Την πρόταση του για κατώτατο εισόδημα για όλους, μέτρο που υιοθετείται στην Ισπανία, επανέλαβε ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην τηλεόραση του Astra.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο του για πολύ αρνητικές συνέπειες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κοινωνικής και οικονομικής θωράκισης. “Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας αποτελείται από τον τουρισμό, που θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα, και από τις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εάν δεν ενισχυθούν όπως πρέπει από την κυβέρνηση, θα δεχθούν πολύ ισχυρές πιέσεις με κίνδυνο να κλείσουν. Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, που έχει λάβει τριπλάσια μέτρα από ότι εμείς. Δεν είναι θέμα γενναιοδωρίας. Όσα περισσότερα ρίχνεις στην οικονομία, τόσα περισσότερα θα πάρεις πίσω. Χωρίς χρήματα στην οικονομία θα πέσει η κατανάλωση, θα κλείσουν επιχειρήσεις και από την ύφεση στην οποία θα περάσουμε θα βγούμε πολύ δύσκολα.
Κανονικά θα έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει μια προτομή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το μαξιλάρι των 37 δισ ευρώ, αλλά φαίνεται ότι… έχει μπερδέψει τα μαξιλάρια της. Προχθές ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι αλλά θα το αφήσει για αργότερα. Χθες το Υπουργείο του έκανε γνωστό ότι έχει χρησιμοποιηθεί ήδη μέρος του. Σήμερα, δε, ο κ. Γεωργιάδης τα μπέρδεψε περισσότερο: Το πρωί είπε ότι υπάρχει ένα σκληρό μαξιλάρι και ένα μαλακό, εννοώντας ότι τα μισά από αυτά τα 37 δισ αποτελούν εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους. Λίγο αργότερα ότι δεν υπάρχει τέτοια διάκριση. Μάλλον δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ένα τέτοιο καλό εργαλείο”.
“Ο στόχος δεν είναι όμως να μπούμε σε αντιπαράθεση”, προσέθεσε, “αλλά να βρούμε ένα τρόπο να προστατεύσουμε την κοινωνία όσο το δυνατόν καλύτερα. Να συζητήσουμε για το μοντέλο παραγωγής που χρειάζεται η χώρα, καθώς η μονόπλευρη στήριξη στον τουρισμό την κάνει ευάλωτη σε απρόβλεπτους παράγοντες, όπως η πανδημία… Για αυτά έπρεπε να μιλάμε. Είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός κάποιοι να σκέφτονται εκλογές”.
Ο Στέλιος Κούλογλου κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να μην θαμπωθεί από τις δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο η συσπείρωση του κόσμου γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση σε περιόδους κρίσης. “Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, που έχει πει τα πιο αλλοπρόσαλλα πράγματα για την πανδημία του κορονοϊού, άλλοτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και άλλες φορές ότι γνώριζε από πριν ότι έρχεται. Παρόλα αυτά η δημοτικότητα του αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους δυο μήνες”.
Σχολιάζοντας τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στην χώρα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι “υπάρχει θετικό αποτύπωμα. Υπάρχουν μια σειρά από χώρες που έχουν πληγεί πολύ, κυρίως οι δυτικές βιομηχανικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, και χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο, όπως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Δεν είμαστε όμως μοναδικό παράδειγμα, όπως παρουσιάζεται. Άλλες χώρες των Βαλκανίων πάνε καλύτερα από εμάς, ενώ καλά πάνε επίσης χώρες, όπως η Πορτογαλία, παρότι βρέθηκαν δίπλα στο επίκεντρο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, ευτυχώς, σε εμάς έφτασε αργότερα το κύμα του κορονοϊού και έτσι προλάβαμε να πάρουμε εγκαίρως μέτρα”.
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου σχολίασε ότι “οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κατώτερες των περιστάσεων. Η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στις πλούσιες χώρες του βορρά και στις χώρες του νότου που επλήγησαν ιδιαίτερα καθώς τα συστήματα υγείας τους είχαν εξασθενήσει από την λιτότητα της προηγούμενης δεκαετίας, ρίχνουν νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών. Η πρόταση για το ευρωομόλογο, που θα ήταν μια πράξη αλληλεγγύης με ελάχιστο κόστος, δεν επικράτησε”.
Τέλος, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε τελευταία με αφορμή μια γελοιογραφία και μια ανάρτηση στο tvxs, το ενημερωτικό site που έχει ιδρύσει, μίλησε για το οργανωμένο σύστημα που επιτίθεται σε όποιον ασκήσει κριτική στον κ. Μητσοτάκη. Κατόπιν μπαίνεις στο στόχαστρο με κάθε αφορμή και κάθε δήλωση. Όσον αφορά, δε, τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν ως “κρατικοδίαιτου”, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως είναι αστείο να με λένε κρατικοδίαιτο γιατί συνεργάστηκα με την ΕΡΤ. Αυτή είναι όμως η νεοφιλελεύθερη κουλτούρα της δεξιάς που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα.. Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί είναι κρατικοδίαιτοι; Οι γιατροί; Χειροκροτάμε στα παράθυρα τους κρατικοδίαιτους; Δείχνει όμως την αντίληψη τους. Δεν θέλουν τίποτα δημόσιο, παρόλο που αποδείχθηκε ότι, στα δύσκολα, τόσο η οικονομία όσο και η υγεία στο Δημόσιο καταφεύγουν για να βρουν την υγειά τους!”