Κουμουτσάκος: «Η Τουρκία είναι σαν τον μαθητή που σηκώνει συνεχώς το χέρι και φωνάζει “είμαι κι εγώ εδώ”»

Πώς σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την κριτική που δέχεται ο Πρωθυπουργός για το ταξίδι του στις ΗΠΑ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στον Real Fm 97,8 και αναφέρθηκε στην κριτική που δέχεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ότι δέχτηκε χειροκροτήματα στην ομιλία του στο Κογκρέσο ωστόσο δεν υπήρξε καμία δέσμευση από πλευράς ΗΠΑ.

propoli

«Ό,τι χειροκροτείς το υποστηρίζεις κιόλας» είπε αρχικά και συμπλήρωσε ότι «με την ομιλία του Πρωθυπουργού και συνολικά με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχει διαμορφωθεί μια πολύ στέρεη βάση αποδοχής των ερμηνειών που δίνει στα γεγονότα και τις εξελίξεις η Ελλάδα καθώς και του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή και πάνω σε αυτή τη βάση θα χτίσουμε πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο Κογκρέσου μια πολιτική π.χ. εξοπλισμού της Τουρκίας, τη στιγμή που απειλεί, που δημιουργεί κωλύματα στο ΝΑΤΟ, που δεν συμμορφώνεται με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία παίζοντας ένα περίεργο διπλό παιχνίδι. Τα χειροκροτήματα είναι και αποδοχή και όταν έρθει η στιγμή πιστεύω και στήριξη».

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «οι ΗΠΑ είναι ηγέτιδα δύναμη στο ΝΑΤΟ και μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχει η διελκυστίνδα, η σύγκρουση δύο μελών, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ είναι πολύ προσεκτικές στις πολιτικές που υιοθετούν. Γι’ αυτό γίνονται κινήσεις τέτοιες που να εξισορροπήσουν τον ρόλο μας μέσα στο ΝΑΤΟ σε σχέση με την Τουρκία.

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία ήταν μια τέτοια περίπτωση. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε έναν πολύ ευρύτερο στόχο: καθώς στην περιοχή υπάρχει μια ανακατανομή ισχύος, επιρροής και συμφερόντων, η Ελλάδα έχτισε μια πολύ καλή θέση ώστε την επόμενη ημέρα να έχει μια διακεκριμένη θέση, όπως λέμε στο ποδόσφαιρο. Αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα είναι να έχει την επόμενη μέρα και ρόλο και βαρύτητα και λόγο, αυτόν που της αναλογεί χωρίς μικρομεγαλισμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία διεκδικεί μια αυτονομία χειρισμών λόγω του μεγέθους της και της γεωστρατηγικής αξίας της. Αυτό δεν θα μεταβληθεί αλλά το θέμα είναι εμείς τι δουλειά κάνουμε. Όλες οι αντιδράσεις της τον τελευταίο καιρό και με το ταξίδι του Πρωθυπουργού, είναι σαν τον μαθητή εκείνον που σηκώνει συνεχώς το χέρι και φωνάζει “είμαι κι εγώ εδώ”. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αναφερόμενος στα ενεργειακά θέματα και τη στάση των ΗΠΑ είπε πως «υπάρχει μια αναγνώριση των εναλλακτικών οδών και πηγών ενέργειας που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας” και συμπλήρωσε ότι “η Ελλάδα καθίσταται υπολογίσιμος παίκτης στο ενεργειακό μείγμα στην περιοχή».

Σχετικά με την Ουκρανία, είπε ότι «επειδή η κυβερνητική και πολιτική στήριξη στην Ουκρανία είναι δεδομένη πιστεύω ότι πρέπει και η κοινοβουλευτική διπλωματία να έχει λόγο και ρόλο γιατί εκπροσωπεί τους λαούς. Κατέθεσα μια επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα προτείνοντας μια αντιπροσωπεία με μέλη της Βουλής των Ελλήνων από την Επιτροπή Εξωτερικών, Άμυνας και από την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας να επισκεφτούν σύντομα το Κίεβο».

Για το ότι η χώρα μας δε στέλνει S-300 είπε πως «η αξιολόγηση της ελληνικής συνεισφοράς σε αμυντικό υλικό πρέπει να είναι τέτοια ώστε να περιλαμβάνει και την εκτίμηση των δικών μας δυνατοτήτων. Ζούμε με μια πραγματική και ζώσα απειλή από το 1975. Όλη η αμυντική μας θωράκιση και πολιτική έχει αυτό ως κριτήριο».

Δείτε επίσης: Αναστασιάδης: Ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για την προβολή του Κυπριακού στο Κογκρέσο

Loading