Κουμουτσάκος: Συζήτηση για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος πραγματοποίησε συνάντηση με τον ομόλογο του από την Ελβετία Μario Gattiker, για να συζητήσουν για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ.

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως «Είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Αν. Υπ. Μετανάστευσης της Ελβετίας, κ. Μario Gattiker. Συζητήσαμε την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της ΕΕ, τις εθελούσιες επιστροφές και τις θέσεις της Ελλάδας ενόψει της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση».

propoli

Στο ταξίδι αυτό στην Ελβετία ο υπουργός μεταξύ άλλων είχε σκοπό να επισκεφτεί τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην πόλη Vallorbe. Στην συγκεκριμένη δομή μετεγκαταστάθηκαν και διαμένουν από τις 16 Mαϊου 23 και τις 26 Ιουνίου 29 ανήλικοι αιτούντες άσυλο, που προηγουμένως ζούσαν σε δομές της Ελλάδας.

Σκοπός συναντήσεων

α) η υλοποίηση και επιτάχυνση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών και απελάσεων  (πρώτη πτήση σχεδιάζεται για τις επόμενες εβδομάδες προς το Ιράκ)

β)  η προβολή των ελληνικών θέσεων εν όψει της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

γ) η προώθηση των συμφωνιών έδρας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ Ελλάδας, UNHCR και ΙΟΜ και

δ) η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών.

Ειδικότερα, όσον αφορά την επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας στην πόλη Vallorbe, ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα συναντηθεί με τα παιδιά, κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και υπεύθυνους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της ομαλής και σταδιακής ενσωμάτωσης των παιδιών στην κοινωνία.

Δείτε ακόμη:

Χ. Θεοχάρης: Ευπρόσδεκτοι οι Βρετανοί τουρίστες

Loading