Κουτσούμπας: «Να μην μονιμοποιηθούν τα αντεργατικά μέτρα»

Κουτσούμπας: «Να μην μονιμοποιηθούν τα αντεργατικά μέτρα»

Τηλεοπτική συνέντευξη στο «STAR κεντρικής Μακεδονίας» παραχώρησε ο γ.γ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας όπου τόνισε οι εργαζόμενοι να μην κάνουν βήμα πίσω και να παλέψουν για την μη μονιμοποίηση των αντεργατικών μέτρων.

Αναλυτικά όσα είπε:

Καλησπέρα κ. Κουτσούμπα και χρόνια πολλά

Καλησπέρα, χρόνια πολλά σε σας και σε όλο το προσωπικό του Star, σε όλους τους συμπατριώτες μας, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα…

Την οποία έχετε καιρό να επισκεφθείτε λόγω των μέτρων. Ήταν λίγο ιδιαίτερο αυτό το Πάσχα για όλους

Ελπίζω να περάσει σύντομα. Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια ζωής έκανα Πάσχα στην Αθήνα.

Ήταν διαφορετικά και ελπίζω να ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που το ζήσαμε αυτό και να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία το πρόβλημα της πανδημίας, που για την ώρα νομίζω καλά τα πάμε τουλάχιστον όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι.

Όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι, ναι. Όμως τους χειρισμούς της κυβέρνησης και εμείς ως πολιτικό κόμμα, αλλά θέλω να πιστεύω και το σύνολο του ελληνικού λαού θα πρέπει να τους κρίνουμε κυρίως από το τι γίνεται στους τόπους δουλειάς, στους εργαζόμενους και για τα μέτρα προστασίας της υγείας τους βεβαίως, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο, όπως είναι απολύσεις, όπως είναι απληρωσιά, όπως είναι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, αλλαγές στα ωράρια, εκ περιτροπής εργασίας. Τα βλέπουμε άλλωστε και στη Λάρκο, στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Εύβοιας, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Άρα έτσι πρέπει να βλέπουμε πόσο αποτελεσματικοί και κυρίως τι επιπτώσεις έχει η κυβερνητική πολιτική και εν μέσω πανδημίας στους εργαζόμενους, όπως επίσης και το σύστημα της δημόσιας υγείας. Εμείς κρίνουμε την κυβέρνηση όχι αν γίνονται κάποια πραγματάκια ή αν με πραγματική αυτοθυσία πραγματικά το επιστημονικό δυναμικό, οι γιατροί, οι νοσηλευτές δίνουν καθημερινά μια τιτάνια μάχη με την πανδημία, με τον κορονοϊο για να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων μας, αλλά κυρίως εάν γίνονται επαρκώς οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών, αν επεκτείνονται οι αναγκαίες υποδομές και δομές στον τομέα της υγείας, αν παίρνονται όλα τα μέτρα γιατί δυστυχώς δεν τελειώνουμε. Ακόμη κι όταν θα χαλαρώσουν τα μέτρα και θα περάσει αυτό το πρώτο κύμα πάλι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή και πάλι θα υπάρχει κίνδυνος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή. Άρα τώρα πρέπει να βλέπουμε και τώρα να προετοιμαζόμαστε πριν να είναι αργά. Μπορεί να το απευχόμαστε αυτό όλοι, αλλά έτσι συμβαίνει. Κρίνουμε την κυβέρνηση επίσης και στον τομέα της Παιδείας, τι γίνεται με το εξεταστικό, τι γίνεται με την τράπεζα θεμάτων, τι γίνεται με το απαράδεκτο νομοσχέδιο που έφερε σε διαβούλευση μέσα σε συνθήκες καραντίνας.

Εσείς ζητήσατε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μείνει στο συρτάρι και να μη φτάσει ποτέ στη βουλή

Δεν πρέπει να φτάσει στη βουλή. Θα πρέπει τώρα που μπήκε για διαβούλευση να αποσυρθεί από το υπουργείο Παιδείας, από την κυβέρνηση, να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς φορείς, με τους καθηγητές, με τους δασκάλους, με τους γονείς των μαθητών, με τα ίδια τα παιδιά, θα πρέπει συνολικά οι μαζικοί φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος και τα κόμματα να συμβάλλουν έτσι ώστε να αλλάξει ριζικά, γιατί είναι δυστυχώς σε άσχημη, σε αντιδραστική κατεύθυνση και αυτό το νομοσχέδιο.

Μιλήσατε για σκάνδαλο σε σχέση με την υπόθεση της τηλεκπαίδευσης και τα ΚΕΚ, κάτι που μπήκε σε κατάργηση απο χθες, θέμα που απασχολεί πολύ την πολιτική επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα. Άλλοι λένε φιάσκο άλλοι λένε σκάνδαλο, εσείς γιατί επιμένετε στο σκάνδαλο;

Μπορεί να είναι και τα δύο και φιάσκο και σκάνδαλο. Κατ’ αρχήν το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι δίνεται η εκπαίδευση σε ιδιωτικά κέντρα, σε μεγάλους ιδιώτες, των οποίων το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο πως θα βγάλουν κέρδη από τον κόσμο που συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση, στα ΚΕΚ κ.λπ. και δεν είναι ο σκοπός τους πως θα μορφωθεί ο ελληνικός λαός, πως θα μορφωθούν τα παιδιά του και θα αποκατασταθούν επαγγελματικά και σ’ αυτό το ζήτημα δεν ακούμε κριτική από άλλα κόμματα. Μόνο το ΚΚΕ το θέτει αυτό το ζήτημα για το πως όλα αυτά πρέπει να ενταχθούν σε μια δημόσια, δωρεάν, με επιστημονικά κριτήρια εκπαίδευση και αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων που συμμετέχουν στα ΚΕΚ ή στα κέντρα εκπαίδευσης. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα, με την αλλαγή και την υποχώρηση της κυβέρνησης μετά απ’ αυτή την απαράδεκτη στάση του κ. Βρούτση, ο οποίος έχει αναλάβει να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά στο υπουργείο Εργασίας. Πάλι δε δίνονται τα 800 ευρώ στους επιστήμονες, όπως σε άλλους κλάδους εργαζομένων, που και αυτοί τα έχουν απολύτως ανάγκη αυτή τη στιγμή. Άρα λοιπόν είναι μια σειρά ζητήματα και δεν πρέπει να μένουμε σε επιμέρους θέματα, χαμένοι στη μετάφραση, στα μεταφραστικά λάθη ή στη χρησιμοποίηση και ικανοποίηση ημετέρων όπως λένε τα άλλα κόμματα. Και αυτά έχουν τη σημασία τους, όμως θα πρέπει να αναδείξουμε το κύριο ζήτημα. Άρα 800 ευρώ εδώ και τώρα πρέπει να δοθούν σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και βεβαίως η κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Δεν είναι το κύριο να αλλάξει ο κ. Βρούτσης και να έρθει άλλος “Βρούτσης”. Το ζήτημα είναι τι πολιτική ακολουθεί συνολικά η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για αυτό το ζήτημα. Ο Βρούτσης άλλωστε είναι γνωστό ότι μπήκε εκεί για να φέρει αντεργατικά μέτρα. Αυτός δεν είναι υπουργός Εργασίας, είναι υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας και τον έχουμε συνηθίσει. Όλος ο κόσμος τον ξέρει τι κάνει τόσα χρόνια εκτός απ’ την αντικομμουνιστική και την αντιΚΚΕ χολή που ξερνάει κάθε φορά που παίρνει το λόγο στη βουλή.

Το λέτε αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζητούν την παραίτησή του και λέτε πως δεν έχει σημασία αν θα αλλάξει ένα πρόσωπο

Ναι, όχι μόνο αυτό, ας τον αλλάξει εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Ίσα – ίσα που εμείς έχουμε πολλά “ράμματα για τη γούνα” του κ. Βρούτση. Αλλά αν φύγει αυτός θα έρθει ένας άλλος “Βρούτσης” που θα είναι υπουργός πάλι της ΝΔ και βεβαίως πάλι θα υλοποιεί μια πολιτική και θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και απ’ αυτή τη σκοπιά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης που τον έβαλε εκεί, που τον άφησε να κάνει αυτά που κάνει και συνεχίζει να τα κάνει και άσχετα αν μετά την πίεση και τη γενική κατακραυγή αναγκάστηκε να πάρει πίσω, εν μέρει, το μέτρο. Γιατί ξαναλέω ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δε μιλάνε για τα 800 ευρώ καθαρά και ξάστερα, επαφύονται στα 600 ευρώ που δίνει στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες λες και τους κάνει χάρη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Κύριε Κουτσούμπα ήθελα να σας ρωτήσω για την επόμενη μέρα. Αναφερθήκατε στην αρχή και είπατε για τους προβληματισμούς, τι θα γίνει και αν θα ανοίξουν όλα αυτά τα καταστήματα που έχουν κλείσει, αν θα επιστρέψουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή αυτό το χρονικό διάστημα. Τι ενημέρωση έχετε από τα δικά σας συνδικάτα; Εφαρμόζεται ο νόμος σωστά; Οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν το νόμο προς όφελος των εργαζομένων ή εκμεταλλεύτηκαν το νόμο για τη δική τους κερδοσκοπία;

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, γιατί γι’ αυτούς μιλάμε, δε μιλάμε για τους μικρούς επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους κ.λπ., οι οποίοι πλήττονται και έχουν πρόβλημα επιβίωσης, μιλάμε για τις μεγάλες επιχειρήσεις, βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να περάσουν όλα τα μέτρα και όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ, που τα είχε και πριν την κρίση με την πανδημία, για να μείνουν όμως. Και δε θα είναι προσωρινά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή όπως λένε άλλα κόμματα. Αυτά τα μέτρα που θίγουν εργασιακά δικαιώματα, που θίγουν μισθούς, που θίγουν μια σειρά ζητήματα των εργαζομένων και βρήκαν τώρα την ευκαιρία με αφορμή τον κορωνοϊό να πάρουν οι μεγάλοι εργοδότες έρχονται για να μείνουν και μην ξεχνάμε ότι την επόμενη μέρα περιμένουμε μια βαθιά κρίση, την οποία δεν τη δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, απλώς αυτή η πανδημία την επιτάχυνε. Θα θυμάστε ότι εμείς ως ΚΚΕ λέγαμε “ας κρατάει η κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ο λαός και το κίνημά του μικρό καλάθι από τις διάφορες εξαγγελίες ότι τελειώσαμε πλέον και είναι παρελθόν τα 10 χρόνια της μεγάλης κρίσης που ζήσαμε και ότι έρχεται μια μεγάλη ανάπτυξη”, ότι θα γίνουν επενδύσεις που έταζαν και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Βεβαίως καπιταλιστική ανάπτυξη υπήρξε μικρή, όμως δεν παίρνουν υπόψη ότι ήδη υπήρχε επιβράδυνση σε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία, στις ίδιες τις ΗΠΑ. Κάποιες απ’ αυτές τις οικονομίες έμπαιναν ήδη σε ύφεση και αυτό δεν ήταν δυνατό να μην επιδράσει και άσχετα με την πανδημία σε μια οικονομία όπως η ελληνική, η οποία είναι εξωστρεφής και όλοι πανηγύριζαν για την εξωστρέφειά της, γιατί έχει τον τουρισμό, τις μεταφορές κυρίως ναυτιλία και είναι πιο επιρρεπείς αυτοί οι τομείς στο να επηρεαστούν από μια κρίση, μια ύφεση, μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Άρα λοιπόν έτσι κι αλλιώς θα μπαίναμε σε κρισιακά φαινόμενα. Η πανδημία ήρθε να το φέρει πιο γρήγορα. Και επειδή οι μεγάλοι εργοδότες έχουν κατά νου να βγάζουν κέρδη κυρίως απ’ το ξεζούμισμα των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών, με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με πάρσιμο πίσω δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν μετά από αγώνες και χύθηκε πολύ αίμα για αυτά και βεβαίως με περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, με περιορισμό ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, με περιορισμό στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στους χώρους δουλειάς και πάει λέγοντας. Άρα χρειάζεται ετοιμότητα γι’ αυτά, χρειάζεται όλοι μας να μείνουμε όρθιοι, δυνατοί, υγιείς και βεβαίως όπως δε μείναμε σιωπηλοί και τώρα αυτό το μήνα που είναι τα μέτρα της καραντίνας, αλλά ασκούμε κριτική, πιέζουμε, αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Ξέρετε ότι ως ΚΚΕ έχουμε στηρίξει αποφάσεις συλλόγων, σωματείων, για μέρες δράσης και στα νοσοκομεία και στα σούπερ μάρκετ, αλλά και τώρα στις 28 Απρίλη τη μέρα δράσης σε εργοστάσια, σε εργασιακούς χώρους και μπροστά στην Πρωτομαγιά ακριβώς, για να αναδειχτούν τα προβλήματα, να μη σταματήσει ο αγώνας και να είμαστε πανέτοιμοι την επόμενη μέρα να θέσουμε επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε και να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και για να μη νομιμοποιηθούν αυτά τα μέτρα, που τέτοιο στόχο έχουν οι μεγαλοβιομήχανοι και βεβαίως να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος για το λαό μας, για τη χώρα μας.

Δείτε επίσης:

Στους 126 οι νεκροί στην Ελλάδα, «έφυγε» άντρας 74 χρονών

Loading