Κρεμλίνο: Ενημερωμένο σχετικά με το ενδεχόμενο να έρχονται στην Ρωσία ξένοι για να εμβολιασθούν

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως το Κρεμλίνο γνωρίζει τις προτάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε ξένους με ειδικές βίζες να έρχονται στην Ρωσία για να εμβολιασθούν κατά του κορονοϊού όμως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Oι δηλώσεις αυτές του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου έγιναν με αφορμή την έκκληση του προέδρου της Ομοσπονδίας εστιατόρων και ξενοδόχων, του προέδρου της Ένωσης εμπορικών κέντρων και του Πανρωσικού κινήματος επιχειρηματιών προς τον πρόεδρο Πούτιν μέσω της οποίας του ζητούσαν να επιτρέψει την είσοδο άνευ βίζας στην χώρα ξένων πολιτών για να εμβολιασθούν, καθώς κατά την άποψή τους αυτό θα επέτρεπε να στηριχθούν οι κλάδοι αυτοί οι οποίοι δεινοπάθησαν από την πανδημία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες υπήρξαν και από «εκπροσώπους μερικών ευρωπαϊκών χωρών».

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «απόλυτη προτεραιότητα είναι να καλυφθούν πρωτίστως οι ανάγκες όλων των Ρώσων» και «στον βαθμό που θα αυξάνεται η παραγωγή των εμβολίων θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση και των ξένων καταναλωτών».

Σχολιάζοντας γενικά την πρόταση να οργανωθεί η άφιξη ξένων πολιτών στην Ρωσία με σκοπό τον εμβολιασμό , ο Πεσκόφ είπε ότι το «θέμα αυτό είναι θέμα του κυβερνητικού επιτελείου του οποίου ηγείται η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα». Προσέθεσε μάλιστα ότι στο ζήτημα αυτό «ο πρόεδρος θα λάβει υπόψη τις αποφάσεις εκείνες και τις συστάσεις τις οποίες καταθέτει το κυβερνητικό επιτελείο».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 4,3 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού και πως η Μόσχα επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή του εμβολίου για εγχώρια χρήση.

Δείτε επίσης: Covid-19: Ο μαζικός εμβολιασμός στη Ρωσία ξεκινάει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου