Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για ενέργεια και επισιτιστική κρίση: Ποια ζητήματα θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Μικρό καλάθι κρατούν τα κράτη για την επίλυση του ενεργειακού στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα, καθώς τα 27 κράτη μέλη αδυνατούν να φτάσουν σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών ενέργειας.

propoli

Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όσα προτείνει η Κομισιόν για την ενίσχυση της διαδικασίας απεξάρτησης από τους ρωσικούς ορυκτούς πόρους είναι επί της αρχής σωστά, αλλά η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη στήριξη των κοινωνιών που υποφέρουν από την επικράτηση των υψηλών τιμών.

Παράλληλα,  η Ελλάδα θα εξακολουθήσει, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση καθώς, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός στο παρελθόν, πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα

Έτοιμη για ένα παρατεταμένο «θερμό» καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας είναι η Αθήνα.

Οι τελευταίες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ακραία και επιθετική ρητορική αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα θα δοκιμάσει το επόμενο διάστημα τις αντοχές της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα.

Παρότι στην ατζέντα δεν υπάρχουν θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει το λόγο και για να ενημερώσει τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο.

Αναμένεται, μάλιστα, να τονίσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.

Δείτε επίσης: Κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία: 3D αναπαράσταση της Άλωσης στην Αγιά Σοφιά

 

Loading