Κριθαρίδης στην politic για σενάρια Τσακαλώτου: «Δεν συναινούμε, αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία πριν από τις εκλογές» (audio)

Απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τα περί συνεργασίας με Βαρουφάκη, έδωσε μέσω του politic.gr ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 κ. Μιχάλης Κριθαρίδης

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Ο κ. Τσακαλώτος σε χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ανέφερε: «Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις».

Στην ερώτηση του politic αν θα μπορούσε να είναι εφικτή μια κυβερνητική συνεργασία του ΜέΡΑ25 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κριθαρίδης απάντησε: «Θέσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο (7 σημεία πολιτικών τομών), το οποίο ως ένα βαθμό είναι και η απάντηση στην τοποθέτηση που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στα δικά του 5 σημεία πολιτικής. Εμείς περιμένουμε πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δυνάμεων της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης, ούτως ώστε να μιλήσουμε προγραμματικά και επί πολύ συγκεκριμένων πολιτικών σημείων» όμως όπως τόνισε ξεκάθαρα στην τοποθέτησή του αυτό πρέπει να γίνει «πριν από τις εκλογές».

Ο κ. Κριθαρίδης ξεκαθάρισε ότι «το ΜέΡΑ25 θέλει ένα προγραμματικό και πολιτικό διάλογο όχι όμως ένα μοίρασμα θέσεων και ένα αλισβερίσι μετά τις εκλογές» ενώ τόνισε ότι: «Μετά τις εκλογές δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε οτιδήποτε αν δεν έχει υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία πριν από τις εκλογές».

Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε και ανακοίνωση για το ζήτημα των συνεργασιών αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Επειδή λόγω των επικείμενων -πιθανότατα το φθινόπωρο πια- εκλογών φουντώνει και πάλι η συζήτηση για το ζήτημα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, θυμίζουμε σε όσους επαναφέρουν τα αντίστοιχα καλέσματα, ότι το ΜέΡΑ25 έχει θέσει από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ένα πλαίσιο των 7+1 Πολιτικών Τομών που συνιστά την πρόταση του ΜέΡΑ25 για μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία, ώστε να υπάρξει ένα πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία.

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, έχουμε καλέσει με ειλικρινή αγωνία για όσα βάρβαρα διαπράττονται καθημερινά από την Μητσοτάκης Α.Ε., τα κόμματα της λεγόμενης «προοδευτικής αντιπολίτευσης» να τοποθετηθούν επί των πολύ συγκεκριμένων πολιτικών τομών που έχουμε θέσει στον δημόσιο διάλογο, πριν από τις εκλογές όμως, γιατί εμείς μιλάμε αποκλειστικά πολιτικά και προγραμματικά και δεν μας ενδιαφέρει το μοίρασμα των θέσεων μετεκλογικά.

Όποιος ή όποια, λοιπόν, μιλάει ή καλεί και πάλι τα κόμματα σε «Προοδευτική Διακυβέρνηση», πρέπει να τοποθετηθεί εδώ και τώρα πολιτικά επί των πολύ συγκεκριμένων πολιτικών σημείων, καθώς μετά τις εκλογές θα είναι πια πολύ αργά για οποιαδήποτε προοδευτική προγραμματική συμφωνία και το ΜέΡΑ25 δεν προτίθεται να μπει σε καμία τέτοια συζήτηση, η οποία δεν θα έχει ξεκινήσει προεκλογικά, καθαρά πολιτικά και προγραμματικά.

Δείτε επίσης: Τσακαλώτος: Θα ξανακυβερνούσαμε με τον Βαρουφάκη – Έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι θα μπορούσε να γίνει το 2015