Κυκλοφορεί το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο

Κυκλοφορεί το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο

Η ΚΕ του ΚΚΕ δημοσιεύει σήμερα το πρώτο κείμενο των Θέσεων για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος το οποίο θα διεξαχθεί μέσα στο 2021 με σύνθημα «Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

 

Βάσει του Καταστατικού του ΚΚΕ, το Συνέδριο διεξάγεται ανά τετραετία. Το προηγούμενο, 20ό Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017.

 

Όπως είχε ανακοινώσει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 12 Ιανουαρίου 2021, «παίρνοντας υπόψη το κύμα πανδημίας και τις δυσκολίες που αυτό αντικειμενικά δημιουργεί, εξαιτίας της ανεπάρκειας και των τεράστιων ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων και τη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, επιφυλάσσεται για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου. Αυτή θα ανακοινωθεί όταν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα».

 

Τα θέματα του 21ου Συνεδρίου, με βάση το Καταστατικό, θα είναι: α) Ο απολογισμός δράσης της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό προς το 21ο Συνέδριο, οι βασικές εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της περιόδου, η κατάσταση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και τα καθήκοντα του Κόμματος έως το 22ο Συνέδριο και β) Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

 

Το θέμα του πρώτου κειμένου των Θέσεων που κυκλοφορεί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30-31 Ιανουαρίου 2021 είναι «Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό στο 21ο Συνέδριο. Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Σοσιαλισμό- Κομμουνισμό» ενώ στην εισαγωγή επισημαίνεται:

 

«Το Κόμμα, στο πεδίο της ιδεολογικής – πολιτικής πάλης και της παρέμβασης στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, έχει συγκεντρώσει μια τεράστια πείρα άνω των 100 χρόνων. Είναι εμπειρία που αποκρυσταλλώθηκε πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά την τελευταία 30ετία, όταν το ΚΚΕ για πρώτη φορά από τη στιγμή της ίδρυσής του το 1918, στηριζόμενο στις δικές του δυνάμεις, έδωσε τη μάχη για τη διατήρηση της κομμουνιστικής του ταυτότητας. Κλήθηκε να ανασυγκροτηθεί, να αναδιοργανωθεί, να αναπτυχθεί παραπέρα, σε συνθήκες συνολικής νίκης της αντεπανάστασης στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στην ίδια την ΕΣΣΔ, το πρώτο εργατικό κράτος στον 20ό αιώνα. Το ΚΚΕ έδωσε τη μάχη για την επαναστατική προγραμματική και οργανωτική του ανασυγκρότηση, τη συγκρότηση μαχητικών πυρήνων και εστιών στο εργατικό – συνδικαλιστικό και τα άλλα κοινωνικά κινήματα, που, είτε είχαν πλήρως ενσωματωθεί στο σύστημα, είτε είχαν διαλυθεί.

 

Το ΚΚΕ έχει ισχυρές ιστορικές παρακαταθήκες. Δεν χάθηκε η συνέχεια της πείρας, μπόρεσε να αντέξει, να σταθεί ξανά στα πόδια του, να κάνει νέα βήματα μπροστά, στη μελέτη και ανάπτυξη της θεωρίας, της επεξεργασίας της επαναστατικής στρατηγικής μέσα στις νέες συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στον 21ο αιώνα, μελετώντας βαθιά και πατώντας σταθερά στη συσσωρευμένη πείρα των 102 χρόνων του».

Υπογραμμιζεται ότι «η πείρα όλης αυτής της τελευταίας 30ετίας είναι πολύτιμη και γι’ αυτό η μελέτη της και η ενσωμάτωσή της στην καθημερινή δουλειά όλου του Κόμματος, σήμερα που όλο και νεότερες γενιές έχουν μπει και συνεχίζουν να μπαίνουν στην επαναστατική ταξική πάλη, είναι όρος αναντικατάστατος για μια μεγάλη πολύμορφη και πολύπλευρη ισχυροποίησή του, τουλάχιστον στο μέτρο που του αναλογεί η υποκειμενική ιστορική ευθύνη για την εργατική τάξη και τον λαό στη χώρα μας, αλλά και με αντίκρισμα και σε αλληλεπίδραση με το κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, διεθνώς».

 

Όπως τονίζεται, σε άλλο σημείο, στο πρώτο κείμενο των Θέσεων «το κεντρικό ζήτημα επεξεργασίας του 21ου Συνεδρίου είναι να γίνεται ακόμα πιο διακριτός στις πλατιές εργατικές- λαϊκές δυνάμεις ο ρόλος του ΚΚΕ ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής εργατικής- λαϊκής πρωτοπορίας, ως ο φορέας νέων ιδεών της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, απάντησης στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους τον 21ο αιώνα».

 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το 21ο Συνέδριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία εξελίσσεται η νέα εκδήλωση καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δημιουργούνται κάποιες προϋποθέσεις ανόδου του κινήματος, αλλά και κίνδυνοι μεγαλύτερου από ό,τι μέχρι σήμερα συνολικού πισωγυρίσματος». Υπογραμμίζεται τόσο ότι «οι σημερινές συνθήκες απαιτούν προγραμματισμένη, στοχοπροσηλωμένη, συνδυασμένη ιδεολογικοπολιτική και μαζική δράση» όσο και ότι «η θεωρητική- ιδεολογική θωράκιση όλων των μελών των καθοδηγητικών οργάνων και των Κομματικών Ομάδων των μαζικών οργανώσεων είναι όρος για την αντικειμενική και με διαύγεια πρόβλεψη και κυρίως την αντιμετώπιση καμπών των κοινωνικών- οικονομικών- πολιτικών εξελίξεων, σε συνθήκες επιδείνωσης του συσχετισμού της ταξικής πάλης».

 

«Τέτοιες συνθήκες δεν μπορούν γενικά να αποκλειστούν για την επόμενη τετραετία, όπως βέβαια δεν μπορούν να αποκλειστούν και συνθήκες μιας απότομης ανόδου της ταξικής πάλης» επισημαίνει το κείμενο των Θέσεων.

 

Στο κείμενο υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια για την «καθοριστική σημασία της ιδεολογικής- μορφωτικής δουλειάς και προετοιμασίας των δυνάμεων του Κόμματος», την «εκπαίδευση και ανάπτυξη των στελεχών ως κομβικό ζήτημα για την πορεία του Κόμματος», την «επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί το ιδεολογικό στοιχείο στη λειτουργία όλων των καθοδηγητικών οργάνων» και την «παραπέρα ώθηση στη βελτίωση της καθοδηγητικής δράσης και λειτουργίας των Οργάνων». Ακόμα, γίνεται αναφορά για την «ανάγκη ανάπτυξης των θεωρητικών- ιδεολογικών επεξεργασιών του Κόμματος και σύνδεσής τους με την πάλη».

Το δεύτερο κείμενο των Θέσεων, «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό- στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας» θα κυκλοφορήσει με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 6-7 Φεβρουαρίου 2021.

Τέλος, το τρίτο κείμενο των Θέσεων «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ» θα κυκλοφορήσει με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 13-14 Φεβρουαρίου 2021.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play