Κυνηγώντας 200 “ναι” για τους απόδημους

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Σε προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσεται η συγκέντρωση των 200 θετικών ψήφων στη Βουλή προκειμένου οι απόδημοι Έλληνες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο παραπάνω στόχος μπορεί να μοιάζει εφικτός μετά τη διάθεση συναίνεσης που δείχνουν τα πολιτικά κόμματα κατόπιν τον σχετικών διαβουλεύσεων, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θα αποτελέσει “κλειδί” και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα είναι το επόμενο μεγάλο πολιτικό στοίχημα του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων στην κυβέρνηση έχουν κάθε δικαίωμα να πανηγυρίζουν ότι έκαναν πράξη άλλη μια προεκλογική τους δέσμευση. Η ψήφος όσων κατοικούν εκτός Ελλάδας θα είναι ισότιμη με εκείνη όσων ψηφίζουν εντός συνόρων, ενώ εκείνοι που θα προσέλθουν στις κάλπες θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις πρεσβείες, τα προξενεία και τα ειδικά εκλογικά κέντρα που θα στηθούν στις διάφορες χώρες.

Ποιοι θα μπορούν να ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού με ΑΦΜ που βρίσκονται εκτός χώρας για 35 χρόνια, αλλά βρέθηκα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δυο χρόνια.  Επιπλέον, στα βασικά σημεία της συμφωνίας που έχει καταλήξει ο πολιτικός κόσμος της χώρας καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων θα προσμετράται στο τελικό συλλογικό αποτέλεσμα και δεύτερον οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας το οποίο από 12 υποψήφιους θα έχει 15 ώστε να διευκολυνθούν τα κόμματα να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις υποψήφιους από το εξωτερικό.

Κυνηγώντας 200 "ναι" για τους απόδημους
INTIME

Πως επηρεάζεται ο εκλογικός νόμος

Ο αριθμός “200” που θέτει ως στόχο η κυβέρνηση για την υπερψήφιση του δικαιώματος των απόδημων να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους επηρεάζει άμεσα και τα σχέδια της ΝΔ για την αλλαγή εκλογικού νόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην πολιτική “μαγιά” που θα προκύψει  ώστε να αναζητήσει σημείο επαφής και σύγκλισης με τα άλλα  κόμματα ούτως ώστε να αλλάξει “αναίμακτα” τον εκλογικό νόμο και να μην οδηγηθεί στις κάλπες με την απλή αναλογική.

Το σενάριο  να “κάψει” την απλή αναλογική με πρόωρες εκλογές σε λίγους μήνες από τώρα (αρχές του 2020) παραμένει πάνω στο τραπέζι, αφού πάντως κλείσει πρώτα οριστικά το θέμα του προσώπου που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως το όνομα που θα ακουστεί από τα χείλη του πρωθυπουργού θα δείξει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα πολιτικά μελλούμενα στη χώρα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου να γίνει με ευρεία  πλειοψηφία και δεν αρκείται στην “κυβερνητική” που έτσι και αλλιώς διαθέτει λόγω αυτοδυναμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαματάρης: Η κυβέρνηση επιδιώκει “το αυτονόητο” για την ψήφο των αποδήμων

Loading