Κυρ. Μητσοτάκης από το Βουκουρέστι: «Βασική μέριμνα είναι η προστασία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία»

Κυρ. Μητσοτάκης από το Βουκουρέστι: «Βασική μέριμνα είναι η προστασία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία»

O Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον Ρουμάνο ομόλογο του Νικολάε Τσιούκα

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό, Νικολάε Τσιούκα, στο Βουκουρέστι. «Θέλω να επαναλάβω πως θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, ως εκ τούτου καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις πρωτοβουλίες, που αντιβαίνουν αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδραση μας να μην είναι μόνον κοινή αλλά και ουσιαστική» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «επιπλέον, βασική μέριμνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η προστασία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, που αριθμεί περί τους 20 αιώνες ζωής. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζήτημα διεθνούς ασφάλειας στα οποία η Ευρώπη καλείται να απαντήσει. Εμείς στην Ευρώπη γνωρίζουμε εξάλλου πως ποτέ και κανέναν δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο να είναι ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Από την τρέχουσα κρίση, ωστόσο, εξάγονται τρία συμπεράσματα: Πρώτον ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η φθηνότερη ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια, πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τη Ρωσία και εδώ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Ρουμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τρίτον η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη».

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε ό,τι αφορά στις απειλές, αλλά το παράθυρο μας πάντα ανοιχτό σε ό, τι αφορά στον διάλογο» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρας μας στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου για να εισέλθει στο σύστημα Σένγκεν και επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ν. Τσιούκα: Καταδικάζουμε την παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Πρέπει να αξιοποιηθεί το μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων τόσο στην οικονομία, όσο και σε άλλους τομείς, που μπορούμε να αναπτύξουμε αμοιβαίως επωφελείς σχέσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, στις κοινές δηλώσεις που παρέθεσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι. «Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής προστασίας, που αποτελεί επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας, όπως έγινε πέρσι το καλοκαίρι στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Aναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε πως «Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα τη νέα παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Τέτοιες εξελίξεις επιδεινώνουν την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. Στηρίζουμε με κάθε μέσο τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης».

«Ελπίζουμε σε αυτό το εξάμηνο να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του ευρωπαϊκού κανονισμού Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε το πλαίσιο να είναι πιο λειτουργικό» είπε στη συνέχεια για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τόνισε πως «στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου η Ρουμανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Δείτε επίσης: Παρασκήνια/ Ποιος συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ;

Loading

Play