Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων πλευρών η εμπέδωση σταθερότητας στη Συρία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος ‘Ασαντ εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην επόμενη ημέρα της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα παίζει το ρόλο του πνευματικού προστάτη των Ελληνορθόδοξων, των οποίων η ασφάλεια είναι πρώτιστο μέλημα για την Αθήνα. Απαντώντας για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στη Συρία. «Όλοι θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για οικειοθελείς επιστροφές προς τη Συρία, τονίζοντας πάντως την ανάγκη να διασφαλισθεί ότι όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν θα έχουν καλυμμένες τις βασικές τους ανάγκες.
Σε ερώτηση για την Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε τη βούλησή της για πολυεπίπεδη στήριξη της Ουκρανίας, προκειμένου να μη βρεθεί το Κίεβο σε θέση αδυναμίας κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι με ελληνική πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί αρχές Φεβρουαρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής επί Βελγικού εδάφους, με αποκλειστικό θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα, και έκανε λόγο για την ανάγκη γεωπολιτικής και αμυντικής αφύπνισης της ηπείρου μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, προσθέτοντας ότι «θα είναι και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνουμε σοβαρά τις ευθύνες μας».
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας περί μακεδονικού λαού, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι επεσήμανε στον κ. Μίτσκοσκι ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή, όπως και η χρήση της ονομασίας erga omnes.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ