Μητσοτάκης: «Η “μικρή” Ελλάδα ξεχώρισε ως θετικό παράδειγμα»
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: «Η “μικρή” Ελλάδα ξεχώρισε ως θετικό παράδειγμα»

Την ικανοποίησή του που «η “μικρή” Ελλάδα ξεχώρισε ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη ΓΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνησή του εν μέσω πανδημίας, το διεθνές κλίμα και την επόμενη μέρα.

Ομιλία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Live | Ομιλία στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Montag, 15. Juni 2020

Οι φετινές ιδιαιτερότητες

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της φετινής ΓΣ του ΣΕΒ. «Ξεχωριστή είναι η φετινή συγκυρία, όχι μόνο γιατί η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται ουσιαστικά διαδικτυακά αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της εθνικής οικονομίας του β’ εξαμήνου του 2019 και των πρώτων δύο μηνών του 2020», ανέφερε σχετικά και εξήγησε:

«Αναστάτωσε το παγκόσμιο τοπίο, μας υποχρέωσε να ξανασκεφτούμε και τις εθνικές προτεραιότητες. Και έτσι μετά την πρώτη νίκη κατά του ιού η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξαναπιάσει το νήμα της προόδου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της. Η ύφεση του α’ τριμήνου του 2020 ήταν 0.9 % αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, 4 φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι η χώρα μας «εντάχθηκε επιτέλους στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης» και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πια δεκτά από την ευρωπαϊκή τράπεζα, η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή το δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα», σημείωσε.

Τα συμπεράσματα από την κρίση

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια.  παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για το σήμερα και το αύριο κάθε χώρας».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της “μικρής” Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια. Το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας».

Νέα εμπιστοσύνη και νέα κανονικότητα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η έννοια της νέας εμπιστοσύνης που χτίζεται ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο κράτος, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία των πολιτών, είναι κάτι που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε βαδίζοντας προς την κανονικότητα».

Όπως εξήγησε, «απέναντι στις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης η κυβέρνηση διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. 24 δισ. για τη στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζόμενων».

Κάλεσμα στα ξενοδοχεία να ανοίξουν

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, κάνοντας ειδική μνεία στη σημασία της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Κάλεσε, μάλιστα, τα ξενοδοχεία να ανοίξουν, τονίζοντας ότι αυτή είναι η υπεύθυνη στάση.

«Η δική μας ισχυρή παρότρυνση στα ξενοδοχεία είναι να ανοίξουν και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και να μπορέσουν ανταποκριθούν στους μειωμένους τζίρους καθώς οι τουριστικές ροές θα είναι μειωμένες. Είναι ένας τρόπος οι εύρωστες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στη δίκαιη κατανομή βαρών. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση σήμερα την οποία περιμένουμε από τις επιχειρήσεις και είμαι σίγουρος ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα».

«Σοβαρή κυβερνητική δουλειά»

«Ο περιορισμός των απωλειών από την πρόσφατη κρίση θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια σοβαρή κυβερνητική δουλειά. Αν δεν είχαμε νομοθετήσει μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ελάφρυνση από φόρους , συρρίκνωση της γραφειοκρατίας», σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ρυθμίσεις που είναι έτοιμες να ξεδιπλώσουν τη δυναμική τους, ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να παραχθεί νέος πλούτος προς όφελος όλων.

Η συζήτηση του του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΕΒ:

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Loading

Play