Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ επικεντρώθηκε σε τρία βασικά ζητήματα σχετικά με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Πρώτον, αναφέρθηκε στην τεχνολογία, υπογραμμίζοντας την επένδυση της κυβέρνησής του στον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112», ο οποίος επιτρέπει την αποστολή στοχευμένων μηνυμάτων σε όλα τα κινητά τηλέφωνα της χώρας, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Αυτό δίνει στους πολίτες σαφείς οδηγίες για την κατάλληλη αντίδραση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
Δεύτερον, τόνισε τη σημασία της διακυβέρνησης, με τη συγκρότηση Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αυτή η οργανωτική αλλαγή συγκέντρωσε όλους τους απαραίτητους φορείς, διασφαλίζοντας ότι οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και οι αρμοδιότητες είναι σαφείς.
Τέλος, αναφέρθηκε στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους τοπικούς φορείς, επισημαίνοντας ότι η εκπαίδευση και η ανάπτυξη κουλτούρας εκκένωσης είναι κρίσιμης σημασίας. Υπογράμμισε ότι είναι προτιμότερο να απομακρύνεις ανθρώπους παρά να κινδυνεύουν ζωές χωρίς ενημέρωση.
Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε επίσης στην COP29, όπου παρουσίασε την Ελλάδα ως πρωτοπόρο στην ενεργειακή μετάβαση και επεσήμανε τη μείωση των εκπομπών ρύπων, καθώς και τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας των μοναδικών οικοσυστημάτων.
Στην παρέμβασή του, ανέφερε επίσης την ανάγκη συνεργασίας με γειτονικές χώρες για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, υπογραμμίζοντας την προοπτική της Ελλάδας να γίνει εξαγωγός ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ετοιμότητα της χώρας να μοιραστεί τις εμπειρίες της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνοντας τη σημασία της προετοιμασίας για φυσικές καταστροφές.