Κυρ. Μητσοτάκης: Μηνύματα προς διαφωνούντες βουλευτές και υπουργούς για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Κυρ. Μητσοτάκης: Μηνύματα προς διαφωνούντες βουλευτές και υπουργούς για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου ανέλυσε το πλάνο της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αποδέκτες του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν καταρχάς οι διαφωνούντες υπουργοί και υφυπουργοί για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών… «Προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, με φόντο το δημόσιο «όχι» του Μάκη Βορίδη, αλλά και τις επιφυλάξεις άλλων μελών της κυβέρνησης.

«Αξιοπρεπής στάση η αποχή βουλευτών»

Απευθυνόμενος στους βουλευτές έκανε σαφές ότι δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία και έδειξε προς την επιλογή και της αποχής από την ψηφοφορία, λέγοντας ότι αποτελεί μία… “αξιοπρεπή στάση να εκφράσει κάποιος την διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία”.

Κ. Μητσοτάκης προς αντιπολίτευση: “Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα”

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε όμως και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τα να στηρίξουν την εμβληματική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

“Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη όπου ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πάντως δήλωσε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει όσους αντιδρούν να δώσουν θετική ψήφο και ότι τελικά η ισότητα στον γάμο θα γίνει νόμος του κράτους.

«Πυρά» σε Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι «εργαλειοποιεί ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη λογική, όπως είπε, «αν μπορώ, να δημιουργήσω πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία».

Αφορμή στάθηκε η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι δεν θα διευκολύνουν οι βουλευτές του την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο, αν αυτό δεν λάβει τη στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ..

«Τι διαφοροποιεί την πρόταση της Ν.Δ. από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ»

Αιχμές όμως άφησε και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου και του συντρόφου του ότι θέλουν να αποκτήσουν ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι.

«Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της (Αξιωματικής) Αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Άρα δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα πειραματιστούμε με πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

Το μήνυμα στην Εκκλησία

Μήνυμα όμως απηύθυνε ο Κ. Μητσοτάκης και προς την Εκκλησία, κι ενώ από σήμερα αναμένεται να πάρει θέση και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι θα περιμένει πρώτα να ακούσει τον πρωθυπουργό.

«Προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού ήταν ότι δεν ζητά από την Εκκλησία να κάνει κάτι που να έρχεται σε σύγκρουση με τις θέσεις της.

Για παράδειγμα, τόνισε, δεν ζητείται από την Εκκλησία να τελέσει θρησκευτικό γάμο σε ομόφυλα ζευγάρια, όπως δεν είχε ζητηθεί και παλαιότερα να ψάλλει εξόδιο ακολουθία στη διαδικασία της αποτέφρωσης, με την οποία διαφωνεί.

«Ισότιμα δικαιώματα στα παιδιά»

Στη συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση, ανοίγοντας ο ίδιος τη δημόσια συζήτηση για αυτό το ευαίσθητο θέμα που ξεσηκώνει αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στον πυρήνα της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι τα παιδιά και η ανάγκη να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά ετερόφυλων ζευγαριών.

«Ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα;” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην περίπτωση ομόφυλης μητέρας με καρκίνο. “Αν πεθάνει, εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα» τόνισε.

«Ένα παιδί γεννημένο στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης γιατί πολύ απλά δεν αναγνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα τον γάμο. Και αναρωτιέμαι, επειδή ακούω πολύ και το θέμα του bullying και με προβληματίζει και εμένα: πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο bullying; Όταν αυτά γίνονται στα κρυφά ή όταν συζητάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης:

-Θεσμοθετείται η ισότητα στο γάμο με το δικαίωμα πολιτικού γάμου.
-Δεν δίνεται στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών η δυνατότητα απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας και ότι η μοναδική επιλογή είναι η υιοθεσία, ένα δικαίωμα, όπως είπε, που έχει κατοχυρωθεί και στη χώρα μας από το 1946.
-Δεν αναγνωρίζεται το σχήμα γονέας 1 και γονέας 2.
-Αναγνωρίζονται τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια.

Πότε κατατίθεται προς ψήφιση;

Ο κ. Μητσοτάκης “κράτησε κλειστά τα χαρτιά του” για την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, αποφεύγοντας μάλιστα να ορίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

“Μα δεν βάζω εγώ ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος. Νομίζω το έχω αποδείξει στη σταδιοδρομία μου αυτό, ότι κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση. Και από τη στιγμή που, ναι, ανοίγω τη συζήτηση, προφανώς δεν ανοίγω τη συζήτηση για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες” περιορίστηκε να απαντήσει. “Θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρω κάτι προς εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η βασική όμως προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η… “χαρτογράφηση” στο εσωτερικό της Ν.Δ. να δείξει ότι έχουν πειστεί, μετά τις “ζυμώσεις”, όσοι αντιδρούν και ότι οι απώλειες ψήφων δεν θα είναι τόσες, ώστε να προκαλέσουν πολιτική ζημιά στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Δείτε επίσης: Σκρέκας: Στη Βουλή βεβαιώσεις της ΔΙΜΕΑ σε ότι αφορά τα πρόστιμα για να ενημερωθούν οι πολίτες

Loading