Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα τα κατάφερε στο πρώτο κύμα, τα καταφέρνει και τώρα»

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα τα κατάφερε στο πρώτο κύμα, τα καταφέρνει και τώρα»

«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες» τόνισε και προσέθεσε:

«Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες , επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ό,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι’ αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως διαπιστώνει «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας» και προσέθεσε:

«Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε σε βασικά ερωτήματα των πολιτών ξεκινώντας από το «πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας».

«Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.

«Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».

Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η μείωση των κρουσμάτων. Η επιτυχία μας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εφησυχασμό

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. «Πιεσμένοι από τους περιορισμούς μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί. Συνέβη σε όλες τις χώρες. Το άγχος μας ήταν πώς δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Πώς θα εξηγήσουμε δηλαδή στην κοινωνία ότι τα πήγαμε πολύ καλά στο πρώτο στάδιο, αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Γνωρίζαμε ότι ο ιός κυκλοφορούσε και γνωρίζαμε ότι έπρεπε να προσέχουμε όταν θα ξανανοίγαμε την οικονομική δραστηριότητα» είπε.

Επισήμανε ότι όταν εντοπίστηκε αύξηση κρουσμάτων, η οποία προβλημάτισε, έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες: «Τροποποιήθηκαν ωράρια, μπήκαν έλεγχοι στους χώρους διασκέδασης, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, έγιναν παρεμβάσεις» είπε και προσέθεσε: «Μπορώ να σας πω ότι όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις -για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική- είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνει αυτό τη δυνατότητα, όταν περιορίζεται η τοπική εξάπλωση της επιδημίας, να χαλαρώνουμε τα μέτρα».

Το παράδειγμα της Πάρου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πάρου λέγοντας «έγινε φασαρία με το ζήτημα της Πάρου, ίσως γιατί ο κ. Ραγκούσης ως πρώην δήμαρχος θεώρησε ότι έχει ιδιαίτερη άποψη για το τι γίνεται. Καλά κάναμε και πήραμε μέτρα, γιατί πλέον έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και αν συνεχιστεί έτσι θα είμαστε έτοιμοι την Παρασκευή να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να επανέλθει η Πάρος σε ένα καθεστώς κανονικότητας».

«Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η μείωση των κρουσμάτων. Η επιτυχία μας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εφησυχασμό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επανέναρξη σχεδόν όλων δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. «Από το μένουμε σπίτι περάσαμε στο μένουμε ασφαλείς» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν χωρούν παρερμηνείες. Χώρεσαν όμως παρεξηγήσεις, κακόπιστες από όσους πήγαν να εκμεταλλευτούν μια αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων και να την κάνουν αντιπολιτευτικό επιχείρημα. Αλλά και από κάποιες καλόπιστες κριτικές από κάποιους που θεωρούσαν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα όπως αυτή πριν τον κορονοϊό».

«Θέλω να το ξαναπώ, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται: Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα» σημείωσε πρωθυπουργός.

«Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο, ιδίως σε εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Όλοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και εκεί που η μάσκα δεν θεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το κύριο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό αλλά και άλλες εποχικές ασθένειες. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια» είπε.

«Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε σταδιακά και μεθοδικά»

Απαντώντας στο ερώτημα αν φταίει ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και χαλάρωση των κανόνων προστασίας και λιγότερο στους ξένους επισκέπτες». «Το άνοιγμα τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη του επιδημιολογικού φορτίου κάθε χώρας προέλευσης και δειγματοληψία σε όλες πύλες εισόδου» είπε.

«Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ό,τι μπορούμε από μια τουριστική χρονιά που πολλοί θεωρούσαν τελείως χαμένη. Και αυτός παραμένει και σήμερα ο στόχος μας. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες που μεταφράζεται σε 4 μονάδες του ΑΕΠ. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Κανείς δεν είχε αυταπάτες. Η κεφαλαιοποίηση του επαγγελματισμού που δείξαμε ειδικά στη διαχείριση των τουριστικών ρευμάτων είναι πολύ σημαντική. Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε να μιλάτε για προχειρότητες γιατί προσβάλλετε όλους τους ανθρώπους που πάλεψαν και δούλεψαν σκληρά» πρόοσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν έγινε εσπευσμένα το άνοιγμα τουρισμού απάντησε: «Όχι. Έγινε σταδιακά, μεθοδικά και όταν ήμασταν έτοιμοι με ένα μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης των εισερχόμενων ροών».

«Δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα ένα σύστημα που πολλές χώρες μας ζήτησαν πληροφορίες για το πώς θα το αντιγράψουν. Φέραμε τον κ. Δρακόπουλο έναν εξαιρετικό καθηγητή και εγκατέστησε το σύστημα και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα συνδυασμό δεδομένων που διαμορφώνει κάθε φορά ανάλογα μοντέλα δράσης» προσέθεσε.

Για το πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός ο πρωθυπουργός είπε:

«Η υγειονομική κρίση σφραγίζει αυτή την εμπειρία με ένα πολύτιμο δίδαγμα, ότι ο μηχανισμός δεν χρειάζεται να είναι ογκώδης αλλά μυώδης και αποτελεσματικός. Το πετύχαμε στις δύσκολες συγκυρίες που χτύπησαν τη χώρα από τον Μάρτιο και μετά. Η ενίσχυση του ΕΣΥ, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την αύξηση εγχώριων τεστ που μπορούμε να κάνουμε. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες πρωτοβουλίες για περισσότερα τεστ. Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε ακόμα πιο ψηλά, γιατί τα τεστ είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορούμε να ιχνηλατούμε γρήγορα περιστατικά».

Επιπλέον είπε ότι «έχουμε πλέον αποκτήσει και εγχώρια τεχνογνωσία για κατασκευή των σχετικών αντιδραστηρίων. Χρηματοδοτήσαμε με περίπου 2 εκατομμύρια πρωτοβουλία που σήμερα μας δίνει δυνατότητα σε 5.000 τεστ εγχώριας κατασκευής, εγχώριας τεχνογνωσίας». «Ταυτόχρονα ιδρύσαμε το παρατηρητήριο covid-19 για την εκτίμηση της υγειονομικής απειλής και προγραμματισμό της αντιμετώπισής της. Κάθε ημέρα παρακολουθούνται περισσότεροι από 20 διαφορετικοί δείκτες, εκτός από κρούσματα και διασωληνωμένους παρακολουθούμε επιπρόσθετους δείκτες όπως εισιτήρια ΜΜΜ, ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετακίνηση πληθυσμού κ.ά. Αυτές οι πληροφορίες μας δίνουν τη δυνατότητα να συντάσσουμε μια έκθεση προόδου, και είναι ανοικτή στους πολίτες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η δημόσια υγεία κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Οι μονάδες εντατικής έχουν φτάσει τις 950 με στόχο να γίνουν 1200 μέχρι του τέλος του χρόνου. Έχουν γίνει 6818 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών και έχουν δρομολογηθεί 2500 μόνιμες θέσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες έγιναν από εμάς μέσα σε λίγους μήνες».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play