Κυρ. Μητσοτάκης: «Προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό έργο για μία νέα Ελλάδα»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό έργο για μία νέα Ελλάδα»

Με γραπτό μήνυμα του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε απόψε η εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα, η διοικούσα επιτροπή εκλογικής περιφέρειας Αχαΐας της Ν.Δ., με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.

Στο γραπτό μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην ημέρα της γυναίκας. Το μήνυμα της ημέρας αποτυπώνεται στην γυναίκα της Ουκρανίας. Εκείνη που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από την ρωσική εισβολή, αλλά και εκατοντάδες άλλες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Η συμπαράταξή μας για τις γυναίκες της Ουκρανίας συνοδεύεται από τον αγώνα μας για να βρει η γυναίκα, παντού στον κόσμο, τον ρόλο που της αξίζει». Παράλληλα, τόνισε ότι «προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό έργο για μία νέα Ελλάδα».

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία σημείωσε ότι «η σκέψη όλων μας αυτές τις ημέρες είναι στη σκληρά δοκιμαζόμενη Ουκρανία, είναι στην Ουκρανή μάνα στην Ουκρανή γυναίκα, αλλά είναι και στην Ρωσίδα μάνα, η οποία βλέπει να χάνει τον γιο της, τα παιδιά της στο πλαίσιο ενός άδικου και αχρείαστου πολέμου».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος ως Ελλάδα ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθούμε δίπλα στα εκατομμύρια παιδιά, τα οποία θα βρεθούν χωρίς δικαίωμα στην εκπαίδευση» και συνέχισε: «Έστειλα χθες μία επιστολή στην ΕΕ ζητώντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξουμε την ουκρανική εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου κανένα παιδί να μη στερηθεί αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Επίσης, η Ελλάδα έχει ανοίξει την αγκαλιά της και έχουμε αρχίσει να υποδεχόμαστε τους πρώτους ουκρανούς πρόσφυγες μαθητές».

Μιλώντας με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι «ειπώθηκαν ήδη πολλά για σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια και δη επί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ενισχύσουμε την θέση της γυναίκας» και συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει κατοχυρωμένη η ισότητα των γυναικών, αλλά το ερώτημα είναι σε τι βαθμό υπάρχει απόλυτη ισότητα και στην πράξη».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε «σε πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, ειδικά στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την θέση της γυναίκας σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της καθημερινότητας» και εξήγησε:

«Το πρώτο και πιο βασικό μέτρο είναι τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε όλα τα σχολεία της χώρας. Το δεύτερο μέτρο είναι το πώς θα ‘απελευθερώσουμε’ τις γυναίκες, ώστε να μπορούν να εργαστούν με μεγαλύτερη ευελιξία και να πάρουν τις αποφάσεις τους, όπως για παράδειγμα το ολοήμερο σχολείο, όπου κάναμε ένα σημαντικό βήμα και πλέον δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εγγραφές μαθητών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στα ζητήματα της εκπαίδευσης λέγοντας ότι «βελτιώνουμε την παροχή της δημόσιας εκπαίδευσης, για να ενισχύσουμε την ελληνική οικογένεια».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «αυτές τις ημέρες ανακοινώνονται και άλλα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, για να δώσουμε εξαιρετικά δημόσια σχολεία στην ελληνική οικογένεια», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ποιοτική δημόσια εκπαίδευση».

Μιλώντας για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, είπε ότι «δεν είχαν γίνει διορισμοί στην εκπαίδευση για περισσότερα από 12 χρόνια και η κυβέρνησή μας, τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της, έκανε 16.200 διορισμούς εκπαιδευτικών και συνεχίζει».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μέλημά μας είναι να φύγουμε από την στρέβλωση του αναπληρωτή εκπαιδευτικού που καλείται να είναι αναπληρωτής για πολλά χρόνια και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλουμε προσπάθεια για συνέχιση των μόνιμων διορισμών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό στην εκπαίδευση όλες οι τομές και μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν με τον τρόπο που πραγματικά επιθυμούμε».

«Οφείλουμε», συνέχισε, «να επενδύσουμε σε ότι πολυτιμότερο έχουμε, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης».

Σχετικά με την αξιολόγηση είπε ότι «παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε δεν κάνουμε πίσω, γιατί στόχος της αξιολόγησης είναι κάνει το σχολείο καλύτερο, τον εκπαιδευτικό καλύτερο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης καλύτερη».

«Σήμερα», πρόσθεσε, «έχουμε αξιολόγηση στο 99,2% των σχολείων της χώρας και στο 0,8% που δεν έχει γίνει, ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες συνέπειες και κυρώσεις».

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται ένα σημαντικό νομοθέτημα που αφορά το νέο νόμο πλαίσιο, ο οποίος στοχεύει στο να ενισχύσει την αξιοκρατία, να αποκεντρώσει ακόμα περισσότερο τις εξουσίες από το υπερσυγκεντρωτικό υπουργείο, να δώσει μεγαλύτερες ελευθερίες στα πανεπιστήμια και να τα διασυνδέσει καλυτέρα με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Πριν από την εκδήλωση η υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με φοιτητές και φοιτήτριες και όπως δήλωσε η ίδια, «μου κατέθεσαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις εν όψει του νέου νόμου πλαισίου, αλλά και επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις σχετικά με την λειτουργία των πανεπιστημίων τις σπουδές τους».

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play