EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυρ. Μητσοτάκης στην Αίγυπτο: Επισκέψεις στο Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, την Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας και το Ελληνικό Τετράγωνο στο Shatby (pics)

Με ιδανικό τρόπο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αίγυπτο, καθώς έδωσε το “παρών” στη Βιβλιοθήκη της αιγυπτιακής πόλης, στο Εθνικό Μουσείο και στο Ελληνικό Τετράγωνο στο Shatby.

Η ακροτελεύτια επίσκεψη ήταν στην ελληνική «καρδιά» της Αλεξάνδρειας, όπου οι Έλληνες ομογενείς του επεφύλαξαν μια πολύ θερμή υποδοχή. Ελληνόπουλα ντυμένα με τις στολές του προσκοπισμού, έλληνες εκπαιδευτικοί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που φοιτούν στο Ελληνικό σχολείο και δεκάδες μέλη της Ελληνικής κοινότητας και ομογενειακών οργανώσεων παρευρέθηκαν στο Ελληνικό Τετράγωνο.

propoli

Το επίσημο καλωσόρισμα έγινε από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Ανδρέα Βαφειάδη, ο οποίος τόνισε: “Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, σας καλωσορίζω στο Ελληνικό τετράγωνο και εκφράζω τη βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία σας. Είναι αναμφίβολα μεγάλη τιμή για εμάς, σήμερα, η επίσκεψή σας. Και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το γνωστό και ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τον απόδημο ελληνισμό και ειδικότερα για τον ελληνισμό της Αιγύπτου. Παράλληλα, ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις άριστες ιστορικές σχέσεις των δύο λαών Ελλάδας και Αιγύπτου. Δύο λαών υπέρμαχων της ειρήνης, της καλής γειτονίας”.

EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

“Αισθάνομαι κι εγώ… ολίγον Αλεξανδρινός”

Όταν πήρε το λόγο ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε αρχικά: “Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, μονοήμερης στην οποία κάνω στη φίλη Αίγυπτο. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Αίγυπτο αλλά η συγκυρία δεν το είχε φέρει -μέχρι στιγμής- να επισκεφτώ την Αλεξάνδρεια, οπότε εκπλήρωσα και αυτή την επιθυμία καθώς αισθάνομαι και εγώ, εξ αγχιστείας ολίγον Αλεξανδρινός, λόγω της οικογένειας της συζύγου μου η οποία προέρχεται από την Αλεξάνδρεια. Και δεν μπορώ να μην αισθάνομαι συγκίνηση εισερχόμενος σε αυτό το κτίριο με τις τόσο βαριές μνήμες ενός ακμάζοντος Ελληνισμού“.

Και πρόσθεσε: «Θέλω, καταρχάς, να ξέρετε ότι οι σχέσεις Ελλάδος και Αιγύπτου είναι σήμερα ισχυρότερες ίσως από ποτέ. Οι δύο χώρες μας είναι πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων όχι μόνο στο γεωπολιτικό, στο αμυντικό, στο πολιτικό αλλά και στον οικονομικό τομέα, είναι εξαιρετικά ευοίωνες.Και έχω και μία προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο Αλ Σίσι . Ο Πρόεδρος πάντα μιλά με τα πιο θερμά λόγια για την Ελληνική Κοινότητα, και το Πατριαρχείο. Και πιστεύω ότι μία σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη σχέση τη δική σας με το Αιγυπτιακό κράτος, με ίσως πιο εμβληματικό το ζήτημα του ναυτικού ομίλου, να μπορέσουμε να το λύσουμε σε υψηλότατο επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολική αξία που κάτι τέτοιο θα είχε για την κοινότητα σας».

“Θα επανέλθουμε στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού”

Για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων εκτός Ελλάδος, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν «για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο πολυπόθητο όριο των 200 βουλευτών, έτσι ώστε να χαλαρώσουμε και άλλο τα πολύ -κατά την άποψή μου- αυστηρά κριτήρια που περιορίζουν ουσιαστικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το μόνιμο τόπο κατοικίας σας». Και συμπλήρωσε : “Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη εφικτό, κάναμε όμως ένα πρώτο βήμα, δειλό, και επιφυλάσσομαι με διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, να επανέλθουμε στο θέμα όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν”.

Και καταλήγοντας σημείωσε: “Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για αυτήν την πολύ θερμή υποδοχή. Θέλω να ξέρετε ότι ο Ελληνισμός της Αιγύπτου -και ειδικά της Αλεξάνδρειας- είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας. Εξάλλου η εγγύτητα είναι τέτοια που δεν θα μας επέτρεπε να κάνουμε αλλιώς. Και βέβαια το βάρος της ιστορίας είναι πολύ έντονο, νομίζω, το αισθάνεται κανείς σε πολλά σημεία αυτής της όμορφης πόλης η οποία τόσο ταυτισμένη είναι με τον Ελληνισμό της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την θερμή υποδοχή και μέσω του Πρέσβη μας -που κάνει εξαιρετική δουλειά- αλλά μέσω και του αρμόδιου υφυπουργού θα επανέλθουμε στις εκκρεμότητες, έχοντας αναλάβει εγώ προσωπική δέσμευση, τουλάχιστον, να λύσω το ζήτημα του ναυτικού ομίλου”.

Οι επισκέψεις σε Βιβλιοθήκη και Εθνικό Μουσείο

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο αρχείων: 8.000.000 τόμους, 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα και 10.000 σπάνιες εκδόσεις. Όπως επισημάνθηκε, αποστολή της είναι να λειτουργεί ως Κέντρο αριστείας στην παραγωγή και διάδοση της γνώσης και να είναι ένας τόπος διαλόγου, μάθησης και κατανόησης μεταξύ πολιτισμών και λαών. Οι τέσσερις κύριες βασικές πτυχές της, που επιδιώκουν να ανακτήσουν το πνεύμα της αρχικής αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας είναι να καταστεί το παράθυρο του κόσμου στην Αίγυπτο και το παράθυρο της Αιγύπτου στον κόσμο αντίστοιχα, ένας κορυφαίος θεσμός της ψηφιακής εποχής και ένα κέντρο μάθησης, ανοχής, διαλόγου και κατανόησης. Σημειώνεται δε ότι οργανώνεται ετήσια, τον μήνα Απρίλιο, Έκθεση Βιβλίου, η οποία όμως το 2021 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κορονοϊού.

Η Ελλάδα έχει, από την αρχή, αναπτύξει συμμετοχική δράση και σημαίνοντα ρόλο στο εγχείρημα ενώ στους χώρους της Βιβλιοθήκης λειτουργεί και Αρχαιολογικό Μουσείο με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τη διαδικασία οικοδόμησής της, το οποίο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός ενώ η κατασκευή επιτεύχθηκε με σημαντική Ελληνική δωρεά. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους ο γενικός διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Dr. Μουσταφά Αλ Φέκι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο που υπογράφουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

EUROKINISSI/ΓΤΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αμέσως μετά την επίσκεψη στο Πατριαρχείο, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε και ξενάγησε η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου – Παπακώστα η οποία ανακάλυψε ένα μοναδικό άγαλμα, που φιλοξενείται στο Μουσείο και εκτιμάται ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά την ανακάλυψη της κυρίας Παπακώστα αλλά και τον μουσειακό χώρο με αντιπροσωπευτικά εκθέματα των διαφόρων φάσεων της ιστορίας της Αλεξάνδρειας. Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελληνίδα αρχαιολόγος συνεχίζει τις ανασκαφές σε παρακείμενη περιοχή, στους κήπους Σαλαλάτ.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης προς εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου: “Σταθερά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τα ζητήματα του οικουμενικού ελληνισμού” (pics)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading