Κυρ. Μητσοτάκης στην Πεντέλη: «Το κράτος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει άμεσα τους πληγέντες από τη φωτιά»

Κυρ. Μητσοτάκης στην Πεντέλη: «Το κράτος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει άμεσα τους πληγέντες από τη φωτιά»

Η Ελληνική Πολιτεία έχει πλέον στη διάθεσή της ένα δοκιμασμένο πλαίσιο κρατικής αρωγής, του οποίου απαιτείται να επιταχυνθεί η εφαρμογή του. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε, δεδομένου ότι έχουμε ήδη διαχειριστεί άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με περισσότερους δικαιούχους.

Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική

Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο δημοτικό κατάστημα Πεντέλης με υπουργούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική και τα αποτελέσματα των αυτοψιών που έχουν διενεργηθεί.

Ο πρωθυπουργός, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε και στις διαδικασίες αποκατάστασης και καλύψεως των ζημιών για τις περιουσίες των πολιτών που επλήγησαν, σημειώνοντας ότι κάθε περιουσία που καταστρέφεται συνιστά μια τραγωδία για τον ιδιοκτήτη. Υποστήριξε ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα, μέσω του προγράμματος που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, να διευκολύνει άμεσα τους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να πλήττονται, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι δοκιμασμένο και ότι μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί ταχύτατα ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες των πυρκαγιών και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ εξέφρασε εκ νέου τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, όπως και στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και της Αυτοδιοίκησης.

Τόνισε ότι φέτος έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.000 πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες εκδηλώθηκαν στην Αττική.

«Δυστυχώς, αυτή ήταν η μόνη πυρκαγιά που ξέφυγε, αν και χρησιμοποιήθηκε το κατάλληλο δόγμα της ταχείας αρχικής προσβολής, όπως αποδείχθηκε σε πολλές άλλες περιπτώσεις,» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει συνολικός απολογισμός στη Βουλή για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον ρόλο της τεχνολογίας στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Επιπλέον, δήλωσε: «Η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει πολύ. Η ταχύτητα αντίληψης των πυρκαγιών έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που προέρχεται από τον συνδυασμό drones και καμερών, μαζί με την δημιουργία τεχνολογικής υποδομής ειδικά για την ταχεία ανίχνευση των φωτιών και την εφαρμογή της πρώτης προσβολής με πιο επιθετικά μέτρα.»

Ευχαρίστησε και για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου, της Πυροσβεστικής, των Δήμων, της Περιφέρειας και των Δασαρχείων, παρατηρώντας ότι στο παρελθόν αυτά τα ζητήματα δεν είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση.

Προτού ολοκληρώσει, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης, όπου ενημερώθηκε για την υλοποίηση εργασιών από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ υπό την εποπτεία του Υπουργού Υποδομών και τον Δήμαρχο Πεντέλης. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Πεντέλης και ενημερώθηκε για την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ακολούθως επισκέφθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα πυροπροστασίας που έχουν ληφθεί.

Στην ομιλία του, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι βρέθηκαν στο επιτόπιο έργο κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς. Ο καθένας έκανε το καλύτερο δυνατό, αν και έχουμε πολλά να μάθουμε και να κερδίσουμε από αυτή την εμπειρία.»

«Φέτος διαχειρίστηκαν σχεδόν 4.000 φωτιές στην Αττική, ωστόσο αυτή ήταν η μόνη φωτιά που απέφυγε τον άμεσο έλεγχο και προκάλεσε σημαντικές περιβαλλοντικές ζημίες. Κάθε φωτιά έχει προκαλέσει καταστροφές που έχουν χρήση και πρέπει να αναλύσουμε τις αδυναμίες για μελλοντική αντιμετώπιση,» προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Σκόπευε να ολοκληρωθούν γρήγορα τα έργα αποκατάστασης καθώς και να συζητηθούν και να προτεραιοποιηθούν συγκεκριμένα έργα αποτροπής πλημμυρών.

Αυτό που προσδοκούμε, υπογράμμισε, είναι η καλύτερη οργάνωση για τη διαχείριση των δριμείων ζητημάτων και τη στήριξη σε περιοχές που υφίστανται ανοργάνωτη δόμηση.

Η δημιουργία ενός ιστορικού καθαρισμού οικοπέδων και η ετοιμότητα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος είναι πρωταρχικής σημασίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και προγραμματισμού έργων φέρνοντας παραδείγματα επιτυχημένων καθαρισμών που έδωσαν μακροχρόνια οφέλη στην ασφάλεια των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της κοινής στήριξης και τη συλλογική ευθύνη στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας ότι «η πολιτική πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση των δυνάμεων και στην αποφυγή μεγαλύτερης καταστροφής μιας μελλοντικής κρίσης.»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play