Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναφέρεται σε σημαντικές αλλαγές που θα προκύψουν στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως τονίζει, «φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την καθημερινότητα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, με αφετηρία τη σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες».
Ο κ. Πιερρακάκης παρουσιάζει λεπτομερώς όλες τις αλλαγές, ξεκινώντας από την κεντρική στρατηγική του υπουργείου, που εστιάζει στο ανθρώπινο δυναμικό των εκπαιδευτικών. Ο στόχος είναι η αύξηση του μόνιμου διδακτικού προσωπικού, με 10.000 νέους διορισμούς εκπαιδευτικών φέτος. Επιπλέον, από τις 16 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει πιλοτικά το Ψηφιακό Φροντιστήριο για πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, παρέχοντας δωρεάν ζωντανές απογευματινές παραδόσεις για την εξεταστέα ύλη.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο, θα διατεθούν νέα σχολικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή, ενώ από το 2025-2026 θα είναι διαθέσιμα και σε έντυπη μορφή. Παράλληλα, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους μέσω τυποποιημένου ερωτηματολογίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και ατομικών συνεδριών με εξειδικευμένους συμβούλους.
Από φέτος, θα ξεκινήσει η λειτουργία των Αυτόνομων Τάξεων σε απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας πρόσβαση στην εκπαίδευση με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών και σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. Η Ελλάδα, μέσω της ενίσχυσης ενεργών δράσεων, εναρμονίζει το πρόγραμμα σπουδών της με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, προάγοντας τις αξίες του ευ ζην και της κοινωνικής ευθύνης.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, στοχεύουμε στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον και στην ενίσχυση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων. Επίσης, θα εφαρμοστεί πλήρως η Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, με δράσεις κατά του bullying στα προγράμματα σπουδών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχουν υποβληθεί περισσότερες από 300 αναφορές από γονείς και μαθητές, δίνοντας στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όπως έχει δεσμευτεί, μέχρι τις 31-12-2024, όλες οι σχολικές αίθουσες από Ε΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου θα διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες, ενώ θα εξοπλιστούν με 177.112 νέα ρομποτικά συστήματα.
Τέλος, η εφαρμογή e-parents είναι ήδη διαθέσιμη και σύντομα θα εμπλουτιστεί με νέες λειτουργίες, περιλαμβάνοντας ενημερώσεις για απουσίες, πρόοδο διδακτέας ύλης και δυνατότητες προγραμματισμού συναντήσεων.