Κυρ. Πιερρακάκης: «Θα λύσουμε τον γόρδιο δεσμό με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Κυρ. Πιερρακάκης: «Θα λύσουμε τον γόρδιο δεσμό με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του νέου έτους, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να καλεί όλα τα κόμματα να συνδράμουν με τις απόψεις.

Για τα κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας των λεγόμενων Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο υπουργός διευκρίνισε πως «το σύνολο των κριτηρίων θα το αποφασίσει αυθεντικά η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη. Αναφέρομαι σε όλα τα κριτήρια, είτε αφορούν υποδομές είτε το επιστημονικό-διδακτικό μέρος είτε τις προϋποθέσεις συνεργασίας με το διδακτικό προσωπικό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Και τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών σε αυτά τα ιδρύματα. Ειδικά τα τελευταία θα αποφασιστούν σε συνεργασία του ξένου πανεπιστημίου που θα έρθει στην Ελλάδα να ιδρύσει σε συνεργασία με ένα ελληνικό ένα παράρτημα και βεβαίως το ξένο ΑΕΙ θα παραθέσει το δικό του πλαίσιο κριτηρίων και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να διακινδυνεύσει τη φήμη του».

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, «θα προκύπτει από το νομοσχέδιο», να χρηματοδοτήσει τη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα αντίστοιχα επιχορηγώντας αποκλειστικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο με σημαντικά ποσά για να του δώσει την ευκαιρία να διεθνοποιηθεί και να σπάσει την απομόνωση, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα δεν θα χρηματοδοτήσει τα ξένα πανεπιστήμια σε αυτήν τη διαδικασία».

Ο ίδιος επανέλαβε πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει η ναυαρχίδα της κυβερνητικής πολιτικής κι αυτό δεν αλλάζει στο παραμικρό, θα λύσουμε όλα τα προβλήματα στη λειτουργία του, θα ενισχύσουμε την αυτοδιοικητική του λειτουργία και θα επιδιώξουμε την απογραφειοκρατικοποίηση του, ώστε να μπορέσει ελεύθερο οργανωτικών δεσμών να παίξει τον ρόλο του στις σημερινές συνθήκες».

Για την ένταση του όρου «Μη Κερδοσκοπικά» στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν σε συνεργασία με ξένα ιδρύματα τόνισε πως «είναι το ασφαλές βήμα που κάνουμε υπό το φως του ενωσιακού δικαίου και της δυναμικής ανάγνωσης του Συντάγματος στην τελολογική εκδοχή της» για να προσθέσει: «Έχουμε στα χέρια μας γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, Σκουρής, Βενιζέλος, Μανιτάκης, Ν. Αλιβιζάτος, που ερμηνεύουν το Σύνταγμα στις σημερινές του διαστάσεις και μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαμάχη με την Ουγγαρία, που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς στη δικαστική κρίση που θα προκύψει, επειδή περιμένουμε πως θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ».

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα θέσει το συνολικό πλαίσιο για την ίδρυση των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσοκπικών ιδρυμάτων, θα ανοίξει τις ευκαιρίες, τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αλίμονο αν η κυβέρνηση έθετε εξαρχής ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο θέμα αυτό ή αν αυτή αποφάσιζε ποιος θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει χρήματα και κύρος».

«Δεν θα υπάρχουν καθηγητές που θα απασχολούνται και στο δημόσιο και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

Απέκλεισε τη μόνιμη παράλληλη απασχόληση καθηγητών των δημόσιων πανεπιστημίων στα Μη Κρατικά-Μη Κερδοσκοπικά ΑΕΙ που θα ιδρυθούν, διευκρινίζοντας πως θα ισχύσουν περιστασιακές μορφές διδασκαλίας (π.χ. επισκέπτης καθηγητής) που ισχύουν και σήμερα.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόνοια για τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτής της νέας μορφής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως «ανάλογα δικαιώματα έχουν ήδη κατοχυρωθεί για τα κολλέγια μετά από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διευκρινίζοντας ότι «ένας απόφοιτος αυτών των νέων πανεπιστημίων θα έχει όλα τα δικαιώματα που θα έχει και ένας απόφοιτος του δημοσίου πανεπιστημίου».

«Επιτρέπουμε τον ιδιωτικό χαρακτήρα στην υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση και τον απαγορεύουμε στην προαιρετική, που είναι τα ΑΕΙ», δήλωσε για να καταδείξει, όπως είπε, το γεγονός πως «συζητάμε ακόμη στη χώρα με όρους δόγματος ένα θέμα λυμένο σε ολόκληρο τον υπόλοιπο πλανήτη ανεξάρτητα από τη μορφή διακυβέρνησης που έχει το κάθε κράτος».

«Είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα αυτή η εξέλιξη, χρειάζεται να δώσουμε ένα τέλος στα αυταρέσκεια και να προσαρμοστούμε σε ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και στη Βόρειο Κορέα», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Δείτε επίσης: Μακελειό στην Πράγα: Η Τσεχία έχει από τους πιο «χαλαρούς» νόμους οπλοκατοχής στην ΕΕ

Loading