Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαιτούνται περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κλιματική κρίση
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαιτούνται περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κλιματική κρίση

Η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται ιδιαίτερα έντονα στη Μεσόγειο, απαιτώντας άμεσες δράσεις και περισσότερους πόρους για την προσαρμογή. Η Ελλάδα, με σημαντική πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επενδύσεις στην πολιτική προστασία, αναγνωρίζει την ανάγκη για βραχυπρόθεσμες λύσεις που θα προστατεύσουν τους πολίτες από τις κλιματικές καταστροφές. Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ στην Ελλάδα, και οι μεσογειακές χώρες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προσαρμογή.

Στη διάρκεια συνέντευξης του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, παρά τις συνεχείς προσδοκίες για φιλόδοξους στόχους που δεν εκπληρώνονται, είναι επιτακτική ανάγκη οι αλλαγές να επιταχυνθούν. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει έρθει αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, όπως πλημμύρες και ξηρασία. «Είναι κρίσιμο να εστιάσουμε στην προσαρμογή βραχυπρόθεσμα», δήλωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να προστατευτούν οι πολίτες από μελλοντικές καταστροφές.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η χρηματοδότηση πρέπει να επενδυθεί όχι μόνο στις φτωχότερες χώρες, αλλά και στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες που βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας τη συζήτηση ακόμη πιο πολύπλοκη. Σχετικά με την εθνική στρατηγική της Ελλάδας, τόνισε ότι η χώρα έχει μειώσει τις εκπομπές της πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από το 2005, με στόχο να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 80% εντός των επόμενων 5-6 ετών.

Η διαχείριση του υδατικού αποθέματος της Ελλάδας αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη προτεραιότητα. «Κατανοούμε ότι αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και χρειάζεται να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική χρήση των αποθεμάτων νερού», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης την ανάγκη για περισσότερους πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την κλιματική προσαρμογή, επισημαίνοντας ότι οι μεσογειακές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία.

Όσον αφορά τη διεθνή πολιτική, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Επισήμανε τη σημασία της στρατηγικής καθαρής τεχνολογίας για την Ευρώπη και την ανάγκη συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η τελευταία ερώτηση επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και την ικανότητά της να διατηρήσει τη δυναμική ανάπτυξης που έχει καταγράψει. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη και την προτεραιότητα στην αύξηση των μισθών και στη διαχείριση της κρίσης του κόστους ζωής.

Loading

Play