«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, συμβαίνει σε μία περίοδο γεωπολιτικών μεταβολών. Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία ως προς τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής.
«Συγκεκριμένα, θέλω να επισημάνω την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να δίνεται ένα κίνητρο στις χώρες που δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες να μην τιμωρούνται στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις οροφές δαπανών.
«Είναι απολύτως αναγκαίο να συγκροτήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για αμυντικά έργα, τα οποία ουσιαστικά συνιστούν ευρωπαϊκές προτεραιότητες».
Συγκεκριμένα, προτείνω τη σύσταση ενός ταμείου 100 δισ. ευρώ, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, όπως π.χ. μία ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες ώστε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν αναμένω συγκεκριμένα συμπεράσματα σήμερα, αλλά πιστεύω ότι θα μας δοθεί μία ευκαιρία να έχουμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη και το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να ενηλικιωθεί γεωπολιτικά και να πάρει πολύ στα σοβαρά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ