Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή

"Είναι ήδη το όγδοο τοπικό σχέδιο το οποίο παρουσιάζουμε. H ιδιαιτερότητα αυτής της διαδικασίας έγκειται σε τρεις λέξεις στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία: προτεραιοποίηση, προγραμματισμός και λογοδοσία", ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ρέθυμνο, αναφερόμενος στην εκδήλωση με θέμα: "Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο".

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μέσω της «ζύμωσης» με τις τοπικές κοινωνίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατανοήσει ποια έργα πρέπει να προτάξει, και σημείωσε ότι στην πλατφόρμα erga.gov.gr μπορεί να βρει κανείς ένα συνολικό ψηφιακό αποθετήριο των έργων, <span id=key001>"έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε και την τρίτη βασική αρχή, η οποία είναι η λογοδοσία"</span>.

"Πολλές φορές όταν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις μάς ρωτούν ξαφνιασμένα οι πολίτες "μα καλά τι γίνεται, γιατί είστε εδώ, μήπως ετοιμάζετε καμία εκλογική έκπληξη;"," ανέφερε. Και πρόσθεσε: <span id=key002>"όχι, το ανάποδο, είμαστε εδώ ακριβώς γιατί τα έργα αυτά απαιτούν έναν προγραμματισμό και γιατί τελικά θα κριθούμε και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη συνέπεια λόγων και έργων στις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν την άνοιξη του 2027"</span>.

Ειδική μνεία έκανε στο έργο του Θανάση Κοντογεώργη για τον συντονισμό μεταξύ όλων των Υπουργείων και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Αναφερόμενος στην Κρήτη, δήλωσε ότι για πρώτη φορά δρομολογούνται και υλοποιούνται έργα εθνικής εμβέλειας με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων, προσθέτοντας ότι "μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχεδόν 900 εκατομμύρια για έργα και δράσεις που σχετίζονται με την Κρήτη".

Σημείωσε επίσης την προσοχή που δίνεται σε θέματα οδικής ασφάλειας και την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία των δρόμων. "Επιτρέψτε μου να κάνω και μία έκκληση: ό,τι και αν κάνει το κράτος, δεν γίνεται να χάνονται άνθρωποι, νέα παιδιά, παραδείγματος χάρη, από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις γιατί δεν φοράνε κράνος", τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι έτοιμο το 2027 και ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοτάξιο στη χώρα. "Θα στοιχίσει πολύ πιο ακριβά από αυτό το οποίο περιμέναμε, γιατί σχεδιάζουμε ένα αεροδρόμιο για τα επόμενα 50 χρόνια", συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποκτά πλεονεκτήματα στην ενεργειακή διασύνδεση και στα αρδευτικά έργα, τα οποία έχουν αναληφθεί για την υποστήριξη της Κρήτης, και ότι αυτό είναι μόνο η αρχή της ανάπτυξης που θα ακολουθήσει.

Ως κλείσιμο, υπογράμμισε την ανάγκη για σωστή διαχείριση των πόρων και των δημοσίων επενδύσεων, τονίζοντας ότι "αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα εμείς θα το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, προς όφελος πάντα των Ελλήνων πολιτών".

Loading

Play