Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, δήλωσε: «Καταρχάς το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία σχετικά με τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να θυμίσω ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη τον Μάρτιο του 2020. Δείχνουμε πλήρη συμπαράσταση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το μοντέλο που ακολουθεί η Ιταλία με την δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αλβανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει η Ιταλία. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα λύση, και δεν την απέρριψα για τις περιπτώσεις εκείνων των μεταναστών που συλλέγονται σε διεθνή ύδατα. Όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας στην Ιταλία με το ιταλικό δίκαιο.» Ανέφερε ακόμα ότι η ιδέα των κλειστών κέντρων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θετική αλλά δεν έχει επεξεργαστεί ακόμα.
Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε: «Έχω τονίσει πολλές φορές ότι έχει βελτιωθεί η συνεργασία μας με την Τουρκία στο επίπεδο του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ωστόσο, πρέπει να γίνονται επιστροφές και αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί.» Υπογράμμισε ότι οι επιστροφές είναι δύσκολη διαδικασία και μονάχα ένας στους πέντε επιστρέφει στις χώρες προέλευσης του.
Επιπλέον, κλήθηκε να σχολιάσει τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον διάλογο με την Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ότι οι απόψεις του κ. Σαμαρά είναι σεβαστές αλλά σημείωσε την ανάγκη να διακριθούν οι ακραίες φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν το 2019,» δήλωσε.
Αναφορικά με τις στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε: «Η επιστολή μας είχε αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διερεύνηση αυτών των στρεβλώσεων, που παρατηρήθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Όσον αφορά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη ήταν ακόμη υψηλότερη από την προϋπόθεση και αποδεικνύει την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας».