Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ενημέρωση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, απηύθυνε έκκληση στους νησιώτες να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις αρχές. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και ευχαρίστησε τους επιστήμονες για την πολύ ουσιαστική παρουσίαση που έκαναν.
«Κρίναμε με τον υπουργό ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει μια ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση της κοινής γνώμης για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να το αποκωδικοποιήσουμε και να το εξηγήσουμε με απλά λόγια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Επισήμανε παράλληλα ότι έχουμε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με ζητήματα σεισμών και ηφαιστείων, ενώ υπάρχει συνεργασία με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο. «Η περιοχή της Σαντορίνης είναι ένα μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο στον κόσμο το οποίο προκαλεί συνεχώς το ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων», πρόσθεσε.
Κατά συνέπεια, συνέχισε, οι παρουσιάσεις δεν είναι αποτέλεσμα κινητοποίησης της στιγμής αλλά μιας σταθερής και μεθοδικής δουλειάς δεκαετιών. «Πρώτα και πάνω από όλα η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη. Το έχουμε κάνει και στη διαχείριση άλλων κρίσεων. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Είπε επίσης ότι οι επιστήμονες παρουσίασαν με απλά λόγια τι έχουμε να διαχειριστούμε, συγκεκριμένα τρία διακριτά φαινόμενα: μια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Νέα Καμμένη, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο στο ρήγμα, το οποίο έχει δώσει πολλούς παρατεταμένους σεισμούς.
«Είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες, χωρίς – το τονίζω – να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Εγώ υπογραμμίζω ότι απαιτείται απόλυτη υπακοή με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και τις επόμενες ημέρες με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το φαινόμενο θα βαίνει προς εκτόνωση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για την εγκαθίδρυση κουλτούρας πολιτικής προστασίας.
Το ίδιο ισχύει και για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σε περίπτωση τσουνάμι. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρώτα και πάνω από όλα έχει σημασία η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των πολιτών.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Σύσκεψη του δημάρχου Θήρας με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις
Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Από τις 12:35 έως τις 13:26 πέντε σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο δημαρχείο Θήρας με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο.
Σήμερα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται στο νησί, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας, κλιμάκιο του δήμου τοποθέτησε κορδέλες σε σημεία στην Οία για να κλείσουν την πρόσβαση.
Σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου, σήμερα δύο εξειδικευμένα κλιμάκια ελεγκτών μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ξεκίνησαν εντατικές επιθεωρήσεις στα κτίρια των σχολικών μονάδων της περιοχής.
Σεισμός 4.8, στην κλίμακα Ρίχτερ 17 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού
Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρκεσίνη Αμοργού
Άκης Σκέρτσος: Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη – Επενδύουμε στην πρόληψη
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ