Στο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εκείνοι με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εμπειρία, βρίσκουν ομοιότητες στην πολιτική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντίστοιχη του πατέρα του, με αφορμή τη συναινετική του πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Υπενθυμίζουν στο Politik πως κι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από τη μία προωθούσε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κι από την άλλη αναζητούσε τη στήριξη κυρίως της Αριστεράς, αφουγκραζόμενος αιτήματά της τα οποία ήταν πολιτικώς αδιάφορα για τον ίδιο.
Παραλλήλως, οι ίδιες πηγές μας εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι δίνεται η εικόνα στους πολίτες με την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου πως η δικαστική και η πολιτική εξουσία αποτελούν περιστρεφόμενες πόρτες όπου από τη μία βγαίνεις κι από την άλλη μπαίνεις.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, εστιάζουν στην επιστολή του Αντώνη Σαμαρά στον πρόεδρο της Βουλής στην οποία δεν κατονομάζει την κυρία Σακελλαροπούλου και κάνει, απλώς, λόγο για στήριξη της υποψηφιότητας που προτείνει η ΝΔ, ενώ είναι στην ουσία πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται με νόημα πως θα δούμε πολλά επεισόδια ακόμα της σύγκρουσης Σαμαρά- Μητσοτάκη με άγνωστες συνέπειες για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, η Πολιτική Γραμματεία, το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή δεν αναμένεται να συνεδριάσουν νωρίτερα από τις αρχές Φεβρουαρίου για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τα εσωκομματικά, εξέλιξη που ανησυχεί εκείνους που βλέπουν περιθωριοποίηση των οργάνων κι αντικατάστασή τους από άτυπες συνεδριάσεις του Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες του, κυρίως προερχόμενους από την Προοδευτική Συμμαχία.
Οι εσωκομματικοί διαφωνούντες επισημαίνουν και πως η απόφαση στήριξης της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν ελήφθη από κάποιο όργανο, αλλά έφτασε έτοιμη προς αποδοχή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Σα μυδραλιοβόλο η Ράικου»
Στο μεταξύ, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Ελένης Ράικου στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis- Παπαγγελόπουλου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν σε αυτή μας επισημαίνουν πως η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς λειτούργησε σα μυδραλιοβόλο κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δίχως όμως να προσκομίσει ούτε ένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του.
Οι ίδιοι εκτιμούν πως η πλειοψηφία θα παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος όμως θα αθωωθεί λόγω έλλειψης στοιχείων σε βάρος του κι επομένως όλοι θα μείνουν στο τέλος κερδισμένοι.
Όπως κι αν έχει, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει η εισαγγελέας Διαφθοράς Ειρήνη Τουλουπάκη, η οποία χειρίζεται σήμερα την υπόθεση Novartis.