Γ. Κύρτσος: «Πιο αργά η απολιγνιτοποίηση»
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Γ. Κύρτσος: «Πιο αργά η απολιγνιτοποίηση»

Τη δική του άποψη σχετικά με την πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας, εξέφρασε μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι», ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Ο κ. Κύρτσος, χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μεταβατικό στάδιο με φυσικό αέριο.

«Νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση, ότι πάμε γρήγορα και να πληρώσουμε για να μην υπάρξουν οι κοινωνικές αντιθέσεις, είναι λάθος. Το καλύτερο είναι να πάμε πιο αργά αλλά οργανωμένα. Να υπάρξουν ξένες επενδύσεις για να υπάρξει εναλλακτική απασχόληση», ανέφερε.

«Η άποψη η δική μου είναι ότι δεν πρέπει να πάμε σε μεταβατικό στάδιο με το φυσικό αέριο, διότι το φυσικό αέριο πρώτον δεν θεωρείται «πράσινο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον, είναι 100% σε ΑΠΕ. Επομένως η άποψη δική μου για τη ΔΕΗ, είναι να πάμε κάπως πιο αργά, από ότι το πηγαίνει η κυβέρνηση, με παράλληλη νέα ανάπτυξη βιομηχανικών κλάδων, που δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, γιατί υπάρχει και η ειδίκευση και η εργασιακή πειθαρχία στη Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές και μετά πέρασμα κατευθείαν στις ΑΠΕ, χωρίς το μεταβατικό στάδιο του φυσικού αερίου».

Τουρκικές προκλήσεις

Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Τούρκων, ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι, υπήρξε τηλεδιάσκεψη των ευρωβουλευτών υπο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον υπουργό Νίκο Δένδια, όπου συζητήθηκε μεταξύ των άλλων και αυτό το θέμα.

«Η εκτίμηση είναι ότι έχουμε μια σταθερή κλιμάκωση των προκλήσεων και της επιθετικότητας, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής. Δηλαδή η εκτίμηση της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο, ήταν ότι αυτά που περιγράφουμε θα συνεχιστούν. Η συζήτηση ήταν μεταξύ των άλλων πως μπορούμε να αντιδράσουμε. Ο καθένας βέβαια θα βρει τον τρόπο του. Εμείς σαν ευρωβουλευτές, υπό την ηγεσία του κ. Μεϊμαράκη, που είναι έμπειρος πολιτικός και επικεφαλής της ευρωομάδας μας και θα γνωστοποιήσουμε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις μεθοδεύσεις του Ερντογάν. Η εκτίμηση η δική μου είναι, ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα, διότι είναι μια νέοθωμανική στρατηγική, η οποία ξετυλίγεται από το 2016, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Σκλήρανε τη στάση του, έκανε και μια συμμαχία με τους ακροδεξιούς εθνικιστές, επομένως από τότε, είτε μιλάμε για Συρία, Λιβύη, Κύπρο, Ελλάδα, ακολουθεί μια νεοθωμανική στρατηγική», σημείωσε. «Και οι Κεμαλιστές θεωρούν ιστορικό αντίπαλο την Ελλάδα, ενώ ο Ερντογάν που είναι προκλητικός έχει μια μεγάλη λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι το θέμα θα συνεχίσει να μας απασχολεί, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία», κατέληξε ο κ. Κύρτσος.

Στα γενικά πάμε καλά- πρόβλημα στα διμερή

«Δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική στην Ευρωπαϊκή ένωση. Υπάρχουν 27 διαφορετικές εξωτερικές πολιτικές οι οποίες συντονίζονται. Γι’ αυτό λοιπόν, παίζουν τεράστιο ρόλο οι διμερείς σχέσεις, όπου στις διμερείς σχέσεις σε πολλές περιπτώσεις, η Άγκυρα έχει πλεονεκτήματα. Επομένως, βλέπουμε ότι ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε καλά, δηλαδή τα χαρτιά είναι υπέρ μας, αλλά δεν υπάρχει δράση ευρωπαϊκή, γιατί δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική, ούτε κοινή πολιτική άμυνας, ούτε εγγύηση των εξωτερικών συνόρων, γιατί δεν υπάρχει πολιτική ένωση της Ευρωπαϊκής ένωσης, ανέφερε. «Στα γενικά πάμε καλά, αλλά τα γενικά δεν οδηγούν σε συγκεκριμένες ενέργειες στις περισσότερες περιπτώσεις. Στα διμερή η εικόνα είναι πολύ πιο σύνθετη».

Ιταλία – Αίγυπτος – Λιβύη

Αν καταφέρουμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τους Ιταλούς για την ΑΟΖ, αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη και δείχνει βέβαια και την καθυστέρηση της διπλωματίας. Γιατί επί δεκαετίες τώρα συζητάμε με τους Ιταλούς. Έχουμε κάποιες διαφορές για το ποιος ψαρεύει που στο Ιόνιο και έχουμε χάσει τη γενική εικόνα. Το ίδιο συνέβη και στη Λιβύη, όπου είχαμε κάποιες μικρές διαφορές, αλλά αντί να λύσουμε το θέμα προς όφελός μας, αφήσαμε ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία. Σε ότι αφορά δε, την Αίγυπτο, οι αδελφοί μας μουσουλμάνοι που είχαν την εξουσία ήθελαν να κάνουν πολύ στενή συμμαχία με την Τουρκία, έπεσαν όμως και τώρα είναι ο Σισι, δηλαδή ένας στρατιωτικός που, ας πούμε ότι έχει εκλεγεί. Αυτός έχει καλύτερη διάθεση από εμάς, αλλά έχουν πέσει και οι Τούρκοι πάνω του και του κάνουν προτάσεις, υπογράμμισε ο κ. Κύρτσος.

«Επομένως υπάρχει ένας ανταγωνισμός. Θα έλεγα ότι μια ειδική συμφωνία με την Αίγυπτο, που θα άφηνε στην γωνία στη συγκεκριμένη περίπτωση την Τουρκία, θα ήταν πολύ προς όφελος μας, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι θα την επιτύχουμε. Παίζεται ένα παιχνίδι διπλωματίας, το οποίο έχει περισσότερο σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα, παρά με τον ενεργειακό πλούτο».

Πανδημία και Ευρωπαϊκή βοήθεια

«Επειδή μαζί μας σε αυτή τη φάση είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καμιά εικοσαριά από τους 27, με κανα δύο να ταλαντεύονται, νομίζω ότι θα υπάρξει λύση, δηλαδή 90% πιθανότητες, γιατί συνήθως αυτές οι διαπραγματεύσεις, καταλήγουν στο να γίνει αποδεκτή η αρχική πρόταση και να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις.

Νομίζω ότι, θα φτάσουμε σε συμφωνία. Ελπίζω όμως,  να μην υπάρξουν οι ευρωπαϊκές εκπτώσεις γιατί μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο των διαπραγματεύσεων, που είναι εξαιρετικά σύνθετος, μπορεί να χαθεί η ουσία. Οι πιθανότητες πάντως είναι με το μέρος μας χωρίς να υπάρχει συμβόλαιο».

Ακούστε όσα είπε ο κ. Κύρτσος στον Flash 99.4

Loading