Ανάλυση των στρατηγικών κινήσεων της κυβέρνησης ΝΔ και των υποσχέσεων ενόψει ΔΕΘ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εισέλθει σε μία σταθερή πορεία αναγέννησης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναταραχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον νέο ελληνικό σιδηρόδρομο, έπειτα από έξι χρόνια, είναι χαρακτηριστική. Τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες μετά την Ανάσταση, αντικατοπτρίζουν αυτή την πρόθεση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική απέναντι στις υποσχέσεις. Γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου ότι οι υποσχέσεις μπορεί να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η στρατηγική του κυβερνητικού επιτελείου επικεντρώνεται στην ανακοίνωση μέτρων σταδιακά, με τις κύριες ελαφρύνσεις να προγραμματίζονται για το 2027.
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, οι οδηγίες προς τους υπουργούς ήταν ξεκάθαρες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγκράτηση σχετικά με τις διαρροές για το πακέτο της ΔΕΘ. Αυτή η συγκρατημένη στάση συνδέεται και με την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, με το κυβερνητικό επιτελείο να είναι προετοιμασμένο για πιθανές αρνητικές εκπλήξεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα θετικά μέτρα που υπόσχεται η ΝΔ.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ψήφισης και υλοποίησης των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για το 2025, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη ΔΕΘ. Ο σχεδιασμός συνεχίζεται σύμφωνα με την κεντρική κατευθυντήρια γραμμή που παρουσίασε πρόσφατα, αναφορικά με τη μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη.
Όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, με τα περιθώρια της οικονομίας και τις δημοσκοπήσεις να καθορίζουν την κατεύθυνση. Οι τελευταίες οδηγίες για την αποφυγή άσκοπων διαρροών σχετικά με παροχές δεν αναιρούν τη δυνατότητα για νέες ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν εκλογικά τη Νέα Δημοκρατία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr