Κυβέρνηση: Ζυμώσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – «Επίθεση» σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κυβέρνηση: Ζυμώσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – «Επίθεση» σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Πολλές είναι οι ζυμώσεις στα κόμματα σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με την κυβέρνηση να είναι αντιμέτωποι με «αντάρτες» βουλευτές.

“Αυτοί που κατηγορούν την κυβέρνηση, 4,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία δεν έφεραν τίποτα από όσα μετά θυμήθηκαν” έλεγαν κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο Star, ο οποίος, επιχείρησε να αναδείξει το κόμμα του ως “ρυθμιστή” για να περάσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Με το βλέμμα στραμμένο στον κεντρώο, προοδευτικό χώρο, στον οποίο η νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκει θετική απήχηση – χώρο τον οποίο εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ – ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε και επιβολή κομματικής πειθαρχίας, ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν συντεταγμένα το νομοσχέδιο.

“Η Ν.Δ. τηρεί μία παράδοση μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων” απαντούσαν κυβερνητικά στελέχη, και στέλνοντας και ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό της Ν.Δ., σημείωναν ότι το γεγονός ότι δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία, δε σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός.

“Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε αποχή”

Οι ίδιες πηγές, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε την αποχή, δήλωναν με έμφαση ότι… αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε υπερψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας και ότι η θέση που διατύπωσε ήταν ότι η αποχή είναι… μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση, όπως έλεγαν.

Παράλληλα, δήλωναν ότι ο πρωθυπουργός, όσον αφορά στους υπουργούς, είπε ότι έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση για την ψήφιση νομοσχεδίων λόγω των συλλογικών αποφάσεων που λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο… Σημείωση που έρχεται να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι οι υπουργοί που διαφωνούν λογίζονται όπως οι βουλευτές, για τους οποίους δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αιχμές για την στάση Ανδρουλάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τις τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποφεύγει κεντρικά να δηλώσει ξεκάθαρα ποια θα είναι η στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία.

“Δεν περίμενε κανείς αυτοί οι οποίοι τιτλοφορούνται διαχρονικά ως η “μεγάλη δημοκρατική παράταξη”, αυτοί οι οποίοι “διαφημίζουν” σημαντικές παρεμβάσεις που έκαναν προηγούμενες δεκαετίες, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο οικογενειακό δίκαιο, να μην δίνουν την αυτονόητη στήριξη σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ “δεν θα δέσει τα κορδόνια της κυβέρνησης”.

Διήμερες επαφές με τους βουλευτές

Την ίδια ώρα στη Ν.Δ. ξεκινά το “μασάζ” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς, καλείται, σε δύο γκρουπ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Την εισήγηση έχει αναλάβει να κάνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με τη “βοήθεια” και των δύο αντιπροέδρων του κόμματος. Τη Δευτέρα θα παραστεί ο Άδωνις Γεωργιάδης και την Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr κομματικός παράγοντας, η προσδοκία είναι ότι θα περιοριστούν οι αντιδράσεις, τις οποίες αποδίδει εν πολλοίς, στο γεγονός, όπως λέει, ότι… πολλοί βουλευτές δεν έχουν καταλάβει σε βάθος τι προωθεί η κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν έχουν πάντα τα σωστά επιχειρήματα να αντιτείνουν στην επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και με όσους πολίτες αντιδρούν.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει δημόσια, με τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στις συζητήσεις με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα παραβρεθούν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, Μαρία Συρεγγέλα.

Στο τραπέζι του Μαξίμου είναι «ζωντανή» η εισήγηση, το νομοσχέδιο να τεθεί προς ψήφιση ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης: Ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης θα είναι χωρίς ρεύμα σήμερα

Loading

Play