Εταιρεία ανάκτησης δεδομένων από τη Θεσσαλονίκη, αναλύει τον ιό και δεσμεύτηκε να βοηθήσει
Τα αρχεία περιλαμβάνουν εκθέσεις οικονομικών ελέγχων στον δήμο, διαγωνισμοί, κάποιες κατόψεις ακινήτων, δικαστικές αποφάσεις κυρίως για θέματα εκλογών, αλληλογραφία με διάφορους φορείς, μηνιαία έντυπα δήλωσης παρουσιών εργαζομένων. Επίσης, υπάρχει φωτοτυπία του διαβατηρίου και αντίγραφο μισθοδοσίας του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
Τα δεδομένα αυτά αφορούν παλαιότερες χρονιές φτάνοντας κυρίως έως το 2016, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει έως σήμερα, αν είναι τα μοναδικά που έχουν στην κατοχή τους οι επιτήδειοι ή αν είναι ένα μικρό μέρος από όσα υπέκλεψαν, εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να πάρουν χρήματα για να μην τα διαρρεύσουν στο σύνολο τους, όπως είναι σύνηθες στις επιθέσεις τύπου ransomware.
Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε άγνοια για την διαρροή των στοιχείων του. Πάντως, έκανε λόγο για πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι τέτοια συμβάντα πριν λίγα χρόνια γίνονταν στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι έχουν υποκλαπεί παλιά αρχεία, μέχρι το 2016 «τα οποία δεν θεωρούνται ευαίσθητα δεδομένα, όπως πχ ο μισθός του δημάρχου που ούτως ή άλλως αναρτάται στη Διαύγεια». «Η εντολή προς όλους είναι αυτή. Συνεχίζουν να επικεντρώνονται οι προσπάθειες στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το χαρτογραφικό portal του δήμου, το GIS, ο κ. Αβαρλής επιβεβαίωσε ότι έχει χακαριστεί επίσης και πλέον δεν θα είναι διαθέσιμο, τουλάχιστον με τα δεδομένα που διέθετε μέχρι την επίθεση.
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Λειτουργούν ξανά βασικές υπηρεσίες του Δήμου μετά την κυβερνοεπίθεση