Λαϊκισμός: εργαλείο χειραγώγησης ή μέσο πολιτικής; Ένας σύνθετος και διφορούμενος όρος

Λαϊκισμός: εργαλείο χειραγώγησης ή μέσο πολιτικής; Ένας σύνθετος και διφορούμενος όρος

Η ανάλυση του λαϊκισμού ως πολιτικού φαινομένου και η επίδραση του στην ελληνική σκηνή. Κύριες θέσεις και ιδέες γύρω από την έννοια του λαϊκισμού και του αντιλαϊκισμού. Η λέξη λαϊκισμός κυριαρχεί έντονα στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό από την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης και επανέρχεται στην επικαιρότητα σε κάθε ευκαιρία, εσχάτως με την άνοδο της Ακροδεξιάς.Από αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελλάδα, καθώς η χώρα βίωσε με δραματικό τρόπο τα Μνημόνια. Η κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει πλήρως την έννοια του λαϊκισμού και την έχει εντάξει στο οπλοστάσιο της επικοινωνιακής της προπαγάνδας.Ο λαϊκισμός μπορεί να εμφανιστεί σε μορφές που ευνοούν τη δημοκρατία, αλλά και σε μορφές που την βλάπτουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη του λαϊκιστικού φαινομένου είναι ιδιαίτερα σύνθετη και πολυεπίπεδη και στερείται ενός σταθερού ορισμού.

Ο Γιώργος Κατσαμπέκης, πολιτικός επιστήμονας, αναφέρει ότι ο λαϊκισμός μπορεί να εξελιχθεί σε κοινωνικό απόθεμα που θα μπορούσε να βρει έκφραση σε πολιτικά κόμματα. Η υποκουλτούρα που αναπτύσσεται σε συνθήκες ανικανοποίητης κοινωνίας οδηγεί σε επικίνδυνες, ενδεχομένως, πολιτικές επιλογές.

Μία από τις προκλήσεις του πολιτικού συστήματος είναι η άμεση αντίκρουση αποτυχημένων αντιπροτάσεων του λαϊκισμού, καθώς και η ανάγκη να προταθούν εναλλακτικά αφηγήματα που καλύπτουν τις μύχιες ανησυχίες της κοινωνίας, όπως ασφάλεια και μετανάστευση. Αυτό συνεπάγεται την ανάπτυξη μιας σαφούς και συγκροτημένης απάντησης στις ιδέες που προτείνονται από την ακροδεξιά.

Κατά συνέπεια, η κατανόηση και η αντιμετώπιση του λαϊκισμού απαιτεί σαφή πολιτική σκέψη και διαρκή διάλογο, ώστε η κοινωνία να εκφραστεί μέσα από ομάδες και πολιτικά ρεύματα που εξυπηρετούν τα πραγματικά της συμφέροντα.

Loading

Play