Λειψυδρία και τουρισμός στη Σίφνο: Μάχη για το πολύτιμο νερό

Λειψυδρία και τουρισμός στη Σίφνο: Μάχη για το πολύτιμο νερό

Ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα έκαψε την Ελλάδα στα μέσα Ιουνίου, με θερμοκρασίες που άγγιξαν ή ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι κάτοικοι της Σίφνου, ενός μικρού νησιού στις δυτικές Κυκλάδες, ήρθαν αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που φοβόντουσαν εδώ και καιρό: οι βρύσες τους στέρεψαν, καθώς η λειψυδρία «χτύπησε».

Οι New York Times επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί λειψυδρία σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση για διακοπές, φέρνοντας τα ελληνικά νησιά αντιμέτωπα με την αδυναμία να εξυπηρετήσουν χιλιάδες τουρίστες.

Εξαιτίας των ελλείψεων στις υποδομές, το νησί της Σίφνου υποχρεώθηκε να βασιστεί σε μονάδες αφαλάτωσης, προκειμένου να μετατραπεί το θαλασσινό νερό σε γλυκό για τους 2.600 κατοίκους του και τους χιλιάδες τουρίστες. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν άργησαν να έρθουν καθώς μία από τις τέσσερις μονάδες έπαθε βλάβη το Ιούνιο, με συνέπεια η παροχή νερού να μην καλύψει τη ζήτηση και ορισμένα σπίτια και ενοικιαζόμενα δωμάτια να μείνουν χωρίς νερό για δέκα ημέρες.

«Ήταν μια καταστροφή», περιγράφει μια κάτοικος του νησιού, τονίζοντας ότι αδυνατούσαν να κάνουν ντους ή να μαγειρέψουν.

Ακόμη και μετά την αποκατάσταση της βλάβης, οι περικοπές νερού συνεχίστηκαν, λόγω της αύξησης των επισκεπτών, φτάνοντας σχεδόν τις 40.000 αφίξεις μόνο τον Αύγουστο.

Η λειψυδρία είναι πια παγκόσμιο φαινόμενο. Περιοχές όπως η Βαρκελώνη και η Σικελία παλεύουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση του νερού. Αντιμέτωπες με τη μείωση της τουριστικής κίνησης, οι κυβερνήσεις διστάζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στους επισκέπτες, όπως έγινε νωρίτερα φέτος στη Βαρκελώνη.

Τώρα, η Ελλάδα πολιορκείται από το ίδιο δίλημμα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να λάβουν μέτρα για να προλάβουν μελλοντικές κρίσεις.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική στα ελληνικά νησιά, όπου η υποδομή δεν είναι επαρκής για να εξυπηρετήσει τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Φέτος, η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχτεί 35 εκατομμύρια επισκέπτες, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με το 2023. Η Σίφνος, συγκεκριμένα, δέχτηκε περισσότερους από 100.000 τουρίστες αυτή τη διάρκεια, σε σύγκριση με 67.000 το 2014, γεγονός που την ανέδειξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σίφνου, «έχουμε φτάσει στα όριά μας», καθώς η ακόμη μία ξηρασία του επόμενου καλοκαιριού θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, περιλαμβάνοντας γεωτρήσεις για υπόγεια ύδατα και επισκευές των δικτύων ύδρευσης. Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις για περικοπές στη χρήση νερού εγείρουν ερωτήματα για το μέλλον των νησιών.

Loading