Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, ζήτησε να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια «αξιόπιστη» κυβέρνηση στον Λίβανο, βασική προϋπόθεση για την αποδέσμευση της δεύτερης φάσης της στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα.
«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που να έχει την εμπιστοσύνη του λιβανέζικου λαού και να είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Λέναρτσιτς χθες βράδυ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Φθάνοντας στη Βηρυτό με αεροσκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, το τρίτο που έχει ναυλώσει η ΕΕ ύστερα από την καταστροφική έκρηξη στις αρχές Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης, ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμετείχε στη διαδικασία παράδοσης της βοήθειας, που περιελάμβανε ασθενοφόρα για τον λιβανέζικό Ερυθρό Σταυρό, πριν συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό Μουσταφά Αντίμπ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο του σχηματισμού ενός νέου υπουργικού συμβουλίου.
Το λιμάνι της Βηρυτού συνταράχθηκε από τεράστια έκρηξη στις 4 Αυγούστου, καταστρέφοντας ολόκληρες συνοικίες της λιβανέζικης πρωτεύουσας, ενώ πάνω από 190 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 6.500 τραυματίστηκαν και 300.000 έμειναν άστεγοι.
«Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 64 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια, επιπρόσθετα των μεμονωμένων συνεισφορών από διάφορα κράτη-μέλη, που φθάνουν επίσης περίπου τα 65 εκατ. ευρώ», είπε ο Λέναρτσιτς. «Η επόμενη φάση θα είναι αυτή της ανασυγκρότησης αλλά πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις διότι η διεθνής κοινότητας δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει πρακτικές που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κατάρρευση και την οικονομική κρίση», πρόσθεσε.
«Η λιβανέζικη πολιτική τάξη οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών, είναι αυτό που περιμένει και η διεθνής κοινότητα», είπε ο επίτροπος.
«Μιλάω για διακυβέρνηση, όχι μόνο για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα» δήλωσε ο ίδιος.
ΤΦ