Λέσβος: Παραμένει ο αναβρασμός – Πέτσας: «Ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης»
ΙΝΤΙΜΕ

Λέσβος: Παραμένει ο αναβρασμός – Πέτσας: «Ερευνούμε το ενδεχόμενο υποκίνησης»

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο, με πρόσφυγες και μετανάστες να διαδηλώνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Περίπου 300 Αφγανοί συγκεντρώθηκαν με πανό στο κέντρο της Μυτιλήνης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές, ενώ ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνεχίζουν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα επεισόδια ξέσπασαν έξω από τη Μυτιλήνη στη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησαν περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών» και «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

«Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου» επισήμανε, προσθέτοντας πως οι ελληνικές αρχές «ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων».

«Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» συνέχισε ο κ. Πέτσας.

Υπογράμμισε παράλληλα πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη διεθνοποίηση του ζητήματος.

«Προχωράμε στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και ξεκινήσαμε τις επιστροφές» ανέφερε, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι «ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε 7 αποστολές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ειδική μνεία και στα ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες, σημειώνοντας ότι «με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ».

Επίσης με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία προβλέπεται, όπως είπε, η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. «Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Loading

Play