Λίνα Μενδώνη: Συνάντηση με τον Βρετανό καλλιτέχνη Richard Long

Λίνα Μενδώνη: Συνάντηση με τον Βρετανό καλλιτέχνη Richard Long

Συνάντηση με τον Βρετανό καλλιτέχνη Richard Long, είχε σήμερα το πρωί η
υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την διευθύντρια του ΝΕΟΝ και επιμελήτρια της εγκατάστασης, κ. Ελίνα Κουντούρη.

Το έργο του Richard Long, Athens Slate Line, παρουσιάζεται από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, στον περίπατο που οδηγεί στο Ιερό Διονύσου Ελευθερέως στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε πως «η εγκατάσταση του Richard Long εντάσσεται
αρμονικά στον αρχαιολογικό χώρο. Σέβεται τον χώρο και εμπνέεται από αυτόν. Προτεραιότητα μας είναι η συνύπαρξη και η συνομιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Έτσι, προκύπτουν νέες αναγνώσεις για τα μνημεία, ενώ η σύγχρονη δημιουργία αποκτά νέες ερμηνείες».

Στη συζήτησή του με την Υπουργό ο Sir Richard Long αναφέρθηκε στην εξόρμηση του στον Όλυμπο τις επόμενες μέρες, αλλά και στις μνήμες του από την δίμηνη παραμονή του στην Αθήνα στα φοιτητικά του χρόνια. Τόνισε ότι είναι πανευτυχής που το έργο του εκτίθεται στις κλιτύες της Ακροπόλεως και μάλιστα στον μαγευτικό χώρο του Ιερού του Διονύσου Ελευθερέως. 

Ο Richard Long, γεννημένος το 1945 στο Μπρίστολ, συνδέθηκε με την εμφάνιση του ρεύματος Land Art στη Βρετανία, στη δεκαετία του 1960 και είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του. Κεντρικό ρόλο στο έργο του κατέχει το βάδισμα, και έχει πραγματοποιήσει αμέτρητους περιπάτους σε όλο τον κόσμο, στη Σαχάρα, την Αυστραλία, την Ιρλανδία, και από αύριο στον Όλυμπο. Θυμίζουμε ότι ο Βρετανός καλλιτέχνης έχει συμπεριληφθεί τέσσερις φορές στην βραχεία λίστα του
βραβείου Turner, με το οποίο τιμήθηκε το 1989.

Το έργο Athens Slate Line (1984), αποτελείται από μεμονωμένα κομμάτια
σχιστόλιθου που συναρμολογήθηκαν στο σχήμα μιας γραμμής. Το γραμμικό σχήμα του λειτουργεί σαν ένα μονοπάτι, παραπέμποντας στη διαλογιστική φύση του βαδίσματος. Οι περίπατοι συνδυάζουν τη φυσική αντοχή με τις αρχές της τάξης, της δράσης και της ιδέας, προτείνοντας ένα νέο τρόπο θέασης της ευρύτερης περιοχής του διονυσιακού θεάτρου.

Δείτε ακόμη:

Κεραμέως: Τα σενάρια για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων

Loading

Play