Μετά από πάνω από 600 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στον Λίβανο σε διάστημα λίγων ημερών, το Ισραήλ προανήγγειλε χερσαία εισβολή διά στόματος του αρχηγού του στρατού. «Οι στρατιωτικές μπότες σας θα πατήσουν στο έδαφος του εχθρού» είπε ο Χερτζ Χαλέβι σε στρατιώτες στο βόρειο μέτωπο, επιβεβαιώνοντας τη μετακίνηση δύο ταξιαρχιών εφέδρων στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο Χαλέβι σημείωσε ότι «οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν για να προετοιμάσουν τη χερσαία εισβολή» και προεξόφλησε το τέλος της Χεζμπολάχ που θα βρει μπροστά της έναν «δυνατό και οργανωμένο στρατό».
Η κατάσταση στον Λίβανο είναι δραματική: οι αρχές αναφέρουν ότι περίπου μισό εκατομμύριο άτομα έχουν εκτοπιστεί, με χιλιάδες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα. Μόνο σήμερα, 72 άτομα σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές. Με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει την αναμενόμενη μαζική απώλεια, οι αρχές προσπαθούν να αναδιοργανώσουν τις δομές που διαλύθηκαν από την κρίση για να αντιμετωπίσουν το επικείμενο κύμα καταστροφής.
Ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης, οι παγκόσμιοι ηγέτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ, κυρίως οι ΗΠΑ, φαίνονται ζαλισμένοι από την εξέλιξη των γεγονότων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν «επίκειται» χερσαία εισβολή στον Λίβανο, αντίθετα με τις δηλώσεις του Ισραήλ, που φέρνουν στο προσκήνιο την αβεβαιότητα γύρω από τις επόμενες κινήσεις.
Ο Τζο Μπάιντεν επέστησε επίσης την προσοχή στη δυνατότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γαλλίας και των ΗΠΑ συνεχίζονται, χωρίς προς το παρόν να έχουν φέρει αποτελέσματα. Ο Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, δήλωσε ότι η διαδικασία της κλιμάκωσης δεν πρόκειται να σταματήσει αν οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η δέσμευση του Ισραήλ για ενίσχυση των στρατιωτικών του δράσεων και κλιμάκωση των επιθέσεων αναδεικνύει την προθετικότητα του να διατηρήσει την πίεση στην Χεζμπολάχ, παρά τις διπλωματικές προσεγγίσεις. Η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει τεταμένη, και οι πολίτες νιώθουν την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, με τις ελπίδες για αποτελεσματική παρέμβαση να είναι περιορισμένες.