EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Λιβανός: “Επιδιώκουμε συναίνεση με όλα τα κόμματα στη μάχη κατά της ερημοποίησης”- Τι ειπώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε λόγο για συναίνεση με όλα τα κόμματα στη μάχη κατά της ερημοποίησης.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ, με δηλώσεις του Σπήλιου Λιβανού και τοποθετήσεις των κομμάτων στην εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας:

propoli

Εναρκτήριο λάκτισμα για αλλαγή πορείας, σε ό,τι αφορά τις δράσεις και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης και της ξηρασίας στη χώρα μας, χαρακτήρισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός την επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο, όπως είπε στην ομιλία του κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση της Επιτροπής,   αποτελεί απειλή  για το 50% του ελλαδικού χώρου, στην επόμενη 20ετία, αν μείνουμε απαθείς.

«Θέλουμε, ως Υπουργείο, να ξεκινήσει μια ευρύτερη καμπάνια για το θέμα της ερημοποίησης αλλά και της κλιματικής αλλαγής, γενικότερα, με την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, όχι μόνο των ειδικών επιστημόνων, αλλά ευρύτερα του συνόλου της κοινωνίας. Στοχεύουμε στον διάλογο με όλους τους ενεργούς πολίτες. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και συναίνεση με όλα τα κόμματα», τόνισε ο κ. Λιβανός εκφράζοντας και τη βούληση της κυβέρνησης για συναίνεση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που παρέστησαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΥΠΑΑΤ στις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ στο Κτήμα Συγγρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, αφού συνεχάρη τον κ. Λιβανό για την πρωτοβουλία του να επανασυστήσει την Εθνική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, σημείωσε ότι το πρόβλημα της ερημοποίησης οφείλεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στην υπερεκμετάλλευση της γης και ο ανταγωνισμός για την παραγωγή περισσότερων και φτηνότερων αγροτικών προϊόντων. «Από την άλλη, έχουμε το φαινόμενο του food waste, της σπατάλης τροφίμων τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια αφού έχουν εξαντλήσει υδατικούς και άλλους πόρους» σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης και υπογράμμισε την ανάγκη εξισορρόπησης αυτού του φαινομένου στην κοινωνία, γιατί στο τέλος οδηγούμαστε σε απώλεια παραγωγικής γης, η οποία δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί. Όπως είπε, το σημαντικό είναι ότι με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας η έρευνα μπορεί να δώσει έγκαιρα αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να γειωθούν στους παραγωγούς και στην κοινωνία και να μας οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής. 

Ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένης  συνεχάρη τον ΥΠΑΑΤ τόσο για την πρωτοβουλία του όσο για το γενικότερο πολιτικό στίγμα που έχει εκπέμπει, το οποίο δείχνει την πρόθεση να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα. Επίσης υπογράμμισε με έμφαση το γεγονός ότι η Επιτροπή για την Ερημοποίηση είναι υπερκομματική και αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες. Ο κ. Αρσένης χαρακτήρισε αδιέξοδο το σημερινό μοντέλο, όπου τα πάντα καταλήγουν στα σκουπίδια και σημείωσε ότι η ερημοποίηση είναι πρώτιστα ζήτημα ανθρώπινης δραστηριότητας. Πρότεινε, μάλιστα, στον κ. Λιβανό την ένταξη της Ελλάδας στη διεθνή πρωτοβουλία Lefole, που έχει στόχο την αύξηση της οργανικής ύλης, ανά έτος και ανά δεκαετία καθώς και την αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας. 

Η πρόεδρος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής ΝΔ κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου συνεχάρη το ΥΠΑΑΤ για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας. Όπως σημείωσε, τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν δύο χαρακτηριστικά : Δεν εναπόκεινται αποκλειστικά στην πολιτική βούληση αλλά στηρίζονται στις συστάσεις των επιστημόνων καθώς και ότι πρόκειται «για τη δίδυμη αδελφή» της αγροτικής παραγωγής. «Δείχνετε, ότι αντιλαμβάνεστε βαθιά τη στενή αλληλοσύνδεση της αγροτικής παραγωγής με το φυσικό κεφάλαιο», πρόσθεσε η κ. Αυγερινοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Διονύσης Κυριακόπουλος, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι το ΙΓΕ φιλοξενεί μία τόσο ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και αναγκαία εκδήλωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της Επιτροπής για την Ερημοποίηση.

Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Επιτροπής για την Ερημοποίηση και την Ξηρασία, καθηγήτρια του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Μπριασούλη-Καπετανάκη, τόνισε ότι η ανάληψη των σχετικών καθηκόντων συνιστούν μια ευχάριστη πρόκληση, είκοσι και πλέον χρόνια μετά την πρώτη επιτροπή, υπό τον καθηγητή κ. Γιάσογλου. Η κυρία Μπριασούλη-Καπετανάκη υπογράμμισε ότι θα πρέπει η Επιτροπή να υιοθετήσει μία συνολική προσέγγιση και όχι αυστηρά από την οπτική των φυσικών επιστημόνων, αλλά και των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημόνων, ώστε να μπορέσει να κάνει προτάσεις που θα είναι υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές. Όπως επισήμανε, υπάρχουν παγκόσμιες αξιόπιστες μελέτες που δείχνουν ότι το κόστος για την αποκατάσταση των εδαφών  είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα του κόστους της καταστροφής τους και υποπολλαπλάσιο των θετικών ωφελειών  που μπορεί να αποφέρει, όπως νέες θέσεις εργασίας και προστασία της γης. «Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια, όσο αυτοματοποιημένη κι αν γίνεται η παραγωγή», πρόσθεσε. Χρειαζόμαστε παιδεία, ώστε οι πολίτες να νοιαστούν για το έδαφος και να αναλάβουν δράσεις για την προστασία του. 

Ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας κ. Γιώργος Μιγκίρος στην ομιλία του, επισήμανε ότι η Ελλάδα τη δεκαετία του 60, στηριζόταν στις υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίες στη συνέχεια διαλύθηκαν. Πρόσθεσε, δε, ότι η όλη κατάσταση χρειάζεται μία αναμόρφωση και μία διαχείριση στο σύνολό της, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ερημοποίηση. «Γιατί η φύση και ο άνθρωπος μαζί είναι σαν έναν οργανισμό ο οποίος παίρνει την αντιβίωση, αλλά η αρρώστια είναι μέσα του και όταν εκδηλωθεί πεθαίνει. Γι αυτό πρέπει να παρακολουθούμε, να οργανωθούμε σωστά για να έχουμε τους πόρους που χρειαζόμαστε», κατέληξε. 

Ο Ομότιμος καθηγητής κ. Νικόλαος Γιάσογλου  τόνισε ότι ο Θεός ή η φύση προίκισε την Ελλάδα με ένα από τα παραγωγικότητα εδάφη και κλίμα για την παραγωγή. «Υπάρχουν πάρα πολλοί και πολύ σύνθετοι ορισμοί για το τι είναι η ερημοποίηση», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε : «Για μένα είναι πάρα πολύ απλό : «Ερημοποίηση είναι η κατάσταση κατά την οποία το έδαφος παύει να αποτελεί το ενδιαίτημα ανωτέρων μορφών ζωής. Στην περιοχή μας η ερημοποίηση είναι ανθρωπογενής. Οι συνθήκες του κλίματος και της γεωλογίας δεν συμβάλουν στην ερημοποίηση.  Άρα, το πρόβλημα είναι ο άνθρωπος. Και ο άνθρωπος πρέπει να ενημερωθεί αλλά και να εκπαιδευτεί σωστά», τόνισε. 

Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωσε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός  τίμησε για την προσφορά του τον πρώτο Πρόεδρο της Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Νικόλαο Γιάσογλου”.

Δείτε επίσης: Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Σε εξέλιξη η τοποθέτηση των 16 προκατασκευασμένων αιθουσών για την Προσχολική Αγωγή (pics)

Loading