EUROKINISSI

LIVE: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη βουλή (vd)

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους και με ομιλίες πολιτικών αρχηγών η συζήτηση στη βουλή επί της τροπολογίας που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.
Α. Τσίπρας: «Η πρόθεση της αντιπολίτευσης για στήριξη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν σημαίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση»

«Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αδυναμία ή – ακόμη χειρότερα – ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της 5ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης.

propoli

Αναφερόμενος στο ζήτημα της «τηλεκατάρτισης-φιάσκο», ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι «η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση από τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα, θα αποτελέσει επαρκή ασπίδα προστασίας». Είπε ότι αυτή και η «απόλυτη αποσιώπηση κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αρκετή για να κρύψει, να συγκαλύψει, ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα, αλλά και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια: των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών».

Απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση ζήτησε να απαντήσει ένα ερώτημα: “Μόνος του την έστησε τη δουλειά; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι;». «Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο. Αν δεν δώσει καμία απάντηση, ο νοών νοήτω» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Φ. Γεννηματά: «Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη για το voucher, δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη»

Κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση και δισταγμούς στη λήψη τολμηρών αποφάσεων, άσκησε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, αναφορικά με τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της ΕΕ.  «Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Θέλει γενναία και μη συμβατικά μέτρα. Θέλει νέο χρήμα, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ένα ειδικό ομόλογο, επιχορηγήσεις κρατών και όχι δάνεια», είπε η κ. Γεννηματά, ενώ επέκρινε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη μάχη, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις παρεμβάσεις του Κόντε, του Σάντσεθ και του Μακρόν».

«Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις. Δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας, είναι η εφαρμογή μιας ατζέντας. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, καταλογίζοντας ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, καταλόγισε ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έκανε ακριβώς τα ίδια. «Τους ίδιους είχε ευνοήσει και η υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχαρητήρια και στους δυο λοιπόν για τα ίδια κόλπα!!»

Η κ. Γεννηματά ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις τρείς τροπολογίες που κατέθεσε η ΚΟ για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αφορούν συγκεκριμένα:

«Στο θέμα του δανεισμού τους όπου οι όροι των Τραπεζών δεν τους εξυπηρετούν, στην αποκατάσταση της ρευστότητας που πρέπει να γίνει με κύριο κριτήριο την προοπτική της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Η λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή» είναι δάνειο που υποτίθεται ότι δίνει το κράτος για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις. Και εδώ η Κυβέρνηση έθεσε απαγορευτικούς όρους για τους περισσότερους. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον είναι πολύ χαμηλό. Επιμένει το κράτος στην προκαταβολή φόρου για το 2020, με βάση τα εισοδήματα του 2019».

Δ. Κουτσούμπας: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει και δεν θα δεχτούν να ματώσουν ξανά»

Στα πρόσφατα τραγικά περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έναρξη της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας υπήρχαν επίσημες καταγγελίες εργαζομένων και των σωματείων τους στην ιδιωτική Υγεία, τονίζοντας, ότι σε ιδιωτικά κέντρα δεν τηρούνται τα μέτρα.

Σχετικά με την «επόμενη μέρα», είπε καταρχήν ότι «εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε αναλυτικά, κυρίως ποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, χρειάζεται να συνοδεύουν αυτή τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Είπε ότι το επίδομα των 800 ευρώ και τα επιδόματα ειδικού σκοπού «που δίνονται με το σταγονόμετρο και με εξαίρεση πολλών κλάδων» δεν επαρκούν για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εργαζόμενους, άνεργους, ωρομίσθιους, ημερομίσθιους που «δεν καταγράφονται πουθενά, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν δικαιούνται ούτε επιδόματος ειδικού σκοπού, ούτε επιδόματος ανεργίας». Είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τώρα.

Loading