Φωτογραφία Αρχείου

Λιβύη: Χωρίς απόφαση για εκλογές – Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Βουλής

Ανέστειλε τις εργασίες της εργασίες της η Λιβυκή Βουλή μέχρι και την επόμενη εβδομάδα χωρίς απόφαση για νέα ημερομηνία εκλογών

Μέχρι και την επόμενη εβδομάδα έχουν ανασταλεί οι εργασίες της βουλής στην Λιβύη, ενώ δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την έξοδο από την κρίση μετά και την αναβολή των προεδρικών εκλογών.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν μια πρώτη προσπάθεια της πολυδιασπασμένης πολιτικής εξουσίας να οριοθετήσει ένα νέο δρόμο για το μέλλον της χώρας μετά την αναβολή των εκλογών. Την Δευτέρα, η συνεδρίαση έληξε εν μέσω διαμαρτυριών, αφού υποβλήθηκαν διάφορες προτάσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, την κατάρτιση νέου Συντάγματος και τη μετάθεση των προεδρικών εκλογών σε άλλη ημερομηνία. Σήμερα επρόκειτο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τις προτάσεις αυτές. Ο εκπρόσωπος του Σώματος δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο αναβλήθηκε, με αποτέλεσμα να μένει σε εκκρεμότητα το θέμα της εκλογικής διαδικασίας αλλά και το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.

Μεταξύ των διαφωνιών στην σημερινή συνεδρίαση ήταν και το εάν θα μπορέσει να υποβάλλει ξανά υποψηφιότητα ο Ντμπεϊμπά

Πέρσι, όταν χαράχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ο οδικός χάρτης για την έξοδο της Λιβύης από την κρίση, είχε αποφασιστεί ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα οδηγούσε τη χώρα σε ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Το κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 αλλά πολύ σύντομα διχάστηκε, αφού η χώρα χωρίστηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της Ανατολικής και της Δυτικής Λιβύης. Τα περισσότερα μέλη του έφυγαν από την Τρίπολη και εγκαταστάθηκαν στο Τομπρούκ, στηρίζοντας την πλευρά της Ανατολικής Λιβύης στη σύγκρουση. Η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας ήταν μια από τις σπάνιες φορές από το 2014 που περισσότεροι από 100 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα συμμετείχαν σε μια συζήτηση για το μέλλον της Λιβύης.

Πρόταση, η οποία επίσης δεν ψηφίστηκε ήταν η απέλαση του πρεσβευτή της Βρετανίας καθώς η χώρα του ανακοίνωσε ότι η GNU παραμένει η νόμιμη κυβέρνηση και η Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε ενέργεια για τη συγκρότηση παράλληλης κυβέρνησης.

Δείτε επίσης: Οικονόμου: Πιθανή η νωρίτερη εφαρμογή των μέτρων