Λοβέρδος: «Αναγκαία τα περιοριστικά μέτρα»

Στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για περιορισμό της κυκλοφορίας, αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στον Έβρο το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον “Flash 99,4” και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ο πρώην υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε τα μέτρα «αναγκαία απέναντι στην ανθρώπινη ανοησία», ενώ έψεξε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς η τελευταία σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε «δεν είχε συμπεριλάβει την Ελλάδα στον αρχικό οικονομικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του κορονοϊού».

propoli

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει στον Έβρο, ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε πως «αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα θα είναι μόνιμο για τη χώρα μας από εδώ και στο εξής».

Αναλυτικότερα:

Για τη στήριξή του στην απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό της κυκλοφορίας η οποία εκφράστηκε με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι «όπως κι εγώ, έτσι και το κόμμα μου τόνισε χθες ότι στηρίζει κάθε μέτρο που συμβάλει και αυτό το μέτρο συμβάλει, καθώς η ανθρώπινη ανοησία δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς. Εδώ, δεν υπάρχει Μέσο, είτε ραδιόφωνο είναι αυτό, είτε τηλεόραση, είτε ιστοσελίδα που αυτές τις μέρες να μην ασχολείται με τον κορονοϊό και παρόλα αυτά το 1/10 των συμπολιτών μας, δεν ακούει. Γεμίζουν οι παιδικές χαρές, παίζουν μπάσκετ, παίζουν ποδόσφαιρο σε 5Χ5 και γενικώς, υπάρχει μια δραστηριότητα η οποία δεν επιτρέπεται. Δεν μιλάω για τις περιπτώσεις που βγαίνουν δύο άνθρωποι μαζί για να κάνουν τζόκινγκ που αυτό επιτρέπεται, μιλάω για τα 5Χ5, μιλάω για τρεις εναντίον τριών στο μπάσκετ, μιλάω γι’ αυτούς που πηγαίνουν στις τράπεζες για ψύλλου πήδημα, για τη μεγάλη κίνηση στα διόδια. Αφού λοιπόν δεν ακούει τις συστάσεις ο πολίτης, αυτό το μικρό ποσοστό των πολιτών, είναι αναγκαία τα πιο περιοριστικά μέτρα. Αφού δεν αυτοπεριορίζουμε τη βλακεία μας, κάτι πρέπει να γίνει».

Αναφορικά με το αν είναι ικανοποιημένος με τη συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα του κορονοϊού, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε «πως αυτή τη στιγμή, δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση. Και τι πάει να πει αν είμαι ικανοποιημένος; Το κόμμα μου στηρίζει τα μέτρα. Ωστόσο, έχω πει στη Βουλή, το λέω και σε εσάς, ότι η εξατομίκευση των μέτρων στις εκατοντάδες περιπτώσεις που οι πολίτες έχουν αμφιβολίες, θα κρίνει και την αποτελεσματικότητα τους. Όχι οι εξαγγελίες. Διάφοροι άνθρωποι, μας θέτουν μια σειρά από ερωτήματα, που δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε. Και εγώ παραπέμπω στον κ. Σκυλακάκη. Ο κ. Σκυλακάκης είναι ο υφυπουργός Οικονομικών που έχει την ευθύνη για τους συγκεκριμένους κωδικούς, οπότε είναι και αυτός που πρέπει να μιλήσει. Κάποιος π.χ. περιμένει να του πιστωθεί στον λογαριασμό του το 800αρι. Και ρωτάει; «Εγώ συμπεριλαμβάνομαι; Από ότι διαβάζω συμπεριλαμβάνομαι, αλλά πείτε το μου και εσείς». Εγώ αυτά δεν μπορώ να τα πω. Εγώ ως πολιτικός ξέρω να διαβάζω για μέτρα που έχουν καθολικό χαρακτήρα. Τώρα, αν συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν μια πολυπλοκότητα υπάγονται ή δεν υπάγονται αυτό θα το πει το υπουργείο Οικονομικών.

Εμείς ως αντιπολίτευση και με την πίεση ως Κίνημα Αλλαγής, κρατήσαμε την Πέμπτη ανοικτή τη Βουλή και συνεπώς οτιδήποτε διαπιστώνουμε ότι δεν πάει καλά θα το λέμε. Και αυτό, δεν θα το κάνουμε για να παίξουμε το παιχνίδι αντιπολίτευση – συμπολίτευση ενώ στην Ιταλία βλέπουμε τους χιλιάδες νεκρούς ημερησίως, αλλά θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με σκοπό να βοηθήσουμε».

Σε ερώτηση για το αν τον έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή πλεύσης προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ο πρώην υπουργός Υγείας, σημείωσε πως «φυσικά και με έχει εντυπωσιάσει, όπως με έχει εντυπωσιάσει και κάτι άλλο πριν από αυτό. Όπως πληροφορήθηκα, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ΕΚΤ που θα δώσει στη χώρα μας 12,5 δισ. ετησίως για τέσσερα χρόνια δεν ξεκίνησε συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα μέσα. Γι’ αυτό με ερώτηση που κατέθεσα στον κ. Σταϊκούρα χθες ζήτησα να κατατεθεί στη Βουλή η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στην κ. Λαγκάρτ. Είναι δυνατόν η ΕΚΤ να μας αποκλείει από αυτό; Μέσα σε αυτή τη δίνη του κορονοϊού και των πληγμάτων στην ελληνική οικονομία; Ξεκίνησαν δηλαδή ανάποδα και όχι με τη λογική της επιστήμης και της πραγματικότητας; Θα ήθελα να το ξέρω αυτό. Πρέπει να έχουμε άποψη για το τι κάνει η ΕΕ απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Βέβαια η αντιμετώπιση προβλημάτων στον τομέα της Υγείας δεν είναι ενιαία, αλλά ανήκει και σε κάθε κράτος ξεχωριστά. Ωστόσο από τη στιγμή που ο ΠΟΥ έχει τονίσει πως πρόκειται για πανδημία νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πολύ πιο συντονισμένη. Που δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι είμαστε πιο μπροστά σε επίπεδο λήψης μέτρων «πιο μπροστά και από τους Γάλλους. Γι’ αυτό και έχουμε ελπίδες πως θα αντιμετωπίσουμε και λιγότερα τραύματα από άλλους».

Σε σχόλιό του για όλα όσα συμβαίνουν στον Έβρο, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε «ότι την Πέμπτη στη Βουλή είπα πως αυτό το πρόβλημα θα είναι μόνιμο. Η Ελλάδα θα ξοδεύεται – κι εδώ χρειάζεται η συμπαράσταση της ΕΕ- σε ανθρώπινες δυνάμεις και χρήματα με σκοπό να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί. Όταν έμαθα στη δική μου περιοδεία ότι εγκαταστάθηκαν εκεί 3.500 μετανάστες που δεν έχουν άδεια να ξαναγυρίσουν πίσω στην Τουρκία τότε κατάλαβα ότι αυτή η απειλή θα είναι μόνιμη. Βέβαια τους αντιμετωπίσαμε μια χαρά, λόγω της συντονισμένης προσπάθεια του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού που προκάλεσαν και την ήττα του Ερντογάν τόσο στο πεδίο της αντιπαράθεσης όσο και σε αυτό της ΕΕ».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αν. Λοβέρδου στον Flash 99,4:

Loading