EUROKINISSI

Λοβέρδος: «Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο»

«Εκείνος που παρακολουθεί τη διεθνή ειδησεογραφία γνωρίζει πολύ καλά ότι δυστυχώς παρόμοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί για πολιτικούς αλλά και για πολίτες σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου» ανέφερε σχετικά με τις παρακολουθήσεις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ξεκάθαρος ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το αν επιθυμεί να συνεργαστεί το κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να συνεργαστεί με την παράταξη του Αλέξη Τσίπρα «ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Αναλυτικά η συνέντευξή του στα Παραπολιτικά:

Θεωρείτε επαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση όσον αφορά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παραβίασης του κινητού του τηλεφώνου ή γίνεται προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας;

Έχω κάνει δημόσια δήλωση για το ζήτημα την ημέρα που ο Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, με την οποία ζήτησα τη διερεύνηση της υπόθεσης σε όλο της το βάθος. Έχω δώσει συνεντεύξεις, υποστήριξα όλες μας τις δράσεις. Ως καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, θεωρώ το απόρρητο των επικοινωνιών θεμέλιο και μέτρο Δημοκρατίας. Αλίμονο εάν ισχύει οτιδήποτε διαφορετικό!

Επειδή μαζί με τον Ν. Ανδρουλάκη διεκδικήσατε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, σας πέρασε από το μυαλό ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να σχετίζεται με τις εσωκομματικές εκλογές;

Προφανέστατα και όχι. Εκείνος που παρακολουθεί τη διεθνή ειδησεογραφία γνωρίζει πολύ καλά ότι δυστυχώς παρόμοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί για πολιτικούς αλλά και για πολίτες σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Στη Γαλλία οι σχετικές εξελίξεις ήταν αποκαλυπτικές. Διαβάζεις και δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Όμως δεν πρέπει να εθιστούμε. Πρέπει να μπούμε μπροστά στον αγώνα αυτόν. Ο μιθριδατισμός είναι εχθρός της Δημοκρατίας.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υπερθεματίσει σε αυτή την υπόθεση, θεωρώντας πως είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά τα δύο κόμματα, για να επιτευχθεί ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικός του λογαριασμός. Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς. Για να συσταθεί ένα πολιτικό μέτωπο, απαιτούνται τουλάχιστον δύο πλευρές. Εδώ δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν ανήκει στο προοδευτικό τόξο. Τόσο ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα με τα οποία πολιτεύεται ακόμη και τώρα όσο και τα αντιδημοκρατικά του πεπραγμένα κατά τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015-2019, όπως ακριβώς και σήμερα, το πιστοποιούν. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυθεντικός εκφραστής του προοδευτικού χώρου.

Πώς θα μπορούσε να συμμαχήσει με εκείνους που καταστρατήγησαν κάθε έννοια του κράτους Δικαίου και καταπάτησαν τους θεσμούς κατ’ επανάληψη, με μοναδικό σκοπό τη νομή της εξουσίας; Σε παρόμοια ερώτηση έχω απαντήσει πολλές φορές και έχω πει πως με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο. Από αυτή τη θέση είμαι αμετακίνητος. Επειδή, δε, στην ερώτησή σας αναφέρεστε σε ευκαιρία, σας απαντώ ότι η παράταξη στην οποία έχω την τιμή να ανήκω δεν έχει ανάγκη από κανέναν ΣΥΡΙΖΑ για να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη;

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και έβαλε επί του παρόντος τέλος στην εκλογολογία που είχε ανοίξει στον δημόσιο διάλογο με υπαιτιότητα, το υπογραμμίζω αυτό, των στελεχών της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτό το δεδομένο, θα ήταν λάθος από πλευράς μας να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση ή έστω νύξη για σενάρια συνεργασιών στον ενεστώτα χρόνο. Εμείς κοιτάμε και επιδιώκουμε να δυναμώσει το κόμμα μας, να ακουστούν οι ιδέες μας και να προσελκύσουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή. Κατανοώ βεβαίως ότι ως τρίτη σήμερα κοινοβουλευτική δύναμη, όταν θα φτάσει η ώρα των εκλογών, θα κληθούμε να απαντήσουμε σε αυτό που θέτετε εσείς τώρα.

Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας;

Για τη στάση της Τουρκίας πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν πει οτιδήποτε στον δημόσιο διάλογο. Κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία με τη συμπεριφορά της άνοιξε μέτωπα τα οποία δεν κλείνουν μετά την αλλαγή της στάσης της. Οι ξένοι ηγέτες δεν είναι «Λωτοφάγοι». Για παράδειγμα, η πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να δεσμεύσει περιοχές νότια της Κρήτης για άσκηση παραμερίζει την ψευδοσυμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Γι’ αυτό και ποτέ δεν παρασύρομαι από τις κατά καιρούς υποσχέσεις που παίρνει, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι οι υποσχέσεις στη διεθνή σκακιέρα δεν συνιστούν νίκη. Είναι γεγονός ότι ο θρόνος του Ερντογάν κλονίζεται. Ο Τούρκος πρόεδρος νιώθει ότι τα χάνει όλα και γι’ αυτό τα βάζει με όλους, ξεσπά στην Ιστορία, στον πολιτισμό, στη Δύση και ανοίγει πολλαπλά μέτωπα στο παγκόσμιο στερέωμα. Πιο συγκεκριμένα, επειδή μετά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο τίποτε δεν αποκλείεται από την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη. Και μιλώ για τις ενδεχόμενες υβριδικές επιθέσεις.

Δείτε επίσης: Π. Κατρούγκαλος: «Για την αντιμετώπιση της τακτικής της Τουρκίας χρειάζονται σαφείς κόκκινες γραμμές»