Μ. Χαρακόπουλος: Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των Ρωμιών της Ίμβρου, οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξή μας για να επιστρέψουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους

Μ. Χαρακόπουλος: Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των Ρωμιών της Ίμβρου, οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξή μας για να επιστρέψουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους

 «Η επίσκεψή μας στην Ίμβρο για τον εορτασμό της Μεγαλόχαρης μας αφήνει με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία, υπάρχει η θλίψη εξαιτίας των ερειπωμένων και εγκαταλελειμμένων περιουσιών των Ρωμιών, οι οποίοι ξενιτεύτηκαν από το νησί λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργήθηκαν εσκεμμένα. Από την άλλη, υπάρχει η ελπίδα ότι η ρωμαίικη παρουσία μπορεί να έχει μια πιο αισιόδοξη πορεία. Το έργο που προχωρά, χάρη και στον προσωπικό αγώνα του Ιμβριώτη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε όλους τους τομείς, και κυρίως με την επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αποτελεί μια ισχυρή βάση για την επιστροφή και την παραμονή των ξενιτεμένων Ιμβριωτών. Κατά τις επαφές μας με εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, μέλη της Ομογένειας και κατοίκους του νησιού, αφουγκραστήκαμε τα серьезר проблемы που αντιμετωπίζουν οι Ρωμιοί της Ίμβρου, οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξη όλων μας προκειμένου να επιστρέψουν και να προκόψουν στον τόπο τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής.

   Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στήριξε τη δραστηριότητά του ενώ συναντήθηκε στο μητροπολιτικό μέγαρο με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλο, προσφέροντάς του αντίγραφο του έργου «Δέηση για την ειρήνη». Ο Μ. Χαρακόπουλος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον ακάματο ιεράρχη για το πολύτιμο έργο του στο πληγείο νησί. Εν συνέχεια, επισκέφθηκε το Γυμνάσιο και Λύκειο στα Αγρίδια, όπου συνομίλησε με τον διευθυντή Νίκο Λαιμόπουλο και τον δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου στους Αγίους Θεοδώρους, Αριστείδη Κουτρά, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη νέα εποχή που έχει ανοίξει στο νησί με την επαναλειτουργία των σχολείων το 2013 και το 2015. Το σχολικό έτος 2023-24 στο Γυμνάσιο-Λύκειο φοιτούν 30 μαθητές, ενώ το Νηπιαγωγείο-Δημοτικό αριθμεί 18 μαθητές. Στο σύνολο, διδάσκουν 14 καθηγητές, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων εκπαιδευτικών, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού αποτελείται από 7 δασκάλους, μαζί με τους διευθυντές. Εντυπωσιακό είναι ότι 44 απόφοιτοι του Λυκείου Ίμβρου σπουδάζουν ή έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε ελληνικά πανεπιστήμια.

    
Συναντήσεις με κατοίκους στα ρωμαίικα χωριά

   Ο Μ. Χαρακόπουλος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της κοινότητας Αγριδίων, Νίκο Μπακάλη. Επιπλέον, εκεί και σε άλλα ρωμαίικα χωριά, είχε συνομιλίες με μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν τις ρίζες τους στο νησί. Ξενιτεμένοι Ίμβριοι εξέφρασαν το μείζον πρόβλημα της μη απόδοσης της τουρκικής υπηκοότητας, που τους αποκλείει από τη δυνατότητα διατήρησης των περιουσιών τους. Επίσης, αναφέρθηκε η δυσχέρεια πρόσβασης στο νησί από την Ελλάδα, λόγω της απουσίας άμεσων ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

   Τέλος, ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισκέφθηκε και το ερημωμένο Σχοινούδι.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play