Μ. Γκάγκα από Παπαγεωργίου: «Προτεραιότητα του υπουργείου η ασφάλεια των ασθενών και εργαζομένων – Προσλήψεις το φθινόπωρο» (vids)

Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Βασίλης Δημόκας

Η κα Γκάγκα αναφέρθηκε στις προσλήψεις που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το ΕΣΥ μέσω ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Έχει γίνει σημαντική δουλειά από το υπουργείο Υγείας για την στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας με προσωπικό. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει μια δίκαιη κατανομή του προσωπικού στα νοσοκομεία τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις προκηρύξεις ενώ αναμένονται αποτελέσματα τον Δεκέμβριο».

Ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία

Η κα Γκάγκα σημείωσε πως είναι κεντρικό μέλημα του υπουργείου τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Ξεκινάμε αυτό που λέμε «Safe Hospital» στα νοσοκομεία, μια προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας. Κεντρικό μέλημα του υπουργείου είναι η ασφάλεια των ασθενών αλλά και των εργαζομένων. Πρέπει να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση συναγερμού, όπως μια κατάσταση πυρκαγιάς ή σεισμού, μια περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας, να χαθεί ένας ασθενής ή να γίνει μια αρπαγή βρέφους.

Όπως επίσης έχουμε αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τον τρόπο που γίνεται η καταγραφή κάθε ασθενούς ώστε το προσωπικό να ξέρει τι να κάνει και που να δώσει περισσότερη προσοχή.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση αρπαγής βρέφους, όπου κλείδωσαν όλες οι πόρτες, το προσωπικό συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό και όλα πήγαν όπως θα έπρεπε. Θέλουμε να γνωρίζουν όλοι τις θέσεις τους σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και να αντιμετωπίζονται άμεσα παρόμοια περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του covid-19 το καλοκαίρι

Ερωτώμενη για ενδεχόμενα νέα μέτρα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η κα Γκάγκα απήντησε πως η πανδημία παρακολουθείται συνεχώς ώστε να ληφθούν αποφάσεις όποτε χρειαστεί. «Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πως πρέπει όλοι να φοράμε μάσκα σε περίπτωση που υπάρχει συνωστισμός, κυρίως οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που έχουν προβλήματα υγείας.

Βέβαια, μετά από 2μιση χρόνια πανδημίας όλοι θέλουμε να πάρουμε μια ανάσα, αν και τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή πιέζονται και έχουμε πολλές επισκέψεις υπόπτων κρουσμάτων, αλλά και εισαγωγές, άρα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το νου μας, τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τους αγαπημένους μας αλλά και το προσωπικό των νοσοκομείων που δίνει την δική του μάχη.

Μέχρι στιγμής, έχουμε ελάχιστους ασθενείς στις ΜΕΘ, αυτό είναι κάτι θετικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ταλαιπωρούνται καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κάποιους πόνους στο στήθος και να έχουν βήχα».

Μετακινήσεις ιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία

«Είχα συναντήσεις που έγιναν σε πολύ ήρεμο τόνο με τους εκπροσώπους των μη εμβολιασμένων για τα δικά τους ζητήματα και φυσικά είναι κάτι που μας απασχολεί σε κεντρικό επίπεδο», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός.

«Έγινε επίσης μια συνάντηση με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών της περιοχής που είχε σχέση με τις μετακινήσεις γιατρών που είναι κάτι που γίνεται αυτήν περίοδο. Ουσιαστικά θέσεις προκυρήσουμε και είναι κάτι που θα το δείτε πολύ σύντομα. Αυτό το διάστημα υπάρχουν νοσοκομεία που χρειάζονται γιατρούς που δεν τους έχουνε, άρα δεν βλέπω ποιος άλλος τρόπος υπάρχει εκτός από το να μετακινηθούν. Ζητήσαμε εθελοντές, κάπου υπάρχουν εθελοντές κάπου όχι. Είναι σημαντικό όλοι να βοηθήσουμε για να μην μείνουν νοσοκομεία ακάλυπτα», σημείωσε επίσης.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο τόσο από μη εμβολιασμένους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή όσο και από την ΕΝΙΘ.

Δείτε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αλλάζει, η οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία μειώνεται