«Όλοι οι ασθενείς της Covid-19, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε κοινωνικού ή οικονομικού προφίλ, αντιμετωπίστηκαν ισότιμα στα δημόσια νοσοκομεία μας» σχολίασε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απαντώντας στις παρατηρήσεις της πρώην γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας
Η αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε πως κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας «είχαμε το πιο κοινοτικά ισότιμο σύστημα» και επισήμανε πως «επειδή υπήρξε μια μεγάλη προσέλευση και ασθενών με μεγάλη οικονομική δυνατότητα στο ΕΣΥ μετά είχαμε και πολλές από αυτούς δωρεές για πρώτη φορά».
Υπογράμμισε πως «η πανδημία αυτή, ήταν το πιο κοινωνικά ισότιμο νόσημα που έχουμε δει ποτέ στο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και όλο το προσωπικό, σας διαβεβαιώνω -γιατί δούλευα από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πανδημίας στο πρώτο νοσοκομείο αναφοράς- είδαμε όλους τους ασθενείς ισότιμα και τους προσφέραμε καλές υπηρεσίες Υγείας».
Η αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως το εθνικό σύστημα κατά την περίοδο της πανδημίας «ενισχύθηκε -και το λέω με το χέρι στην καρδιά- ενώ για 10 χρόνια πριν διαδοχικά δεν είχε ενισχυθεί, αντίθετα αποψιλώνονταν κάθε χρόνο».
Σχετικά με τις παρατηρήσεις της κ. Παπαρήγα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ανέφερε ότι «η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι η διακοπή του καπνίσματος που πρέπει να το δούμε στην Ελλάδα, είναι τα σωστά εμβόλια για να μην έχουμε λοιμώξεις, είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση και δεν είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία εάν θέλετε εμπορευματοποιούνται σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό». Συμπλήρωσε πως «παρ’ όλα αυτά, πέρυσι το ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε σε βιταμίνες περίπου 150 εκατ. ευρώ».
Συνεπώς, κατέληξε η κ. Γκάγκα «πρώτον, ήμασταν κοινωνικά ισότιμοι και αντιμετωπίσαμε όλα τα περιστατικά σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία το ίδιο για όλα τα κοινωνικά στρώματα, όπως οφείλουμε και, δεύτερον, η σωστή διατροφή και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού περιλαμβάνει όλους τους κανόνες και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και θα είναι μια εργασία που μπορεί να κάνει ο προσωπικός ιατρός, δίνοντας τις σωστές συμβουλές».
Η κ. Παπαρήγα απάντησε «πως δεν έθεσε θέμα ανισότιμης παροχής υπηρεσιών μέσα στα νοσοκομεία. Προσωπικά δεν έχω και τέτοια παραδείγματα και δεν θα ήθελα να το πω. Αυτό το θέμα που τίθεται είναι οι συνθήκες ζωής, δουλειάς, διαστροφής. Το ιδιωτικό επίπεδο και η επιδρασή του πριν φτάσει ο άνθρωπος στο νοσοκομείο. Αυτό το ζήτημα είναι και όχι κάποιες ταξικές διαφορές μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Καθαρά πράγματα». Επισήμανε δε ότι «το κοινωνικά ίσο σύστημα Υγείας ενέχει και το στοιχείο της πρόληψης» και κατέληξε αναφέροντας: «Το ΚΚΕ δεν κάνει διακρίσεις μέσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό όλοι υπέφεραν και υποφέρουν ακόμα από τις συνθήκες δουλειάς».
Δείτε επίσης: Η εποχική γρίπη Η1Ν1 είναι πιθανός «απόγονος» της «ισπανικής» πανδημικής γρίπης του 1918
- Συρία: Απαγόρευση εισόδου για Ιρανούς και Ισραηλινούς πολίτες
- Σοκ στη Βραζιλία: Δεκατρείς θάνατοι σε τέσσερις ημέρες από συμμορίες στο Πόρτο Βέλιο
- Ισραήλ: Υπερψηφίστηκε η εκεχειρία και η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων-αιχμαλώτων με 24-8
- Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων
- Ναυάγιο στην Πύλο: Συναυλία για δικαιοσύνη και δίκη στο Ναυτοδικείο