Μ. Κατρίνης: ‘’Αυτά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να ακούγονται’’

Σε μια εφ΄όλης της ύλης αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης παρέθεσε στοιχεία που τεκμηριώνουν την αποτυχία αλλά και την απροθυμία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης που ενεργοποιείται και περιλαμβάνει φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και στην πλασματική εικόνα για την υποτιθέμενη ανάπτυξη.

propoli

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ.Κατρίνης:

-Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εφαρμόζεται τεκμαρτός και αυθαίρετος τρόπος φορολόγησης, όπως συμβαίνει με τον οριζόντιο και άδικο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
-Το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός των τροφίμων κυμάνθηκε στο 9,4% σε ετήσια βάση, ενώ από το 2020 έως το 2023 ο σωρευτικός πληθωρισμός στα τρόφιμα φτάνει το 29%.
-Είναι ελάχιστοι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στα σούπερ-μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επιβολή προστίμων σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, όμως οι ανταγωνίστριες εταιρείες συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες ή και υψηλότερες τιμές από τις εταιρείες που δέχτηκαν το πρόστιμο.

-Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Στην πραγματικότητα ο  μειωμένος ή μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, όπου εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είχε επιτυχία, γι’ αυτό και το μέτρο παρατάθηκε. Στην Ισπανία μάλιστα η επιτυχία του επιβεβαιώθηκε από σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-9 στους 10 εργαζόμενους έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Περιορίζουν ή κόβουν  ψύξη-θέρμανση, κρέας, φρούτα και λαχανικά.

-Τα  ενοίκια το 2023 παρουσιάζουν αύξηση κατά μέσο όρο 5,9%, ενώ σχεδόν 1 εκατομμύριο ακίνητα είναι εκτός αγοράς.

-Στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στο διαδίκτυο η Ελλάδα είναι ουραγός στις ταχύτητες και πρωταθλήτρια στις χρεώσεις. Με βάση τη μέση ταχύτητα σύνδεσης των σταθερών δικτύων Internet  τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 101η θέση παγκοσμίως.

-Οι υπέρογκες χρεώσεις για προμήθειες των τραπεζών παραμένουν, ενώ έχουν περάσει 4 χρόνια από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

-Η Ελλάδα είναι στην  42η θέση  στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας, κάτω από Τουρκία και Βουλγαρία.

– Η Ελλάδα είναι 26η στην Ε.Ε. στο δείκτη φιλικότητας για ίδρυση startup εταιρειών

– Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην αύξηση του ενεργειακού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το 2018 ως σήμερα.

-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατευθύνονται κυρίως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εξαγορές και επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα , σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του διοικητή της ΤτΕ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου αλλά και της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

‘’Πριν από δύο ημέρες, ο Πρωθυπουργός παρέστη για επικοινωνιακούς λόγους στην τιμητική εκδήλωση για τον πρώην Πρωθυπουργό  Κώστα Σημίτη.

Ξέχασε ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έβαλε τα θεμέλια για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης έκανε και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φαλκιδεύσει τη λειτουργία της και να εμποδίσει την έρευνά της στην υπόθεση των υποκλοπών.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Δείτε επίσης: N. Καραθανασόπουλος: Προσβολή στη μνήμη των 57 θυμάτων των Τεμπών οι δηλώσεις Γεωργιάδη

Loading