Μ. Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ): Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια είναι ιστορικό δικαίωμα του ελληνικού λαού

Μ. Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ): Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια είναι ιστορικό δικαίωμα του ελληνικού λαού

«Τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού. Η ιστορία, η γεωγραφία και το διεθνές δίκαιο το ορίζουν και το διασφαλίζουν. Είναι πράξη ειρήνης, δημοκρατίας, δικαιοσύνης, νομιμότητας, ανάπτυξης, κοινός τόπος και φυσιολογικός τρόπος σε όλο τον πλανήτη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα κινούνται στον παραλογισμό μιας τουρκικής παθολογίας, προϊόν μιας αυτοκρατορικής εποχής, η οποία δεν υφίσταται εδώ και 100 χρόνια και το ξήλωμα της οποίας είχε ξεκινήσει πριν 200 χρόνια με τον ηρωικό αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης».

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης επέκρινε τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι με τις ομιλίες τους «μετέτρεψαν σε μια άγονη και περιττή αντιπαράθεση για ένα εθνικό θέμα». Παράλληλα πήρε αποστάσεις και από το ΚΚΕ λέγοντας ότι «το δικαίωμα επέκτασης στα ναυτικά 12 μίλια, είναι ιστορικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, όχι της άρχουσας τάξης όπως απαράσκευα διατυπώνεται από μια ψευτο-αριστερή ρητορική».

Αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όπου υπηρετήθηκε «σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα η γραμμή για το δικαίωμά της στα 12 μίλια» και ο «επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας, μεταβάλλοντας το πλαίσιο της αντιπαράθεσης από ελληνοτουρκικό σε ευρωτουρκικό θέμα». Καταλόγισε στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ότι αυτή «εφάρμοσε το λεγόμενο δόγμα της ακινησίας φεύγοντας από τη διαδικασία Ελσίνκι και κλείνοντας το παράθυρο ευκαιρίας που η εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ 1994-2004 είχε δημιουργήσει, κινούμενη με εθνική αυτοπεποίθηση στις νέες συνθήκες, εκμεταλλευόμενη τη διεθνή συγκυρία της εποχής».

Παρατήρησε πως «η Τουρκία από το 2013 σταδιακά και με έμφαση από το 2016 και μετά κινείται μεταξύ εξωτερικής υπερεπέκτασης και βαθιάς εσωτερικής κρίσης. Η επιθετικότητά της έχει οξυνθεί κατακόρυφα σε όλη την περιοχή». Διακηρυγμένος στόχος της Τουρκίας είπε «είναι μετά το τείχος της Λευκωσίας και τη διχοτόμηση της Κύπρου, να οικοδομηθεί το τείχος και η διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, να αποκοπούν τα νησιά του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων από την υπόλοιπη χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία νέα πολυδιάστατη πολιτική στις σύγχρονες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεισάγει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών, ως τουρκικό πρόβλημα στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις». Απαιτούνται πρόσθεσε «πολύπλευρες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, των Βαλκανίων. Διεθνής παρέμβαση για τη διαρκή απάνθρωπη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού από την Τουρκία».

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, είπε πως αυτές θα πρέπει να κινηθούν στενά «στη βάση της μίας και μόνης διαφοράς, νομικού χαρακτήρα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play