Μ. Κατρίνης: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Μ. Κατρίνης: Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Να δοθεί μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας

«Αν δεν συγκληθεί τώρα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, τότε πότε;» διερωτήθηκε από το βήμα της Ολομελείας ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το συγκαλέσει, προκειμένου να σταλεί «ισχυρό μήνυμα και αποφασιστικότητας», όπως είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε αυτό το δράμα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας», ήταν η εισαγωγική τοποθέτηση του Μ. Κατρίνη, διαμηνύοντας επίσης ότι «σήμερα, τίποτε πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν για τη διεθνή ασφάλεια, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την τελική πράξη του Ελσίνκι, τη Χάρτα των Παρισίων, τη Χάρτα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια κ.ά.».

Ζητώντας την απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής «χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς», όπως επί λέξει τόνισε μίλησε και για την αντίδραση της Δύσης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αντέδρασαν, αλλά με σημαντική καθυστέρηση. Αν οι ουσιαστικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα, είχαν ληφθεί από την αρχή, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα» σημείωσε.

Απευθυνόμενος δε προς τον αρχηγό τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μ. Κατρίνης δήλωσε:

«Οι κυρώσεις είναι κυρώσεις, κ. Τσίπρα, και δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε και να τις διαχωρίσουμε όταν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι πια ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται ένας ισχυρός πόλος σε αυτό».

Εξάλλου, συνέχισε, «η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας δεν συντελείται μόνο στην Ουκρανία, συντελείται και με αυτά που σχεδιάζει και κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο με δηλώσεις όπως αυτή του κ. Ερντογάν ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ή του κ. Καλίν ότι έχουμε νέες προκλήσεις τον 21ο αιώνα, άρα χρειαζόμαστε νέους κανόνες και αρχές».

 Ο κ. Κατρίνης ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση αν οι τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ έχουν απαντηθεί εγκαίρως και με τον προσήκοντα τρόπο, από το Υπουργείο Εξωτερικών. «Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε, ότι είμαστε μια μικρή χώρα» προσέθεσε και ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών «για να στηρίξουμε τους ομογενείς μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή, έστω κι αν αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο μας στη Μαριούπολη για 15 συνεχείς μήνες».

Επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Κατρίνης στάθηκε επικριτικός και σε ένα ακόμη σημείο, καθώς «η χώρα μας δεν εκμεταλλεύθηκε το ψήφισμα για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της ΕΕ. προς την Τουρκία, απόφαση που ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη», και ζήτησε ενεργή διπλωματία, αλλά «με σωστή προετοιμασία, όχι με συναντήσεις-φιάσκο όπως η πρόσφατη του υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του, της Ρωσίας, ο οποίος λίγες ημέρες μετά μίλησε και για “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».

«Και σε αυτήν την κρίση ο πρωθυπουργός συνηθίζει να μην επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς η ίδια λογική που είχε υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας. Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το ότι έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. «Και ας κάνουν ότι δεν το βλέπουν από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί η αλληλεγγύη, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, πρέπει και να ζητείται αλλά και να παρέχεται» συμπλήρωσε και απευθυνόμενος ξανά προς τα κυβερνητικά έδρανα, διερωτήθηκε: «Αν δεν συγκαλείτε κύριε Μητσοτάκη σε αυτές τις κρίσιμες ώρες το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν δεν επιδιώκετε τώρα ένα πλαίσιο συνεννόησης, τότε ποτέ θα το πράξετε; Συγκαλέστε το έστω και τώρα για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, για να γνωρίζουν την πραγματικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες πολίτες».

Η ομιλία Κατρίνη έκλεισε με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία: πάνω από 1 εκατ. τουρίστες και από τις δύο χώρες (Ρωσία – Ουκρανία) επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, είπε και υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είχε ήδη τεθεί εν αμφιβόλω», ισχυρισμό που στήριξε στους εξής οικονομικούς δείκτες: πληθωρισμός, εμπορικό ισοζύγιο, δημόσιο χρέος κ.ά.

 Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ ζήτησε «μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και ενίσχυση των στόχων του» και συνέχισε με πέντε «ΔΕΝ»:

«Δεν μπορεί να υπολογίζονται στο έλλειμμα κάθε χώρας οι αμυντικές δαπάνες που γίνονται πλέον όχι μόνο για την εθνική, αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δεν μπορεί να υπολογίζονται στο έλλειμμα οι κρατικές δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως αντιστάθμισμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Δεν μπορεί να υπολογιστούν στο έλλειμμα οι δαπάνες που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των πολιτών. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πλέον η κυβέρνηση την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αναπλήρωσης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αλλά δεν μπορεί και οι προμηθευτές ενέργειας να μην απορροφήσουν μέρος του αυξημένου κόστους ενέργειας, αλλά να διαφημίζουν την κερδοφορία τους εν μέσω κρίσης».

Αναφέρθηκε και σε «δύο κρίσιμα διακυβεύματα: τη διατροφική επάρκεια και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας», καθώς το ποσοστό αυτάρκειας στο μαλακό σιτάρι είναι μόλις 32%, στο κρέας 56%, στα δημητριακά 82%,στα όσπρια 39%, στα γαλακτοκομικά 80%. Άρα, συμπέρανε, «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολιστικό σχέδιο διασφάλισης πλήρους διατροφικής επάρκειας και αυτό το σχέδιο περνάει μέσα από την ενίσχυση και τον ανασχεδιασμό του πρωτογενούς τομέα».

Στο ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας, ο Μ. Κατρίνης πρότεινε την εκπόνηση εθνικού σχεδίου με επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα του δικτύου, με αλματώδη και γρήγορη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, με αύξηση των ροών LNG από τις ΗΠΑ, τη Μέση ανατολή και την Αίγυπτο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μ. Κατρίνης είχε εκφράσει τα συλλυπητήρια του κόμματός του, και από το βήμα του Κοινοβούλιου, για τις δύο απώλειες των τελευταίων ημερών, την Μαριέττα Γιαννάκου και τον Δημήτρη Τσοβόλα. Για την μεν Μ. Γιαννάκου είπε πως ήταν μια μετριοπαθής και μαχητική πολιτικός, ενώ τον Δ. Τσοβόλα τον χαρακτήρισε έντιμο, καθαρό και αξιοπρεπή πολιτικό, μέρος της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε επίσης: Μπορέλ: «Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να αποτρέπει πολέμους»

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play