Την αισιοδοξία του για μία καλύτερη επόμενη μέρα για τη Δυτική Μακεδονία μετά την απολιγνιτοποίηση εξέφρασε ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή Απλά Επικίνδυνοι.
Κληθείς να σχολιάσει το επικείμενο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα. Βεβαίως, πρέπει να θυμίσουμε ότι η απολιγνιτοποίηση στο νομό μας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Η μείωση της χρήσης λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας έχει ξεκινήσει από το 2000 και έχει ενταθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια. Η χρήση λιγνίτη είχε μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, παρότι υπήρχε εξόρυξη. Υπήρχε προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να ξεπουλήσει τις μονάδες και δεν τα κατάφερε. Αυτά είναι τα εγκληματικά που συμβαίνουν. Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι μία εγκληματική απόφαση, αλλά μία απόφαση σοβαρή, με διάρκεια».
Η επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία
Σύμφωνα με το βουλευτή Κοζάνης, εξάλλου, «η ΝΔ δεν κλείνει καμία λιγνιτική μονάδα. Όλες οι λιγνιτικές μονάδες έχουν ημερομηνία λήξης. Αν αυτή ξεπεραστεί, υπάρχουν πολύ βαριά πρόστιμα. Έχουν ήδη κλείσει τέσσερις μονάδες επί ΣΥΡΙΖΑ -και της Καρδιάς και της Πτολεμαΐδας-. Το ζήτημα είναι ποια είναι η επόμενη μέρα. Για να υπάρχουν τα ανταποδοτικά που έδιναν οι μονάδες στην τοπική κοινωνία -οι πολίτες της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Μεγαλόπολης έχουν δώσει και τη ζωή τους για να μπορεί η χώρα να ηλεκτρολογείται- θα πρέπει να υπάρχει μία καλύτερη επόμενη μέρα. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, αυτός είναι και ο λόγος που το Σάββατο το απόγευμα θα γίνει μία Ημερίδα, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, μαζί με όλους τους βουλευτές της περιοχής, τους φορείς και τα συνδικάτα, ώστε να αποφασιστεί το πλάνο για την επόμενη μέρα, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο, θα τεθεί σε διαβούλευση και θα αποφασιστεί πώς θα λειτουργήσουμε την επόμενη μέρα».
«Η Μονάδα 5 θα συνεχίσει και μετά το 2028»
Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, το πλάνο της επόμενης ημέρας ανταποκρίνεται σε τέσσερις παραμέτρους. Καταρχάς, «η Μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας θα παράγει ενέργεια από λιγνίτη. Είναι καινούρια μονάδα, κόστισε 1,5 δισ. ευρώ, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και θεωρώ ότι όταν αρχίσει να λειτουργεί θα συνεχίσει και μετά το 2028, γιατί η λειτουργία της θα είναι πάρα πολύ οικονομική και με ελάχιστους ρύπους. Προσωπικά, έχω την πεποίθηση οτι δε θα συνεχίσει μόνο η μονάδα 5, αλλά και εκείνη της Μελίτης και μία μονάδα του Αγίου Δημητρίου».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε με ποιον τρόπο και οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται και τροφοδοτούνται από τη ΔΕΗ θα συνεχίσουν να λειτουργούν», ενώ πρόσθεσε πως «η ΔΕΗ θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια, αλλά από άλλο είδος και όχι από λιγνίτη. Η ενέργεια αυτή θα είναι πολύ φθηνότερη».
Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, σημειώνοντας πως ήδη η ΔΕΗ ετοιμάζει και ένα μεγάλο πάρκο.
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και άλλοι τομείς δραστηριότητας στην περιοχή, όπως αυτοί της Γεωργίας, της Παιδείας και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αλλά και εκείνος της Παροχής Υγείας.
«Όλα τα παραπάνω», σημείωσε, «ευελπιστούμε ότι θα δώσουν το αντίδοτο ώστε να παραμείνει η νεολαία στην περιοχή και να υπάρξει μία νέα τροχιά ανάπτυξης, απέναντι από την ύπαρξη μόνο της ΔΕΗ. Όλοι στην περιοχή ξέρουμε ότι η ΔΕΗ με το λιγνίτη έχει φτάσει στα όριά της και ότι η ετήσια οικονομική επιβάρυνσή της είναι σε βάρος του κράτους και των πολιτών».
Ερωτηθείς για το εάν η παραγωγή λιγνίτη τα προηγούμενα χρόνια επηρέασε την αγροτική παραγωγή στη Δυτική Μακεδονία, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος εξήγησε: «Επηρέασε τον τομέα της γεωργίας με την έννοια ότι οι κάτοικοι δεν ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με κάτι άλλο πέραν της εργασίας στη ΔΕΗ. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις με εταιρείες που παράγουν σύγχρονα και αναγκαία για ατην εποχή μας προϊόντα. Θα δοθούν κίνητρα ώστε να εγκατασταθούν άνθρωποι στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Στόχος είναι η επόμενη μέρα να είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή, τελείως διαφορετική και σύγχρονη».
Η επικινδυνότητα της γέφυρας στα Σέρβια
Αναφορικά με το ζήτημα της επικινδυνότητας της γέφυρας στα Σέρβια, ο βουλευτής Κοζάνης σημείωσε: «Έγινε ένα περιφερειακό συμβούλιο προ δύο ημερών. Οι απόψεις διίστανται. Ακούστηκαν δύο διαφορετικές απόψεις πανεπιστημιακών. Το ότι υπάρχει θέμα, λόγω της βύθισης της γέφυρας κάποια χιλιοστά το χρόνο, είναι βέβαιο. Προσωπικά, θεωρώ ότι στην παρούσα φάση δεν είναι επικίνδυνη. Δεν είμαι, όμως, εγώ ο αρμόδιος να πω σε τι βαθμό υπάρχει επικινδυνότητα ή όχι. Το θέμα είχε εντοπιστεί εδώ και καιρό. Υπήρχε μία αδράνεια της περιφέρειας τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχε καν αναδειχτεί ως θέμα, υπήρχε μία αλληλογραφία με το υπουργείο Υποδομών, το οποίο επίσης αδάνησε. Ο πρώην υπουργός, Χρήστο Σπίρτζης, μας το παίζει πανέξυπνος σε όλα και τα γνωρίζει όλα, αλλά δεν μας είπε τι έκανε τα χρόνια αυτά το υπουργείο Υποδομών».
«Απαραίτητη η συναίνεση στο μεταναστευτικό»
Όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπήρχε μία “όχι καλή ενημέρωση προς την κυβέρνηση. Είχαμε άλλη εικόνα και άλλη ήταν η πραγματική εικόνα”.
Χαρακτήρισε, βεβαίως, σωστό το γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει κάποια κίνηση χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών και των δήμων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό ισχύει και στην Κοζάνη. Δεν μπορείς να επιβάλεις κάτι τέτοιο χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων και τοπικών φορέων. Όπως για παράδειγμα έγινε με πολλούς ξενοδόχους της Δυτικής Μακεδονίας που -κάνοντας λάθος κατ’ εμέ- επιδίωξαν να πάρουν πρόσφυγες και μετανάστες, κάνοντας ζημιά σε τουριστικές περιοχές, όπως το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας. Όπως και να έχει, πιστεύω ότι ο χειρισμός που ξεκίνησε τον τελευταίο μήνα θα φέρει αποτέλεσμα. Και επιτέλους, πρέπει να αναλάβει και τη θέση ευθύνης που της αναλογεί και η ΕΕ. Η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο, εκβιάζει και την Ελλάδα και την Ευρώπη και κανείς δεν μιλάει».
Αναλυτικά όσα είπε στον Flash 99.4 ο Μιχάλης Παπαδόπουλος: