Στο ζήτημα της μετανάστευσης αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς
Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως καμία χώρα και κανένας οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το ζήτημα της μετανάστευσης και ανέδειξε μεταξύ άλλων τη σημασία της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
Ειδικά για την ουκρανική κρίση, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο, σε περίπτωση κλιμάκωσης, να υπάρξουν μεταναστευτικές ροές και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και να φροντίσει για την προμήθεια φυσικού αερίου και την κυβερνοασφάλεια.
Ο κ. Σχοινάς, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε πάνελ της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια με θέμα «Οι εντυπώσεις μετρούν: Μετανάστευση και Διεθνής Ασφάλεια», τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «η μετανάστευση δεν είναι μια παροδική τάση» και «δεν μπορεί να τη διαχειριστεί ούτε μια χώρα μόνη της, αλλά ούτε και ένας οργανισμός ή μια ένωση. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, σαν ένας», σημείωσε. Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, η εμπειρία των τελευταίων επτά ετών μας δίδαξε αφενός ότι «οι αποτελεσματικές λύσεις απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις πλευρές» και αφετέρου ότι «η εξωτερική διάσταση δεν μπορεί να αποτελεί μεταγενέστερη σκέψη ή βοηθητικό στοιχείο».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να εφαρμόζει στην πράξη αυτά τα διδάγματα, ανέφερε ο κ. Σχινάς και εξήγησε ότι επιδιώκονται αμοιβαία επωφελείς, περιεκτικές, ισορροπημένες και ειδικά σχεδιασμένες συνεργασίες με χώρες στα σύνορα της ΕΕ και πιο πέρα, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι προκλήσεις είναι κοινές, όπως και οι στόχοι. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μάχη κατά των διακινητών, ο έλεγχος των συνόρων, αλλά και ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών.
«Κοιτάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, γνωρίζουμε καλά ότι μια πραγματικά μακροπρόθεσμα βιώσιμη απάντηση απαιτεί να επενδύσουμε ουσιαστικά και σημαντικά στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και του βίαιου εκτοπισμού: αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας, στήριξη σταθερών θεσμών, οικοδόμηση οικονομικών ευκαιριών», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος χειρίζεται και το χαρτοφυλάκιο για τη Μετανάστευση και έκανε λόγο για την στρατηγική παγκόσμιας επένδυσης Global Gateway της ΕΕ, με στόχο την κινητοποίηση έως και 300 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις βασισμένες σε αξίες όπως η διαφάνεια, η βιωσιμότητα, η καλή διακυβέρνηση και το ενδιαφέρον για την ευημερία των ανθρώπων.
Οι επενδύσεις αφορούν μεταξύ άλλων τις υποδομές στον ψηφιακό τομέα, στο κλίμα και στην ενέργεια, στις μεταφορές, την υγεία, την παιδεία και την έρευνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ευημερία η οποία θα ωφελήσει πραγματικά τους ανθρώπους. Αυτό είναι και ένα από τα μείζονα σημεία της συζήτησης στη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, εξήγησε ο κ. Σχοινάς.
Ειδικότερα για την Ευρώπη, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην εργαλειοποίηση ανθρώπινων ζωών από το καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας ως παράδειγμα συντονισμένης δράσης η οποία θα πρέπει να επιδιώκεται συχνότερα. Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς ταξίδεψε σε χώρες αφετηρίας και διαμετακόμισης και πέτυχε πολλοί από τους διαύλους που οδηγούσαν ανθρώπους στη Λευκορωσία να κλείσουν και να επαναπατριστούν χιλιάδες πρόσφυγες.
Αυτή η υπόθεση «πέρασε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί και θα εργαστεί από κοινού προκειμένου να προστατέψει τις ζωές των ευάλωτων ανθρώπων, οι οποίοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και εγκαταλείπονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Ούτε θα δεχτεί πολιτικά παιχνίδια απολυταρχικών καθεστώτων που επιχειρούν να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά ολόκληρης της περιοχής», υπογράμμισε, για να σημειώσει ότι, εάν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, η ΕΕ, εκτός από τις κυρώσεις που είναι έτοιμη να επιβάλει, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της, πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και τις ανθρωπιστικές συνέπειες ενδεχόμενης σύγκρουσης.
«Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανές μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ. Με έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων που ζουν ήδη στην Ουκρανία, θα πρέπει να προφυλαχθούμε και από ενδεχόμενη εργαλειοποίησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα πρέπει να υποτιμάται η αυστηρότητα με την οποία η ΕΕ και τα κράτη – μέλη της είναι έτοιμα να δράσουν», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή εκπονεί σχέδια για όλα τα πιθανά σενάρια, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και συνεισφοράς στην πολιτική προστασία,
Δείτε επίσης: Αγγλία: Η μέγιστη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα επεκτείνεται στο Λονδίνο
- Επιστροφή του Ναϊνγκολάν στα γήπεδα του ποδοσφαίρου
- EFL: Ενίσχυση του προγράμματος «Green Club» για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τους 72 συλλόγους-μέλη
- Παναθηναϊκός: Με επιστροφές Μήτογλου και Αντετοκούνμπο απέναντι στη Ζαλγκίρις
- Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας
- Δύο τραυματίες σε σοβαρή σύγκρουση με δίκυκλα