Μ. Σχοινάς: Πρότυπο μετάβασης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης η Δυτική Μακεδονία

Μ. Σχοινάς: Πρότυπο μετάβασης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης η Δυτική Μακεδονία

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή, στο σημείο που έχουμε όλα τα μέσα να στηρίξουμε την Δυτική Μακεδονία, τους πολίτες που θα επηρεαστούν άμεσα από το μεγαλύτερο κάλεσμα της εποχής μας, την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό, βιομηχανικό, αναπτυξιακό μοντέλο και σας διαβεβαιώ ότι με ένα συνολικά ανθρωποκεντρικό πολιτικό πλαίσιο, δεν θα μείνει πίσω κανείς», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης

«Είμαι εδώ για να σας αποδείξω ότι έχουμε και την θέληση και τα μέσα να στηρίξουμε την Δυτική Μακεδονία με κάθε τρόπο και στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Σχοινάς και συγκεκριμένα ανέφερε:

-Ήδη μέσω του ΠΕΠ 2014-2020 επενδύσαμε 294 εκατ. ευρώ για οικονομική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και θέσεις εργασίας.

-Στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 με περίπου 1,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για το οποίο δώσαμε μεγάλες μάχες στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, αλλάζουμε το «μείγμα» της οικονομικής μεταμόρφωσης, αν θέλετε, ώστε να μετριαστούν στο ελάχιστο οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την ενεργειακή μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και τις υπόλοιπες περιοχές. Το 20,4% περίπου του συνολικού μεγέθους των πόρων αυτών στοχεύει απευθείας στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και την απασχόληση μέσω την αναβάθμισης αλλά και της χορήγησης των αναγκαίων δεξιοτήτων, πρωτοβουλίες δηλαδή reskillingandupskilling. Αυτή αναδεικνύεται πια σε ευρωπαϊκή προτεραιότητα, με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει πριν λίγες ημέρες το 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

-Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη μια αύξηση στο Περιφερειακό της Πρόγραμμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Είναι στο χέρι σας να κάνετε ορθολογική χρήση κάθε ευρώ για την κοινωνική ισορροπία και όχι μόνο για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της. Για τις νέες και σύγχρονες αναπτυξιακές της ευκαιρίες, φέρνοντας στο επίκεντρο τον τοπικό τα πλουτοπαραγωγικά της συστατικά και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

«Ο στόχος μας δεν είναι να καλύψουμε το κενό της μετάβασης στην τοπική κοινωνία, αλλά να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που έχει η περιοχή», είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Το Κοζανίτικο επιχειρηματικό δαιμόνιο μεγαλούργησε και πριν την ΔΕΗ και θα έχει ένα λαμπρό μέλλον χάρις τα άξια χέρια και τα σπουδαία μυαλά των δυτικομακεδόνων που προκόβουν σε όλη την Ελλάδα και παντού στον κόσμο, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία παντού…».

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανέφερε, επίσης, ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης διέθεσε και διαθέτει 6,5 δισ. ευρώ του συνολικού ευρωπαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2022. Μέχρι τώρα 538,4 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευτεί στη Δυτική Μακεδονία και περίπου τα μισά έχουν ήδη πληρωθεί.

-Η Περιφέρεια έχει εγκρίνει δράσεις ύψους 127,3 εκατ. Πόροι που κατευθύνονται σε αγροτοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις, το νερό, την βιολογική καλλιέργεια, τις υποδομές, τα δίκτυα ευρυζωνικότητας, τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, τις δυσπρόσιτες και με φυσικούς περιορισμούς περιοχές.

-Στις 17 Ιουνίου, δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος με 849 νέους αγρότες της περιοχής οι οποία θα λάβουν συνολικά 32,22 εκατ. ευρώ.

– Έχουν ήδη υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση 10 εκατ. ευρώ για πρόσβαση σε σταβλικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στα Γρεβενά και η αναβάθμιση των δικτύων άρδευσης στα Σέρβια το καλοκαίρι. Τα κράτη μέλη θα μπορούν, μέσω του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να κατευθύνουν το 5% των πόρων για το τρέχον έτος σε απευθείας ενισχύσεις αγροτοκτηνοτρόφων με υψηλές ανάγκες, που για την Ελλάδα είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ, κυρίως προς την κτηνοτροφία.

-Το στρατηγικό πλάνο της νέα ΚΑΠ 2023-2027 τίθεται σε εφαρμογή, όπου και θα αντικαθιστά το υπάρχον καθεστώς και θα καλύπτει τις ανάγκες των απευθείας πληρωμών προς τους παραγωγούς και των προγραμμάτων σε ορισμένους τομείς. Αυτή είναι και η ναυαρχίδα μας για την ενίσχυση της υπαίθρου και την προσαρμοστικότητα της στις σύγχρονες επιταγές της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Η Ελλάδα κατέθεσε το εθνικό σχέδιο εγκαίρως, είμαστε σε φάση αξιολόγησης του οι οποίες και σύντομα ολοκληρώνονται.

Πρωταθλήτρια στα προγράμματα για την Έρευνα και την Καινοτομία η Δ. Μακεδονία

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η Δυτική Μακεδονία τα πάει πολύ καλά στην απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα «Ορίζοντας» για την Έρευνα και την Καινοτομία, εκθειάζοντας τη δουλειά που κάνουν στον τομέα αυτό το Πανεπιστήμιο και το ΕΚΕΤΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε μέχρι τώρα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει προσελκύσει 6,9 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τους ερευνητές της περιοχής για τη βελτίωση και την επιτυχία τους μιας και σημειώνουν ποσοστά μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο, αναδεικνύοντάς την περιοχή ως Περιφέρεια Πρωταθλήτρια του «Ορίζοντα» για την Έρευνα και την Καινοτομία», είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Η επιτυχία αυτή, όμως, υψώνει τον πήχη. Σας καλώ να συνεχίσετε σε ένα πρόγραμμα μάλιστα μεγαλύτερο, με περισσότερα χρήματα, πιο φιλόδοξο και πιο συνεκτικό. Έχετε στη διάθεση σας από εδώ και πέρα το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Έρευνα και την Καινοτομία στην ιστορία της ΕΕ, ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ έως το 2027 (95.5 δισ. ευρώ για 2021-2027). Και εδώ επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το 35% αφορά δράσεις αφοσιωμένες στους κλιματικούς στόχους, την ενέργεια, το περιβάλλον. Να λοιπόν οι ευκαιρίες, οι ιδανικές συνθήκες που μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο αναπτυξιακό μείγμα της Δυτικής Μακεδονίας».

Το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δυτική Μακεδονία

«Η Ελλάδα, χάρις στην έγκαιρη και υποδειγματική στρατηγική της κυβέρνησης, έχει μια μοναδική ευκαιρία να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, να επαναπροσδιορίσει το αναπτυξιακό της μοντέλο όπου κρίνεται αναγκαίο, να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της στα νέα ψηφιακά και κλιματολογικά δεδομένα, να επενδύσει στους πολίτες της, να γίνει πιο ανταγωνιστική σε περισσότερους τομείς», τόνισε ο κ. Σχοινάς και εξήγησε:

-Με ένα επιπλέον ΕΣΠΑ που θα αποτελείται από 18 δισ. (17,77 δισ.) περίπου επιδοτήσεις και σχεδόν 13 δισ. (12,73 δισ.) δυνατότητες δανειοδότησης έως το 2026. Πολύ σύντομα, τις επόμενες ημέρες η δεύτερη πληρωμή επιδοτήσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ και ίσως και η πρώτη πληρωμή σε δάνεια για άλλα 1,8 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή συνδέεται με 25 έργα ορόσημο στις ΑΠΕ, στη βιώσιμη και αειφόρο κινητικότητα, στη δια βίου μάθηση, την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον τουρισμό 74 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων χρηματοδοτούν την αποκατάσταση των εκτάσεων της μετάβασης (απολιγνιτοποιημένες) έως τέλος του 2025.

– Ο Ε65 ασφαλώς που μπορεί να αναδείξει την περιοχή ως κέντρο logistics. Η περιοχή έχει τον εξοπλισμό και τα τεχνικά μέσα, θα έχει τους χώρους, είναι πια κομβικό σημείο για την σύνδεση των Δυτικών Βαλκανίων με το Ιόνιο και τη Νότια Ελλάδα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Trans-EuropeanTransportNetwork (TEN-T), μια επένδυση που θα ολοκληρωθεί έως το 2025.

– Η δυτική Μακεδονία, βρίσκεται πια στην καρδιά του Ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την διασύνδεση με την γειτονιά μας, με σημαντικές οικονομικές διαστάσεις και φυσικά γεωπολιτικό πρόσημο συνολικά για την ΕΕ. Το βλέμμα των γειτόνων μας προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα περνά πλέον από την Δυτική Μακεδονία, καλώ λοιπόν τους επιχειρηματίες της περιοχής να μην διστάσουν να γίνουν ζωτικό μέρος, δυναμικό στοιχείο αυτής της σπουδαίας αναπτυξιακής διάστασης για την περιοχή. Σιγά αλλά σταθερά, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας γίνεται μέρος της Ευρωπαϊκής διασύνδεσης από και προς τα Δυτικά Βαλκάνια!

Προγράμματα Erasmus+

Φέτος γιορτάζουμε τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus+ με περισσότερα από 26 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία, διπλασιάζοντας, δηλαδή, τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Επτά ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». To TEI Δυτικής Μακεδονίας καθώς και οι περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα ενεργά στα προγράμματα αυτά.

Συνδρομή στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας

Συνδράμουμε για όλη την επόμενη περίοδο τον πολιτισμό και τον κλάδο της δημιουργίας ιδιαίτερα και μετά το πλήγμα από την πανδημία με το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, ήδη στην Ελλάδα έχουν χρηματοδοτηθεί 7,3 εκατ. ευρώ σε 123 διαφορετικά projects – 16 από τα οποία ηγούνται ελληνικοί φορείς. Ξέρω ότι υπάρχουν μια σειρά από σημαντικά σημεία για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά που θέλετε να αναδείξετε στην περιοχή, σας καλώ λοιπόν και θα είμαι δίπλα σας, να εκμεταλλευτείτε το δίκτυο των Χώρων με σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς ήδη για το 2023, ώστε να ενταχθεί τοποθεσία από την Δυτική Μακεδονία ενισχύοντας την Ευρωπαϊκή διάσταση των μνημείων μας. Τέλος, το πρόγραμμα Life που στη Δυτική Μακεδονία χρηματοδοτεί μια σειρά από διαφορετικά projects για την διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα διασφαλίζοντας και προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον που ζουν οι αρκούδες με 6,7 εκατ. ευρώ συνολικά, αλλά και την ενίσχυση της σύγχρονης συνεταιριστικής γεωργίας και της διαχείρισης των αποβλήτων και των σκουπιδιών.

Projects στην Πρέσπα, στο Αμύνταιο, στο Βελβεντό

«Η Ευρώπη είναι εδώ. Είναι στο πεδίο της πράσινης μετάβασης, το Νέο Πανεπιστήμιο, είναι στο Κέντρο Έρευνας, είναι στη Βιβλιοθήκη, στο συνεταιρισμό του Βελβεντού, στο Ντόλτσο της Καστοριάς, στις επιχειρήσεις της Φλώρινας, στα Γρεβενά. Η Ευρώπη πρωτίστως όμως, είναι η βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας του λαού μας διαχρονικά», υπογράμμισε. «Τα όνειρα των παιδιών μας, η ασφάλεια, η ειρήνη και η σταθερότητα της Πατρίδας μας. Η Δυτική Μακεδονία είναι η καρδιά της μετάβασης. Η περιοχή αποτελεί στολίδι για την πατρίδα μας, αναπτυξιακό της πυλώνα και πολιτιστική της πηγή. Ο δυναμισμός των ανθρώπων της, που αποδεικνύεται και από την φιλοδοξία των δυτικό Μακεδόνων που επενδύουν στις ΑΠΕ, συμμετέχουν στις ενεργειακές κοινότητες, δεν φοβούνται να ανέβουν στο άρμα που αργά η γρήγορα αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Θα τα καταφέρουμε

«Η παρουσία μου εδώ δεν είναι τυπική. Σας διαβεβαιώ ότι όσο κι αν δύσκολο φαίνεται σήμερα, στην άκρη του δρόμου μας περιμένουν πολύ θετικές ημέρες», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη με τις καθυστερήσεις, με τους γνωστούς τεχνικούς της κανόνες, πολλές φορές δυσκίνητα, έχει «πιάσει ρότα» προς την σωστή κατεύθυνση. Και στο δύσκολο σήμερα γεωπολιτικό σκηνικό, θα τα καταφέρουμε και πάλι. Όπως τα καταφέραμε στη Πανδημία, όπως τα καταφέραμε στον Έβρο, όπως τα καταφέραμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος αλλά και πάλι η βούληση όλων των Ευρωπαίων να δράσουμε μαζί θα δώσει την σωστή απάντηση. Σας καλώ να κάνετε χρήση κάθε εργαλείου, κάθε δυνατότητας. Στη δυτική Μακεδονία λειτουργούμε το γραφείο διασύνδεσης Europe Direct που πρέπει να γίνει το δικό σας ευρωπαϊκό στέκι πληροφορίας και ενημέρωσης. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, η Δυτική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει όχι μόνο ως πρότυπο μετάβασης αλλά ως μια ιστορία επιτυχίας για την δίκαιη και ομαλή μετάβαση σε ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο ανοιχτό σε κάθε πολίτη, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο».

Η ψυχή του μακεδονικού πολιτισμού

Στην αρχή της ομιλίας του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη Δυτική Μακεδονία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

«Με συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, στην ψυχή του μακεδονικού μας πολιτισμού, της λαογραφίας και της παράδοσης μας. Καρδιά της ενεργειακής μας αυτονομίας, ζωτικό κύτταρο για την οικονομία και την ανάπτυξη της Πατρίδας μας. Την Δυτική Μακεδονία, Ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια της μετάβασης και της ενεργειακά ουδέτερης Ευρώπης», είπε και συνέχισε: «Σε αυτό τον τόπο έδωσαν μάχες ήρωες και δημιούργησαν πολυμήχανοι έμποροι και ευεργέτες. Έναν τόπο με πλούτο στη γη, στα προϊόντα, στους ανθρώπους. Από τον Κρόκο Κοζάνης, στα Μήλα Καστοριάς και τα Ρόδα Βοίου. Από τα φασόλια Πρεσπών στα αμπέλια του Αμυνταίου και το κοσμοπολίτικο ξινόμαυρο, τα γαλακτοκομικά, τα ροδάκινα, την τρούφα, το τσάι, τα μυρωδικά της περιοχής και την υδατοκαλλιέργεια των λιμνών. Την κτηνοτροφία και τις τέχνες της πέτρας. Τους παλαιοντολογικούς θησαυρούς στη Μηλιά, την Πτολεμαίδα και το Δισπηλιό ως και το σπήλαιο του Δράκου και το καταφύγιο στη Δεσκάτη. Από τα σπουδαία μοναστήρια και τις εκκλησίες στη Βλάστη, τους Ταξιάρχες, παντού στην περιοχή, στα βυζαντινά κάστρα των Σερβίων. Όλα αυτά τα συστατικά μαζί αποδεικνύουν πως η περιοχή αυτή απέδειξε από την τουρκοκρατία ακόμη ότι παραμένει ένας πλουτοπαραγωγικός τόπος, κύτταρο δημιουργίας και σταυροδρόμι πολιτισμών. Αυτός ο τόπος καθρεφτίζει την διαχρονική ομορφιά της πατρίδας μας και την προκοπή των Ελλήνων. Με σημείο αναφοράς τα επιτεύγματα των κατοίκων της και παρακαταθήκη το σπουδαίο πολυπολιτισμικό της ανάγλυφο που περήφανα αποτυπώνει την καταγωγή των κατοίκων της: ντόπιοι, πόντιοι, Μικρασιάτες, βλάχοι, σαρακατσάνοι. Είναι το ίδιο αξιακό υπόβαθρο που δημιούργησε την Ευρώπη στις στάχτες του πολέμου, που καθρεφτίζει το σπουδαίο πολυπολιτισμικό μας ψηφιδωτό, αλλά και την σπουδαιότητα των κοινωνικών μας κατακτήσεων: Τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής που αποτελείται από ένα μοναδικό πλαίσιο αρχών και αξιών».

Όπως είπε, «όλες οι κατακτήσεις που πετύχαμε οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες μαζί, συνθέτουν σήμερα τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής για τον οποίο έχω την τιμή να έχω την ευθύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την Ασφάλεια, την Δημόσια Υγεία, το Μεταναστευτικό, την Εκπαίδευση, τις Δεξιότητες, την Ενσωμάτωση, τον Πολιτισμό, τον δια θρησκευτικό διάλογο και την συνύπαρξη, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού ή κάθε άλλης μορφής θρησκευτικού εξτρεμισμού-που δεν ταιριάζουν με την ποικιλόμορφη ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».

Όλοι μαζί ενωμένοι θα βγούμε πιο ισχυροί

Αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις της εποχής μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρατήρησε: «Διανύουμε μια περίοδο πρωτοφανή για τον δημοκρατικό μας μοντέλο, για τον Τρόπο Ζωής μας. Είναι η υπαρξιακή μας κουλτούρα, απέναντι στον αρνητισμό, τον σκοταδισμό, την απολυταρχία και τον ολοκληρωτισμό. Την επιβολή και την καταπίεση. Η δική μας εξέλιξη φώτισε την ελπίδα στα μάτια του ουκρανικού λαού, για αυτό σήμερα βάλλονται. Γιατί τόλμησαν να έχουν την φιλοδοξία να γίνουν σαν κι εμάς».

«Αυτή είναι και η γενεσιουργός αιτία και των δικών μας προβλημάτων, στο Αιγαίο, στον Έβρο, στην Κύπρο», σημείωσε. «Η Ευρώπη περιβάλλεται από συστήματα εξουσίας μιας άλλης εποχής. Από ηγεσίες που αντιλαμβάνονται τον κόσμο με όρους αυτοκρατορικούς. Τους γείτονες τους ως εμπόδια, όχι ως εταίρους! Που βλέπουν το Ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα ως απειλή στις δικές τους επιδιώξεις. Όλοι μαζί στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, όλοι μαζί ενωμένοι θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο έτοιμη και από αυτή την κρίση. Και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε αυτή την διαδρομή.

Οι Έλληνες έχουμε γονιδιακά αποτυπωμένο μέσα μας, ως ταυτοτικά μας στοιχεία, την έμπνευση και τη δημιουργία. Με την Ευρώπη στο πλευρό μας, τα 41 χρόνια της κοινής μας πορείας αποκτήσαμε την καθοδήγηση αλλά και τα μέσα, να ενισχύσουμε τα θεμέλια μας και να εξελιχθούμε. Η σπουδαία μεταπολιτευτική κατάκτηση της Ένταξης οδήγησε στην εμπέδωση της δημοκρατίας και τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον διαπολιτισμικό διάλογο. Που κατοχύρωσε τα σύνορα της – από τον Έβρο ως το Καστελόριζο και από τη Νίκη και την Κρυσταλλοπηγή ως το Λιβυκό- ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης. Με κολοσσιαίους πόρους πάνω από 200 δις ευρώ που εκσυγχρόνισαν τις υποδομές και τα συστήματα υγείας και παιδείας. Που απογείωσαν την ύπαιθρο, που άνοιξαν τους ορίζοντες της εκπαίδευσης, του εμπορίου, των συναλλαγών στον κόσμο δημιουργώντας πρωτοφανείς ευκαιρίες για τους νέους της πολίτες που ενηλικιώθηκαν, μεγαλώνουν και γεννιούνται ως Ευρωπαίοι πολίτες. Που ανέδειξαν τους καρπούς της γης μας σε προϊόντα με brandname. Που άνοιξαν το εμπόριο και την εργασία στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Η Ελλάδα πρότυπο για την περιοχή και πυλώνας σταθερότητας

Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως η Ελλάδα αναδείχθηκε ως μοναδικό παράδειγμα, χώρα πρότυπο για την περιοχή, υπόδειγμα για τους γείτονες μας, πυλώνας σταθερότητας που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γεωγραφικής της θέσης.

«Δεν θα πρέπει να λησμονούμε, πέρα από την φόρτιση που έχουμε οι Μακεδόνες, ότι η Ελλάδα, είναι η χώρα που θέλουν να μοιάσουν όλοι οι φίλοι, από τον Καύκασο έως τα Δυτικά Βαλκάνια. Σ’ εμάς εναποθέτουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, από εμάς περνά η λεωφόρος της ασφάλειας και της ευημερίας στη ΝΑ Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Και η σημαντική ενίσχυση της αμυντικής και αποτρεπτικής μας ισχύος σε εξοπλισμούς αλλά και σε θεσμική κατοχύρωση, παράλληλα με τις πρωτοφανείς εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, αναδεικνύουν την χώρα μας ως τον απόλυτο κορμό της «γεωπολιτικής Ευρώπης» σε όλη την περιοχή από την Αδριατική έως τον Κόλπο και την Κασπία. Η ψύχραιμη και ανυποχώρητη δική μας στάση, με όπλο το δίκαιο και τη διεθνή κανονικότητα να είστε βέβαιοι ότι είναι ο δρόμος της αρετής και της ειρήνης».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading